Wat hebben we eigenlijk aan onze verstandskiezen? Bijna iedereen heeft ze, maar ze komen pas op latere leeftijd door. Veel mensen hebben een hekel aan verstandskiezen, en zo gek is dat niet. We hebben ze namelijk niet echt nodig om te kunnen kauwen en eten, en kunnen er flink last van krijgen.
Wie krijg verstandskiezen?
Toch krijgen niet alle mensen verstandskiezen, al komen ze bij de meeste volgroeide volwassen mensen wel gewoon. Of ze doorkomen of zichzelf achter het tandvlees verschuilen is een tweede. In feite kun je van geluk spreken als je zelf geen verstandskiezen krijgt; je gebruikt ze tijdens het eten namelijk bijna niet.
Waarom verstandskiezen?
Verstandskiezen zijn er in feite alleen maar om je gebit sterker te maken. In de oertijd hadden we onze tanden en kiezen nog harder nodig dan dat we ze vandaag de dag nodig hebben. Denk eens aan al dat rauwe vlees met botjes dat eraf gekloven moest worden, maar bovendien was een stukje extra kracht in de tanden zeer welkom omdat er toen nog minder messen, scharen of andere gereedschap voorhanden was.
Met een extra kies in het rijtje achterin je gebit zitten de overige kiezen nu eenmaal steviger in je gebit, en hebben ze meer kracht om taai voedsel los te wrikken. Echt kauwen doe je dus niet met je verstandskiezen, maar het geeft wel extra stabiliteit mee voor de meer actieve tanden in je mond.
Nutteloos
Vandaag de dag kan ik er kort over zijn: verstandskiezen zijn totaal nutteloos. We hebben inmiddels zoveel mogelijkheden om ons eten eenvoudig naar binnen te werken, dat de kiezen die extra kracht niet meer nodig hebben. De verstandskiezen hebben dus hun functie verloren. Als je verstandskies of wellicht al je verstandskiezen getrokken moeten worden, dan zul je daar tijdens het eten nauwelijks verschil bij ervaren.
One Response to Verstandskiezen