Verstandskies trekken napijn


De napijn die je hebt als je verstandskies is getrokken kan echt hels zijn! Ik probeer je hier wat tips te geven om de pijn te reduceren, en trucjes die je kunt toepassen om jezelf te ontlasten.

Paracetamols om napijn te verlagen

Neem voldoende paracetamols om de napijn van je verstandskies te verminderen. Zodra je verstandskiezen getrokken zijn werkt de verdoving nog wel enkele uren, maar op een gegeven moment komt de echte pijn door. Er is immers een diepe wond in je tandvlees achtergebleven! Zorg ervoor dat je begint met paracetamols nog voor de verdoving is uitgewerkt. Ibuprofen werkt trouwens bloedverdunnend, als je dat neemt kun je meer last hebben van het nabloeden.

TIP: Er zijn tegenwoordig paracetamols op de markt die je niet hoeft door te slikken, maar zachtjes op je tong kunt leggen en uit zichzelf oplost, waarna je hem kunt doorslikken. Heeft mij veel gedoe bespaard!

Slapen

Zodra je het gevoel hebt je ogen wel even te kunnen slapen ondanks de speekselvorming en de pijn (die je hopelijk hebt onderdrukt met de paracetamol) dan is dit een prima manier om de napijn niet volledig te hoeven beleven. De dag gaat zo sneller, uiteindelijk is de eerste dag toch meestal het vervelendst! (tenzij je last gaat krijgen van ontstekingen)

Weinig bewegen

Probeer je mond zo min mogelijk te bewegen, daaronder valt dus ook praten en lachen. Ook niezen kan vervelend zijn. Hoe minder je je wond belast met beweging, hoe sneller hij kan helen en het bloed kan stollen.

IJS tegen je wangen

Als je de pijn wilt verminderen kun je ijsklontjes pakken, die in een theedoek wikkelen en deze zachtjes tegen je wang aanhouden. Dit kan helpen de zwelling te reduceren en bovendien ervoor zorgen dat het door de kou een klein beetje verdoofd blijft. Let trouwens wel op dat je het niet TE koud maakt, want door de verdoving kun je niet meer goed voelen wat te warm of te koud voor je is, te koud kan je huid beschadigen.

Span je niet in

Door je in te spannen verhoogd je bloedcirculatie. Sommigen vinden het prettig, maar veel mensen die last hebben van napijn na een verstandskies trekken vinden het juist heel vervelend. Doe daarom lekker rustig aan en ren de trap niet op!

Zoek afleiding

Ga een goede film kijken of een spannend boek lezen. Zolang je afgeleid bent voel je de napijn van je verstandskies veel minder.

Ik hoop dat je napijn van je verstandskies snel wegtrekt. Probeer er zo min mogelijk aan te denken, pak je rust, slaap een beetje, neem voldoende paracetamols en bedenk je: het gaat sowieso weer over!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.