Verstandskies napijn, hoe lang heb je last van een getrokken verstandskies

De afgelopen maand ben ik echt helemaal genezen van de wond in mijn mond. Lees hier verder hoe het mij is afgegaan. Omdat je vast benieuwd bent waar je de komende dagen aan toe bent met je verstandskies leek het mij aardig om het te verwerken in een soort verstandskies agenda of kalender.

De eerste paar dagen na de verstandskies getrokken was

Ik moet eerlijk zeggen dat de eerste dag echt vervelend was. Hij werd ’s morgens getrokken, dus ik kon er de hele dag van “genieten”.

De tweede dag was alles nog steeds erg irritant, gevoelig en eten ging nog niet fijn. Dat hield de derde dag ook nog wel aan maar in mindere mate. De derde dag nadat mijn verstandskies getrokken was ben ik wel weer gaan werken. Maar ik merkte dat ik niet ontzettend productief was die dag. De vierde dag was het nog gevoelig maar ging het tandenpoetsen al soepeler. Al deed ik nog heel voorzichtig bij het gebied van mijn verstandskies.

Een week na het trekken van mijn verstandskies

Een week later was de grootste pijn wel weg. Na 4 dagen had ik voetbaltraining en vroeg me af of ik zou kunnen sporten ondanks de verstandskies napijn. Je voelt immers toch dat de wond nog steeds niet volledig hersteld is, en zoals je al op deze site hebt kunnen lezen is hoge bloedcirculatie door inspanning belastend voor de wond. Sporten ging gelukkig wel, al deed ik het net iets rustiger aan dan normaal.

De zondag erop (maandag werd de verstandskies getrokken) kon ik gewoon een wedstrijd spelen zonder er nog echt last van te hebben.
De laatste dagen van de week ging eten nog steeds voorzichtig. Maar elke dag merkte ik duidelijke vooruitgang.

Twee weken later

Twee weken na het trekken van de verstandskies voelde ik nog wel dat het tandvlees gevoelig was. Maar ik kon echt zonder problemen alles eten. Tandenpoetsen deed ik nog steeds voorzichtig, maar ik kon de achterste kies (voorheen de buurman van de verstandskies) beter zachtjes schrobben in plaats van lekker stevig.

Na drie weken

Toen mijn verstandskies getrokken werd vroeg ik me af wat het moment zou zijn dat ik er niet meer over na hoefde te denken en mijn gebit weer als normaal aan zou voelen. Nou, dat was dus na 3 weken. Na 1 week had ik nog 15% van het gedoe over. Na 2 weken nog 5 %. En na 3 weken was ik helemaal pijnvrij!


132 Responses to Verstandskies napijn, hoe lang heb je last van een getrokken verstandskies

 1. tamara

  hallo.

  ik heb gister twee verstandskiezen laten trekken (recht boven en onder) deze zijn ook gehecht. dd eerste dag was een hell qua pijn. nu heb ik ineens een enorm dikke wang.. zo ben ik opgestaan. is dit normaal?

  • roze

   Ja, dat is hartstikke normaal, waarschijnlijk wordt het na een dag of 2 een btje blauw en daarna geel.
   Nergens om je zorgen over te maken.

 2. roze

  Ja, dat is hartstikke normaal, waarschijnlijk wordt het na een dag of 2 een btje blauw en daarna geel.
  Nergens om je zorgen over te maken.

 3. tamara

  Oke hartelijk bedankt.. Het is vandaag nog steeds dik en rood. Doet goed pijn vandaag laatste antibiotica gehad
  alleen het gevoeld dat ibuprofen niet zo helpt vandaag echt enorme pijn en die hechting zijn erg irrigant. Hoop dat me gezicht snel.normaal is en mijn pijn weg..want die pijn is echt.ondragelijk

 4. von

  Haha wat n leuke site! Ik heb afgelopen donderdag 2 verstandskiezen laten ‘trekken’. Het is nu zondag en mijn wang is inmiddels geel en minder dik, maar het doet nog steeds heel veel pijn. Normaal gesproken rook ik maar dat heb ik nou sinds donderdag al niet meer gedaan. Woensdag ga ik voor 2 dagen naar een pretpark en ik vraag me af of de pijn daarvoor weg is. Zo niet, kan ik dan wel in achtbanen etc.

 5. Judith

  Dinsdag mijn onderste verstandskies eruit laten halen. Een lange wortel dus ze moesten erg duwen en trekken, met als resultaat een enorme zwelling en amper mijn kaak kunnen openen. Inmiddels is het vrijdag en neemt de zwelling. gelukkig af, de pijn lijkt echter toe te nemen. Woensdag ook koorts gehad en sinds gister zit ik op vier zakjes ibuprofen van 600 en heb tegen het einde behoorlijk pijn. Vooral ‘s nachts is een hel. Slaap al met twee kussen om wat rechterop te slapen. Hoort dit er allemaal bij?? Ik ben een beetje bang dat het is gaan ontsteken.

 6. Lieve

  Gisteren twee verstandskiezen verwijderd. Toen de verdoving uitgewerkt was, kon ik nog nauwelijks mijn mond openen. Ik schrok van de enorme bult die zich vormde. Ineens ook heel wat bloeding. Dat werd na aan kwartier wel beter. ´s Avonds begon mijn wang aan de buitenkant blauw te kleuren. Een telefoontje met de arts stelde me gerust. Gisteren 3 Ibuprofen genomen, vannacht rond 4 uur een Paracetamol. V

 7. Lieve

  vervolg: Vanmorgen was mijn wang goed paars geworden!
  Het eten blijft moeilijk gaan, want je kan niet kauwen.
  Ik vind het alleen maar stom dat noch de tandarts noch de chirurg je een beeld geeft van wat er je kan te wachten staan. Volgens de chirurg mocht ik die dag eten en drinken, en hij vroeg of ik paracetamol in huis had. Ook dat ik best 2 weken mijn neus niet snoot, want er was een hechting naar de sinussen of zo. Neus optrekken mocht wel! En vanaf de volgende dag mocht ik de mond spoelen. Maar van die sterke zwellingen, mogelijke bloedingen en blauwe en paarse wangen geen woord.
  Ik hoop dat het nu iedere dag beter gaat. De Ibuprofen lijkt telkens goed te helpen.

 8. Jessin

  Hoelang mag je geen alcohol drinken??

 9. Charlotte

  Hye, ik ben 16 jaar en ik heb een goeie 2 dagen geleden mijn wijsheidstanden laten trekken,de eerste dag was gewoon pijn en da 2 de dag ook,pas s’avonds kreeg ik opeens een dikke wang en mijn andere staat ook wat dik. Ik maak me zorgen, Ibuprofen werkt niet echt ,juist een dafagan helpt tegen de pijn. Ik moet dinsdag middag gaan dineren voor kerst. Zal tegen dan die zwelling weg zijn?

 10. liza

  Ik heb afgelopen woensdag alle 4 mijn verstandskiezen tegelijk laten trekken. Nu zullen jullie denken? Toch niet met plaatselijke verdoving? Nee inderdaad. Ik ben onder algehele narcose geweest. S’ochtends om 11 uur moest ik melden. Operatie jasje aan, infuus erin haar in een netje en om half 1 werd ik door de OK geroepen. Zusters hebben me met mijn bed er naartoe gereden en ben zelf op de operatietafel gestapt. Kreeg een spuitje van de narcose in en was met 2 seconde weg. Toen ik wakker werd voelde ik me opgelucht en uitgerust. Echt heerlijk zo’n narcose! Alhoewel ik onder narcose ging heb ik toch nog plaatselijke verdoving erbij gehad. Dit, zodat ik niet gelijk met pijn wakker werd. Heb gelijk pijnstillers en een ijszak gekregen zodra ik weer helemaal wakker was en op de dagopname kamer lag. Samen met nog 5 andere. Ik kreeg een appelsapje en een bakje soja vanille vla. Zodra ik dat op had en geen pijn meer had mocht het infuus eruit en mocht ik me aankleden om naar huis te gaan. Met de napijn vindt ik dat het, bij mij, allemaal wel meevalt. Tuurlijk het is irritant, maar het is doen. Heb wat ibuprofen bruis 600 mg meegekregen op recept en wat antibiotica pillen. Ik denk tegen de ontstekingen etc? Ik zit nu op dag 3 en t gaat goed! Nare gevoel in mijn mond neemt af, eten gaat nog niet zoals ik wil.

  Als er de optie is voor jullie zou ik zeker ook voor narcose kiezen als ik jullie was! Ook zeker als je bang bent vooor dat gepor in je mond. Succes ermee!

  • Sanne

   Kan dat in nederland? Een algehele narcose? Mijn verstandskiezen onder zijn nog niet opgekomen. Boven heb ik er geen. Tandarts zei dat eentje normaal kon komen maar zogauw de andere komt is er een probleem want die ‘hangt’ onder me laatste kies onderhand. Ik ben doodsbang voor naalden maar vooral in me mond en. Als ik te horen krijg dat het alleen op die manier met prik kan dan ga ik echt gek worden. Dan durf ik echt niet meer.
   Vergoedt de verzekering een algehele narcose? Want anders ga ik echt me verstandskies niet laten weghalen vrijwillig.

 11. Sandra

  Ik heb 2,5 week geleden mijn verstandskiezen rechts boven en onder laten verwijderen, Boven was makkelijk, onder echt flink moeten boren en wrikken.
  Nu heb ik va nde wond weinig tot geen last, echter wel van mijn kaak. Het doet pijn wanneer ik er aan de buitenkant aan kom, en krijg mijn mond ook maar een stukje open.
  Bij niesen of hoesten komt er druk op en doet dat ook pijn.
  Het lijkt gewoon goed gekneusd… is dat normaal en dat kan nog wel even duren zeker?

  Alvast bedankt!

 12. Anoniem

  Hi Sandra
  Ik heb ongeveer het zelfde; 22e laten trekken en ook mijn mond gaat maar een stukje open. Bij niezen, hoesten of gapen (of bijv. drinken uit een rietje) komt er druk op en doet de wond pijn. Mijn kaak is ook nogstees beurs… Alleen voel ik ook nog wondpijn :S

  Maar het meest irritant is die beperkte mondopening! Kaakchirurg zegt dat het normaal is, maar toch is het verdomde lastig met eten en tandenpoetsen! Hoelang duurt dit??

  Nog een vraag; hoelang hebben jullie de monoject gebruikt?

 13. Tessa

  Hallo,

  Ook ik was afgelopen week aan de beurt, het viel me toch iets zwaarder dan ik had gedacht.
  hier mijn dagboek(je)

  dinsdag ’s middags getrokken bij de kaakchirurg, links boven en onder. Boren / snijden en toebehoren. Ondanks de verdoving vond ik het vrij pittig. Mischien komt het door mijn lage bloeddruk, maar moment supreme moest de chirurg toch echt haast maken want ik ging bijna knock out.
  Rest van de dag met icepack in bed.
  De verdoving heeft nog een paar uur gewerkt, toen zo’n oplos ibuprofen erin gegooid en vooral water en een bouillon gedronken. Pijn was wel te verdragen.

  dag 2, beetje opgezwollen wang, aan de oplos ibuprofen. Hongerig, mond gaat niet zo goed open, heb de hele dag water, sap en bouillon gedronken, en vitamine C bruistablet. De smaak van bloed en pus voelde ik de hele dag in mijn mond. Tanden gepoetst maar ik durfde niet echt in de buurt van de hechtingen te komen. Praten ging moeizaam.

  dag 3, flinke opgezwolle wang, aan de oplos ibuprofen, nog steeds niet echt in staat om iets te eten, of om uberhaupt iets te doen. Veel pijn. Praten ging nog steeds niet zo van harte.

  dag 4, zwelling was grotendeels verdwenen. wel nog aan de pijnstillers, water, soep en vitamine C bruistablet. Deed ondanks de pijnstillers toch veel pijn. Ben wel naar buiten gegaan, maar besefte toch dat ik niet echt fit was. Geen last meer van bloed of pus smaak in mijn mond. Oja, toen heb ik nog geprobeerd een patatje te eten, maar dat was niet zo succesvol. Praten ging al beter, maar nog niet als vanouds.

  dag 5, (vandaag) zwelling is verdwenen, wel voelt mijn wang wat beurs. ondanks de pijnstillers af en toe flinke pijn scheuten. Afwisselend boven en onder. Ook jeukt het soms een beetje, maar dit is een teken van genezing. Als ik voorover buk, of veel beweeg voel ik de wonden kloppen. Kan mijn mond nog niet helemaal openen, maar ik heb vandaag wel voor het eerst voorzichtig een broodje kaas gegeten. Praten ging wel gewoon goed. Voel me nog niet helemaal op en top, maar het beheerst niet meer mijn dagelijks leven.

  Morgen zal het weer beter gaan…! Al met al vrij heftig, maar het valt te overzien als je een beetje rustig aan doet in de dagen na het trekken.

  1 leuke bijkomstigheid, van 5 dagen vloeibaar eten en veel water drinken, gaat je huid er supergezond uitzien, en mijn broekriem kon ook een gaatje strakker! nou met die gedachte zal het helemaal goed komen.

  Succes aan iedereen die nog moet!
  Succes als je nog moet!

 14. Yanieck

  Hoi,

  Mijn 4 verstandskiezen zijn vrijdag 1 februari verwijderd. Ik had er wel veel last van. Nu na 6 dagen gaat t wel beter, mijn wangen zijn nu gelig. Heb alleen het meest last van allemaal aften onder mijn tong. Die doen ontzettend zeer als ik eet en drink. Ik ben nog steeds met vloeibaar voedsel bezig… Ibu en paracetamol helpen volgens mij wel goed tegen de ergste pijn!

 15. chantal

  heb 2 dagen geleden mijn verstandskies rechts onder moeten laten trekken in het ziekenhuis. dat was geen pretje. heb 3 verdovingspuiten gehad. met trekken voelde ik toch echt wel pijn. kneep zo hard in de stoelleuningen dat ik er haast uit viel. moest een uur bijten op een gaasje. heb ibuprofen meegekregen voor de pijn. maar blijkbaat kon ik niet tegen ibuprofen. kreeg er vreselijke hartkloppingen en duizelingen van, dus ben overgegaan op paracetemol. nu heb ik sinds vanochtend erg last van het kloppen van de wond. ook voelt het meer opgezwollen dan eerst, en ervaar nu meer pijn dan gisteren. ben dus bang dat het ontstoken is. maar heb geen trek in een ritje naar de tandarts. probeer eerst zelf te spoelen met lauw water of mondspoeling. hopelijk dat het dan wegtrekt.

 16. Lukas

  Ik heb twee weken terug (5 maart) twee verstandskiezen laten trekken. Met de pijn viel het eigenlijk wel mee. Ik ben dan ook na drie dagen gestopt met de ibuprofen, die ik daarvoor twee keer per dag nam ipv drie. Na iets mee dan een week was mijn wang weer zo goed als normaal, op een gele vlek op mijn keel na. Nu – twee weken later – wordt mijn wang opeens weer dikker en krijg ik weer een beetje last van mijn kaak. de gele vlek is er nog steeds een beetje. Is dit normaal?

  groetjes, Lukas

 17. Lorraine

  Ik heb 26 maart 3 verstandskiezen eruit laten trekken. Het is inmiddels een week geleden en de pijn is stukken minder ik heb rechtsonder nog wel pijn. Ik vraag mij alleen af wanneer die hechtingen ongeveer loslaten heeft iemand hier ervaring mee??

 18. loes

  vergeet niet te spoelen met gekookt water – aflaten koelen met zout er in en de wond na 2 dagen met kromme spuit er mee uit te spuiten – ik zit nu op 3 en halve dag en doet nog steeds zeer, ik slik paracetamol per 2 stuks, in de avond wordt het erger en na uitspuiten, ook bij vooroverbukken een enorme druk op de wond te voelen die zeer doet dus dat mijd ik. Ik vond deze site omdat ik ook benieuwd ben hoelang zoiets duurt, ik begrijp 3 weken totaal.

 19. Karin

  Ik heb vier dagen geleden twee verstandskiezen laten trekken bij de kaakchirurg. Ik zag er wel tegen op, je hoort tenslotte veel horrorverhalen. Maar het is mij heel erg mee gevallen. De chirurg wipte de kiezen er zo uit, dat was echt in 3 seconden per kies voor elkaar.
  Geen zwelling, geen nabloeding, en niet veel pijn. De eerste dagen wel ibu 600 bruis gebruikt.
  De wonden zelf zien er goed en rustig uit, en daar heb ik geen pijn aan. Vanaf vandaag merk ik dat vooral de kiezen die naast de getrokken verstandskiezen zitten pijnlijk zijn. Ik heb begreep dat dit komt door de wond in het kaakbot, de andere kiezen gaan nu ‘ wandelen’. Toch nog even een pijnstiller dus.
  Maar alles bij elkaar kan ik zeggen dat het ontzettend is meegevallen!!

 20. charissa

  Ik zit nu op dag 4 na het trekken van mijn verstandskies rechts onder. Ik was er heel erg bang voor, maar gelukkig was alles alweer klaar in 10 minuten. Hij heeft wel flink moeten sjorren en trekken, omdat mijn kies nog helemaal in het kaakbot lag. Hierna is het me toch wel erg tegengevallen.
  Dag 1 gaf een vervelend gevoel, niet echt pijn te noemen. Eten was alleen geen optie.
  Dag 2 had ik een enorme bal aan de zijkant hangen die met iedere beweging een flinke steek gaf. Maximale pijnstilling, maar kwam alle pijn gewoon doorheen. Deze dag heb ik wiegend en huilend in bed met ijs doorgebracht.
  Dag 3 was de zwelling een stuk minder, flink blauw/paarse kaak met een constante stekende pijn. Nu ook een vieze smaak en volgens mijn omgeving een stinkende adem. Spoelen met zoutoplossing is vreselijk pijnlijk, maar moet toch gebeuren. Poetsen is echt geen optie. Eten kon ik helemaal wel op mijn buik schrijven. Drinken is trouwens ook niet te doen. Kaak gaat maar een klein stukje open zonder door de grond te gaan van de pijn. Dicht gaat ook niet, want dan zit me wang ertussen en doen de hechtingen pijn.
  Dag 4 (vandaag) eindelijk een pijnstiller gevonden die een beetje verzacht. Wat een opluchting! Pijn is nogsteeds heftig aanwezig, maar de scherpe rand word verzacht. Ik kan nu eindelijk vloeibaar eten naar binnen krijgen. (appelmoes en fruitsmoothie, de rest gaat nog steeds niet) Warm eten doet ook erg zeer. Poetsen gaat nu wel een beetje. Vieze smaak en geur nogsteeds aanwezig. Pijn is het ergst als ik heb geslapen, hoe kort dan ook en na het eten en spoelen. De wond met hechtingen voel ik eigenlijk vrij weinig. Alle pijn lijkt bij mij afkomstig uit mijn kaak.
  Ik hoop echt van harte dat de pijn snel zakt!

  Hoelang duurde het bij jullie voor de pijn goed te doen was en je weer een beetje normaal kon eten?

 21. Q

  Bij mij zijn ze ook dinsdag rechts boven en onder eruit gehaald. De operatie zelf ging soepel waren er zo uit gewipt. Nu donderdag nog steeds erg veel pijn. Steken in me mond en een dikke wang waardoor mijn kiezen niet meer opelkaar kunnnen. Ibrufen werkt een beetje. Dit is echt een hel. Ik zeg dan hoe dan ook mijn volgende afspraak voor de andere twee af. Voel me echt klote. Pff

 22. Joël

  Afgelopen dinsdag mijn verstandskies links onder weg laten halen bij de kaakchirurg. Hij kon er niet gped uit dus moest geboord worden. Woensdag (dag1) werd ik wakker met een giga wang. Donderdag (dag 2) nog dikker. Inmiddels drie dagen gekoeld. Nu vrijdag (dag 3) gaat t al iets beter. Wel moet ik ibuprofen van 600mg slikken en tussen door soms paracetamol van 500mg
  Over 1.5 week ga ik op vakantie, zal t dan over zijn??

 23. Sharona

  Hoi, ik heb vorige week twee verstandskiezen eruit laten halen. Van de bovenste heb ik totaal geen last en van de onderste viel het ook wel mee. Ik at de eerste dag al gewoon normaal.. Maar het enigste probleem is dat er een soort bult op me onderkaak zit. Deze bult is heel hard, net als een bot eigenlijk. Wat is dit?

 24. R

  Bij mij is vorige week donderdag de rechteronder verstandskies eruit gehaald.
  Dat was geen pretje, 4 verdovingsspuiten en toen begon het feest.
  Tijdens het boren werd de zenuw geraakt en tijdens het wrikken nog eens.
  Gevolg was 2 spuiten erbij.
  Nu, na een
  week heb ik nog steeds een zeurende pijn in mijn kaak wat ook richting het oor trekt.
  Weet iemand hoelang ik daar nog last van kan hebben?
  Alvast bedankt.

 25. Liz

  Vrijdag verstandskies rechtsboven laten wegsnijden. 3 verdovingen die even moesten inwerken…ik was super zenuwachtig voor de operatie. Maar dat viel alles mee!! ik voelde niks door die de verdoving! Nadat er een wangklem op mijn wang was aangebracht en na veel druk op mijn hoofd gewrik en gekraak kwam de verstandskies er eindelijk uit. Er werden 4 hechtingen geplaatst waar ik ook niks van voelde, alleen het draad dat over mijn wang gleed. Ik raad iedereen die bang is zijn ogen dicht te doen. …je wel echt al die tangetjes en naalden niet zien! Toen ik thuiskwam heb ik op aanraden van de kaakchirurg meteen ibuprofen bruis ingenomen. …. Daarna ontwikkelde in de uren en dagen erna een enorme bal op mijn wang een halve tennis bal. Die later ook geel werd. Allemaal heel normaal zegt iedereen. Ik neem de pijnstillers op tijd in want je voelt de hele tijd een zeurende pijn…de scherpe randjes zijn er wel vanaf. Ik zou ook niemand aanraden twee tanden tegelijk te laten doen…je hebt echt 1 goede wang nodig om op te kunnen slapen! Verder geen monoject mee gekregen wel advies om te koelen met ijs de eerste dag en om te spoelen met chloorhexidine mondspoeling. Verder kan je de eerste dagen alleen vloeibaar koud eten dit een rietje want je mond gat niet verder open omdat je kaak zo gezwollen is. ..veel afgekoelde kamillethee want dat werkt ontstekingsremmend en is ook gezond. …. Iedereen. …veel sterkte!

 26. Martijn

  Ook ik was gisteren een van de vele gelukkige die een verstandskies mocht laten trekken. In het ziekenhuis viel het reuze mee de kies sprong er zelfs uit, eenmaal thuis meteen gekoeld. Maar toe de verdoving eenmaal uitgewerkt was begon ik het toch echt wel te voelen. Nu heb ik die citroen zak dingetjes genomen maar t blijft aardig steken. Ook van de hechting in mijn wang heb ik behoorlijk last omdat het me in de weg zit. Wond ziet er goed uit. Nu rest me nog een vraag, wanneer lost de hechting op?

 27. Wil

  nou, ik heb vorige week donderdag (11 dagen geleden) onder sedatie mijn verstandskies laten trekken. Dat ging op zich best goed… Wel behoorlijk pijn na thuiskomst en flink gekoeld met ijs. Na paar dagen nog steeds continue pijn, paracetamol werkte niet. Bij de apotheek geweest voor iets sterkers, wilde ze niet geven omdat ik bloedverdunners slik. Ik dus naar kruidvat om zelf ibuprofen te kopen, en maar tijdelijk gestopt met de bloedverdunners. Echter het wordt maar niet minder. Vrijdag terug geweest naar tandarts omdat pijn te ondraaglijk was. Het rook niet goed, maar er was geen ontsteking of zo te zien. Alles schoon gemaakt en naar huis gestuurd met een stapel gaasjes en een monospuitje en de opdracht om met waterstofperoxide te spoelen na de maaltijd. Nou dat heb ik gedaan, maar er is nog steeds geen verbetering. Ik wordt nog iedere nacht wakker van de pijn en moet dan half uurtje wachten tot de dubbele dosis ibu werkt en ik weer in slaap kan vallen. Morgen roeg terug naar het ziekenhuis, hopelijk kunnen ze me iets beters tegen de pijn geven…. Ben het helemaal beu, kan niets, nergens fut voor, steeds pijn…

 28. Cecile

  Gisterochtend twee verstandskiezen rechts laten trekken bij de kaakchirurg. Over zes weken de andere kant. De operatie zelf viel me wel mee, naar de nasleep… Ik had gedacht vandaag gewoon weer aan het werk te kunnen, maar veel meer dan hangen op bed of bank is er niet bij. En ik leef op soep en appelmoes. Pijn is al wel stukken minder maar de zwelling! De nazorg is prima net allerlei info in folders, maar ik had ook wel wat info vooraf gewild. Over hoe lang herstel duurt enzo. Dat valt me wel tegen aan het proces.

 29. Donna

  Ook ik mocht mijn 3 verstandskiezen eruit laten trekken/snijden noem het maar op.. ( 1 had ik al eerder laten trekken ) dit gebeurde gisteren… Ik ging heen zonder pijn en ze zouden 1 a 2 kiezen trekken, dit werden er dus 3. Hele mond verdoofd en tijdens de behandeling nog aardig moeten bijverdoven, de kies wou er namelijk niet makkelijk tot haast niet uit… (links onder) de twee bovenste kiezen waren er eigenlijk zo uit, gelukkig… Eenmaal thuis maar ibuprofen genomen en gaan liggen liggen en nog eens liggen, last gehad van veel bloed en lichtelijke pijnen, het irriteerde mij vooral. De volgende dag (vandaag) was mijn wang helemaal opgezet en kreeg ik mijn kaak niet meer dan een paar centimeter van elkaar af… eten lukt niet.. En ik heb t gevoel dat het alleen maar erger gaat worden. Ik lig nu in bed met enorme pijn en een kloppende warme wang/kaak…

  Ben benieuwd wat mij nog te verwachten staat.. Brrr…

  Ik keek er totaal niet tegen op maar nu weet ik wel beter…

 30. Donna

  Nog even een vraagje,
  De kies voor mijn getrokken verstandskies zit nu omringd door tandvlees, er is zeg maar aan de zijkant tandvlees geplakt..

  Iemand hier ervaring mee? Of gehad?

  Ben bang dat het om die kies heen gaat groeien…

 31. Mieke

  martijn: de hechting (zeiden ze vandaag) lost na 2 weken op. Ik heb vanmorgen mijn verstandskies onder (gelukkig maar 1) laten wegsnijden. De verdoving begint nu langzaam uit te werken maar heb nog geen blauwe of gele wang heb 4 uur lang ong. gekoeld. assistent zei om de 5 minuten koelen en dat heb ik gedaan. Nu ontstaat er een zeurderige pijn. Soep gehaald en vla, yoghurt hopelijk niet te lang last van. Ik voetbal zelf ook en hopelijk kan ik zondag wedstrijd spelen.

 32. shaniej

  Hallo ik heb dinsdag me verstandkies laten trekken en ik voel alleen nog me wang links onder dat het nog pijn doet is dat normaal? Want alles is gewoon over aleen me wang links onder.gr shaniej.

 33. shaniej

  Hallo ik heb 2weken terug me verstandkies links onder laten weghalen bij de tandarts en de wortel zat er nog in dus moest ik naar het ziekenhuis. En nu verga ik van de pijn bij me wang en oren al een weekje. Ik heb geen ontsteking bij me wondje het is al genezen.wat kan ik eraan doen want voel me hopeloos.

  Groeten shan

 34. michael

  Ik heb vandaag linksonder mn verstandskies laten trekken omdat deze in de weg zat, ik heb ook een beugel. Vooraf was ik superzenuwachtig. De spuitjes deden niet echt pijn gelukkig. Daarna 20 minuten gewacht op de kaakchirurg (duurde lang!). Toen hebben ze mn kies eruitgetrokken en dat ging goed. Ze hoefden niet te boren. Ik mocht naar huis met gaasje tegen de wond en coolpack tegen mn wang. Voelde me n beetje slapjes. De verdoving was pas na zes uur helemaal uitgewerkt. Ik heb nu wel pijn en n gezwollen wang, maar het is te doen. Eten gaat wel. Benieuwd hoe het morgen is!

 35. michael

  @shaniej

  Ik zou aan de arts vragen of het normaal is en welke pijnstillers je kunt gebruiken. Hopelijk gaat het snel over! P.s. misschien helpen waterijsjes de pijn te verlichten.
  Groetjes!

 36. Piet

  Hallo,

  Afgelopen maandag heb ik mijn vertandskiezen laten trekken, links en rechts onder. Op donderdag ben ik teruggegaan omdat ik last kreeg van een ranzige smaak in mijn mond. Dit bleek dus een ontsteking te zijn, heb geen antibiotic meegekregen, met de pijn valt het mee. Weet iemand hoelang die smaak kan aanhouden want het is werkelijk te ranzig voor woorden.

  Groeten piet

 37. Monique

  Hoi,

  Super dat je deze site heb gemaakt!
  Ik heb gisteren rond 2 uur 2 verstandskiezen laten trekken, lang hield de verdoving aan en daar was ik mega dankbaar voor.
  Mijn bovenste kies ging soepel en de onderste iets moeilijker, kreeg ook 1 of 2 hechtingen erin. Maar nu ben ik wakker geworden met een dikke wang (dat is normaal, dat had ik al gelezen;)) maar nu voel ik een draadje uitsteken en mn tandvlees flapje hangt los. Is dit erg? Nu het weekend is kan ik ook de kaakchirurg niet bellen.

  Groetjes,
  Monique

 38. CS

  Afgelopen woensdag heb ik mijn verstandskies rechtsonder eruit laten snijden bij de kaakchirurg. Dit gebeurde met veel geboor en gewrik, omdat mijn ondersteverstandskiezen allebei horizontaal liggen ten opzichte van mijn andere tanden. Woensdagavond, donderdagavond en vrijdagavond heb ik soep gegeten. Overdag heb ik met name fruit gegeten en water gedronken. Ik had veel pijn en een enorme zwelling. Ik ben niet kleinzerig, maar de pijn was haast niet te houden. Vrijdagavond ben ik teruggegaan naar het ziekenhuis, omdat Ibuprofen 600 mg in combinatie met twee Paracetamol 500 mg niet meer hielp; dit verzachtte hooguit een uurtje. Nu heb ik Tramadol gekregen, een morfine-achtige pijnstiller. Het verzacht iets, waardoor de pijn draaglijker is. Ik ben niet misselijk geweest en heb geen koorts gehad. Wel ervaar ik met vlagen een nare smaak en kan ik met moeite met mijn monoject de wond bereiken. De SEH heeft me aangeraden gewoon te gorgelen tegen de wond aan. Dit doe ik een aantal keer per dag met een zelfgemaakte zoutoplossing. Mijn kaak voelt tot op heden alsof hij ontwricht is, een zeer naar gevoel. Ik hoop dat het snel over is. Vandaag is het zondag en de zwelling neemt al behoorlijk af, gelukkig.

  Liefs,

  CS

 39. anouk

  hoi,

  afgelopen vrijdag zijn er bij mij 2 verstandskiezen uit gesneden en getrokken. eentje was half door en de andere nog helemaal niet.
  ik moet ze alle 4 weg laten halen omdat ze niet goed groeien.
  nu vond ik zelf de behandeling meevallen. tuurlijk is het geen pretje om te horem wat ze doen maar als je goed verdoofd bent voel je er niks van.
  de pijn die komt als de verdoving is uitgewerkt, dat vond ik echter wel heel vervelend. ik ben nu op dag 4 en mijn wang is nog steeds dik en paars. kauwen doet nog steeds pijn en slikken ook. de hoofdpijn
  erbij is ook niet te zuinig

  Eigenlijk moet ik morgen weer gaan werken maar aangezien ik nog veel pijn heb als ik mijn mond open doe om te praten, blijf ik denk ik nog maar thuis.

 40. Jason

  Ik ben 15 en kben vandaag naar de kaakchircurg gegaan om al mijn 4 verstandskiezen eruit te trekken. Dit werd gedaan onder plaatselijke verdoving en het ging prima. Ik moet er wel bij zeggen dat het soms toch wel pijn doet. Onder narcose gaan vind ik best wel overdreven, dus raad ik jullie aan om dat niet te doen. Ik heb vandaag gewoon soep gegeten en dat ging prima. Ik heb wel veel last van mn wang, en dat zal zeker weten de volgende dagen flink toenemen.

 41. Cemre

  Maandag heb ik zowel onder als boven mijn 2 verstandskiezen laten trekken. Ik was er niet goed op voor bereid wat de gevolgen waren na het trekken. De kaakchirurg had mij verteld dat ik het goed moest koelen, ivm met enige zwelling die kan optreden. Omdat het na een paar uur later wel mee leek te vallen, vatte ik het niet zwaar op totdat ik de volgende dag wakker werd. Een enorme zwelling.. Gelukkig neemt die nu (donderdag) al een stuk minder af.

 42. Hennie

  12 februari (11 dagen geleden) onderste 2 verstandskiezen laten verwijderen onder narcose. Zaten erg lastig(zenuwen) en diep. Eerste dag soepje gegeten en de dagen erna vast voedsel en vrij weinig pijn.
  Helaas is echter mijn tongzenuw geraakt en dus is de tong rechts nog steeds verdoofd. Ook kan ik mijn mond nog niet normaal open doen. Iemand ervaring hiermee en tips om het herstel te bevorderen?

  • Riekie

   Hallo Hennie,

   helaas heeft een vervangende tandarts bij mij tijdens een wortelkanaalbehandeling in 2010 ook een zenuw opgeblazen. De verdoving zat er de volgende dag nog in en nadat ik dendarts zo’n 6 keer gebeld had, gaf hij eindelijk toe dat de zenuw geraakt was. Mijn tong is lang verdoofd geweest en de smaak aangetast, maar op een gegeven moment wennen je hersenen eraan en heb je er niet meer zo’n last van. Alleen heb ik nu sinds 2 weken een gevoel van een brok in mijn keel en is mijn tong weer helemaal verdoofd en mijn smaak weg. Ontzettend vervelend. Voelt echt of ze zojuist een verdovingsprik hebben gezet.
   Ga volgende week toch maar ff naar de huisarts.
   Hoop dat bij jou het gevoel wel terugkomt.
   In ieder geval veel succes.

  • ingrid

   Hoi ik heb precies hetzelfde als jou nu. Ben afgelopen woensdsg bij de kaakchirurg geweest. Ze hebben 2 verstandskiezen verwijderd. Alleen ik heb nu ook een verdoofd gevoel in 1 kant van mijn tong. Hij brandt wel en tintelt ook erg. Heb wel et gevoel dat ik een klein beetje gevoel erin heb. Is het bij jou helemaal over gegaan en hoe lang duurde het. Gr ingrid

 43. Martijn

  Ik heb aan het eind van de ochtend mijn beide verstandskiezen aan de linkerkant laten trekken. Pas tegen 4u was de verdoving uitgewerkt en begon het irritante gevoel. Pijn doet het niet maar het is wel constant aanwezig. Ondanks continu koelen toch een flinke zwelling. Eten gaat prima, mond gaat ook gewoon open en dicht. Vervelendste is dat je tong automatisch naar de wond gaat, wat volgens de tandarts niet mag. Verder was de ingreep een fluitje van een cent onder plaatselijke verdoving.

 44. simone

  Vorige week donderdag beide kiezen aan de linkerkant bij de chirurg laten verwijderen (links onder was pijnlijk en bovenste moest uiteindelijk ook keer weg!) Is me best meegevallen ondanks dat ik weinig tot geen (max 4×2 paracetamol) pijnstilling mag ivm geven borstvoeding! Ben wel Heel huiverig voor en ontsteking omdat ik daar ook niks voor mag hebben als ik borstvoeding wil geven. Nu (woensdag) vooral last van trekkerige hechtingen! Hopelijk, zoals bovenstaand bericht, trekt het nu allemaal weg en kan ik rustig mn dochter blijven voeden zonder medicatie!

 45. Sabine

  Ik zag helemaal niet tegen mijn verstandskiezen trekken op. Ik denk er zijn zoveel mensen mij al voor gegaan. En ze moeten er nu een maal uit.
  De linkse onder en bovenste verstandskies hadden ze er binnen 20 min uit. Totaal 8 verdovingen, waarvan 3 later er bij zijn gezet om dat ik nog pijn voelde.
  Ik dacht oh was t dat al. Tot dat de verdoving thuis was uitgewerkt en ik keurig om de 4 uur ibrof zakje pakte met 2parc. Was t opzich nog te doen. Vanille vla wat fruitontbijt met een rietje. Prima
  Maar toen ik de volgende dag wakker werd, leek t wel op mijn kaak van hier na China was opgetrokken. Een flinke bult die bonkte als ik juist plat lag. Dus vooral snachts wakker worde van de pijn maar snel weer medicatie erin.
  Echt geen pretje nu dag 7 wordt ik nog snachts wakker van de pijn.
  Overdag is t te doen en probeer ik sinds dag6 geen inbrofen meer te pakken.
  Omdat dat slecht is als je dat zo lang gebruikt voor je maag.
  Maar voor de nacht zijn ze nog onmisbaar al met al voel ik me nog slecht.
  Ik vind t gruwelijk tegenvallen, je mond is toch echt een lastig iets om pijn in te hebben.
  Mis t sporten en fatsoenlijk krom gaan want dan bonkt t nog.
  Ben nooit geen klager maar dit moest ik even kwijt.
  Hoop echt dat ik over paar dagen weer happy kan zijn.

 46. Silvia

  Gisteravond onder algehele narcose 4 verstandskiezen laten verwijderen. Aan een kant helemaal geen last. Aan de andere kant een forse bult waardoor mijn mond nauwelijks open kan. Ik heb voor een week ibuprofen gekregen en slik daarbij ook nog paracetamol. Ik dacht dat het redelijk ging, maar rond de middag de dag erna werd ik flink misselijk. Zolang ik maar heel rustig aan doe gaat het wel.

 47. Silvia

  Gisteravond onder algehele narcose 4 verstandskiezen laten verwijderen. Aan een kant helemaal geen last. Aan de andere kant een forse bult waardoor mijn mond nauwelijks open kan. Aan die zijde hebben ze ook moeten hechten. Ik heb voor een week ibuprofen gekregen en slik daarbij ook nog paracetamol. Ik dacht dat het redelijk ging, maar rond de middag de dag erna werd ik flink misselijk. Zolang ik maar heel rustig aan doe gaat het wel. Ik hoop morgen weer te kunnen werken, maar vrees van niet.

 48. Nadia

  Ik heb mijn verstandkiezen op dinsdag laten trekken. bij mij hadden ze eextra verdoving moeten doen omdat ik nog steeds de pijn voelde tijdens het trekken. Ik dacht dat het na 2 dagen wel een beetje over was maar ik heb al 2 nachten niet kunnen slapen van deze gigantische pijn. Smiddags nadat ik wat pijnstillers heb genomen is het wel te doen. het is nu dag 3 en moet morgen echt wel beter zijn vind ik! ik heb ook erg last van de vieze smaak in mijn mond omdat er ook pus was. weet iemand wat tips zodat ik beter kan slapen en de wond gezond kan blijven houden?

 49. marina

  Nou hier mijn dramatische verhaal. Vrijdag 3 april werden er 2 verstandskiezen getrokken (boven). Ik vond het allemaal zo spannend en eng!!! Nog nooit een verdoving in mijn mond gehad en gelukkig was mijn zus mee. Zij kon me gelukkig gerust stellen want ik raakte in paniek. Had het gevoel dat ik amper kon slikken. Vervolgens ging de chirurg aan de slag. Eerst me rechter kies eruit gehaald wat snel ging en links ging wat lastiger. Ik had links een open verbinding dus dat moest gehecht worden en rechts niet.Eenmaal thuis aangekomen was de verdoving uitgewerkt en nam gelijk paracetamol met codeine volgens recept. De volgende dag had ik hamsterwangen dus ben het toen gaan koelen en veel ijsjes eten. De zwelling had ik zo een 3 dagen. Vervolgens de 4e dag(2e paasdag werd ik helemaal niet lekker. Nachtzweten en de pijn werd alleen maar erger. Volgende dag gebeld naar ziekenhuis en had mijn klachten uitgelegd waardoor ik gelijk langs kon komen. Ik weer verhaal aan chirurg verteld en hij had nog geen eens in mijn mond gekeken maar zei dat die op de foto een ontsteking zag en dat ik naar de tandarts moest voor een zenuwkanaalbehandeling. Ik dezelfde dag naar tandarts gegaan en daar hadden ze een foto gemaakt. Ze kon idd op de foto zien dat ik een ontsteking had. Alleen gaf ze aan dat ze niet wist of de pijn uit het gat kwam waar me kies zat of dat het de onsteking was. Ze gaf aan dat ik aan de antibiotica moest en dat ik geen zenuwkanaalbehandeling hoefde te ondergaan. Wat was ik blij want vond het maar niks zo een behandeling. Vervolgens aan de antibiotica en de ibuprofen. Het hielp alleen helaas niet. Nou toen dacht ik echt dat er wat mis was. Terwijl ik netjes de 2e dag begon met spoelen (water koken af laten koelen met wat zout). Een week later vanaf de operatie merkte ik een vieze smaak in mijn mond. Het was niet de smaak van bloed kan het lastig uitleggen. Vervolgens ging ik weer spoelen en tot mijn schrik rook ik toch een lucht wat uit mijn neus kwam. Ik heb staan kokken van de lucht en kon niet geloven dat iets zo ergs kan stinken. Er kwam groen waterig slijm uit mijn rechter neus. Echt heel de badkamer stonk en werd er zo gigantisch misselijk van. De volgende dag had ik verhoging en het was weekend. Gebeld naar de dokterspost en ik kon gelukkig langskomen. De arts vond dat ik vage klachten had. Ik had verhoging al een tijdje en dat was niet goed. Ik heb toen gelijk moeten stoppen met antibiotica en ze schreef me een sterkere variant voor (antibiotica voor 3 dagen. Ze gaf aan dat dit snel en effectief zou moeten helpen. Als ik maandag nog verhoging of koorts zou hebben moest ik zeker aan de bel trekken bij de kaakchirurg. En ja hoor koorts ging niet weg dus had vandaag kaakchirurg gebeld en heel verhaal verteld. Ik had ondertussen op internet gekeken wat hetnou kon zijn. Toen kwam ik uit op een sinusittis. De rechterkant waar ik nog pijn had en links totaal niet was niet gehecht. Het kon dus zomaar zijn dat ik een open verbi ding heb wat dus ook de stank uit me neus verklaart. Snot kwam ook alleen uit rechter neus. En ik was er gewoon helemaal klaar mee. De arts was er niet dus kreeg ik een ander waarbij ik verhaal voor de zoveelste keer moest uitleggen. Naar mijn gevoel werd ik echt niet serieus genomen. A fijn de vervangende arts zei dat ik moest stomen en schreef neusdruppels voor. Ik zei nog hallo heb dagen koorts en heel me rechterkant van me gezicht is gevoelig. Ik gaf aan dat ik erop stond dat ze het moest gaan hechten. Nee mevrouw eerst maar even stomen en neusspray gebuiken. Donderdag terug voor controle en als ik nog steeds verhoging of koorts heb gaan ze het zchoon spuiten en hechten. Nou echt wat een DRAMA en dat alleen van 2 verstandskiezen trekken. Nu afwachten tot donderdag.

 50. Bambix

  Ik heb deze dinsdag alle 4 mijn verstandskiezen operatief laten verwijderen, met gehele narcose. Ik was zo bang voor het infuus, dat de anesthesist aardig genoeg was om me via ‘kapje’ onder te brengen. Toen ik wakker werd had ik een infuus in mijn hand en pijn in mijn kaak. Echt raar zo’n narcose, hele ervaring. Nu is het de tweede dag en is de pijn al wat minder dan eerst. Ik voel amper pijn bovenin maar linksonder doet het echt zeer. Van liggend slapen krijg je hamsterwangen dus had vannacht rechtop geprobeerd te slapen. Heb nu hamsterwangen en rugpijn. Ik heb oplosbare hechtingen gekregen, maar was niet verteld wanneer ze zo ongeveer zouden moeten oplossen. Van het ziekenhuis gehoord dat je niks warms mag eten voor de eerste paar dagen, en dat koude bambix en brinta zeer geschikt zijn om te eten, naast veel waterijsjes natuurlijk 😉
  Ook was mij vertelt om maximaal 15 minuten achter elkaar ijs tegen de wangen te houden, en alleen de eerste dag. Koeling helpt alleen dan om de zwelling te verminderen, maar als je het fijn vindt om je gigantische wangen daarna nog te verkoelen i.v.m. pijnverlichting is dat ook goed! Wel ook dan max. 15 minuten. Hoop dat de pijn en zwelling flink verminderd zijn tegen vrijdag, maar het kan nog alle kanten op.

 51. Altijd lente in de ogen van de tandarts assistente

  Ik heb ze eergister later trekken, het was en is alleen wat gevoelig bij de onderste maar pijn totaal niet. Hopen dat het het teken is dan het snel gaat genezen geneest 🙂

 52. sabrina

  Hallo allemaal.

  Ik heb dinsdag 21 april mijn verstandskies rechts onder eruit laten snijden. Kreeg een hechting(wat overigens een rot gevoel was) kreeg een week me mond bijna niet open en verging van de pijn. Ook snachts was een heel, ben 1.5 week 2x in de nacht wakker geworden. En heb ook zoveel ibropufen ingenomen, meer dan toegestaan maar alles om die pijn te bestrijden. Nu ben ik afgelopen vrijdag naar de kaakchirurg terug geweest om de hechting eruit te halen en heb ze het schoon gespoeld met zoutwater (2 flinke spuiten). Ik heb nu antibiotica gekregen die ik sinds vrijdag inneem maar de pijn gaat niet weg en heb pijnlijke steken naar me oor. Ik kan ook me kiezen niet op elkaar zetten. Als ik dat doe en ze van elkaar afhaal doet het pijn want dan krijg ik een zere druk.en ik kan nog niet alles eten dan doet het echt zeer aan me kaak. Wat moet ik doen 🙁

 53. David

  Ik hb mijn linker boven verstandskies laten trekken en na 2 dagen doet het zo pijn dat het lijkt alsof mijn linkerkant van mijn gexicht ontploft omg dit is zo een irritante pijn

 54. Lesley

  Hoi,
  Ik heb nu 11 dagen geleden mijn verstandskiezen (onder en boven) laten trekken. Ik heb nog net zoveel pijn als na de eerste dagen.. De assistente vertelde mij dat het bij het genezingsproces hoorde, maar mij lijkt het sterk dat het zolang zoveel pijn moet doen gezien jullie ervaringen. Heeft iemand hier meer verstand van? Misschien een ontsteking of iets dergelijks?

 55. Rene

  Afgelopen vrijdag mijn verstandskiezen linksboven en onder EN rechtsboven laten trekken.

  Het is nu dinsdag.
  Mijn linkerwang is net die van een hamster. Pijnscheuten die door trekken naar mijn oor. Ondanks de pijnstilling.
  Gister wel gaan werken, maar is eigenlijk niet te doen.

  Tip, als je de onderste maar ook meerdere kiezen laat trekken. Pak je rust en herstel thuis goed uit.

  Pijn en zwelling kan zeker een week duren heeft de tandarts mij vandaag nog eens bevestigd.

  @Lesley, heb je koorts erbij? Proef je nog een naar smaakje in je mond?
  Kijk het nog een paar dagen aan….vrijdagochtend nog zoveel last? Dan zou ik weer contact opnemen 😉

 56. shai

  Hallo. Ik heb gisteren mijn verstandskiezen laten trekken rechtsboven en rechtsonder. Dit ging allemaal heel makkelijk. Eten lukte ook wel op de eerste dag (at toen heerlijke pannenkoeken). Ik rookte de eerste dag ook gewoon maar deed dit pas na een aantal uur en dronk gelijk een glas water erna. Verder gebruik ik ibuprofen 600mg paracetamols en antibiotica. Wat me opvalt is dat mijn kaak helemaal geen pijn doet en mijn kiezen ook niet. Ik heb vooral last van pijnscheuten bij mijn slaap aan de zijkant van mijn hoofd . Is dit normaal? En na hoeveel uur mag je je tanden zachtjes poetsen met tandpasta? Mij werd verteld dat ik de spuit met vloeistof om de wonden schoon te maken pas morgen mag gebruiken.. mag ik dan ook pas morgen tandenpoetsen? Lijkt mij niet toch..en last but not least, ik word wakker met een bebloedde kussen. moet ik me hier zorgen om maken?

 57. deborah

  Op 12 mei is linksonder mijn wijsheidstand getrokken doet met momenten toch nog pijn vooral s nachts in de dag iets minder ik pak paracetemol en ibobrufen en ook mondspoeling hoop dat die pijn snel weg gaat had ook een dike kaak en was ook blauw

 58. dikke wangen

  ik heb gister ochtend mijn kiezen laten trekken, en in de onderkaak moesten kiezen worden verplaatst. gisteren was de pijn niet zo erg, eerder vervelend. Vandaag nog steeds niet echt pijn, maar mijn wangen zijn wel helemaal opgezwollen. Ik heb wel spulletjes tegen zwelling gekocht bij de drogist, maar toch vraag ik me af hoe lang dit nog ongeveer gaat duren, en of er manieren zijn waardoor de zwelling snel minder wordt.

 59. Jelle

  Eergisteren mijn verstandkies laten trekken. De pijn is steeds erger aan het worden. Mijn moeder zegt dat ik me niet moet aanstellen omdat een bevalling veel meer pijn doet. Nou ik weet het niet hoor! Naar mijn idee ben ik op moment een drieling uit m’n mond aan het persen.

  Ik gebruik weinig pijnstillers omdat ik het idee heb dat het herstel minder snel gaat. Is dat ook zo?

  Jelle

 60. mark

  Dag 1

  Kies laten trekken
  Kies knapte af en wortels zijn gesplitst met een splitter en er uitgepulkt met een pincet ik hoorde het kraken en knappen
  Bang voor de napijn
  Ibu 600 genomen toen de verdoving weg begon te trekken… geen last gehad en zelfs savonds lekker bij de macdonalds gegeten.

  Dag 2

  Stijve kaak
  Bot ligt beetje bloot
  Bloed nog een beetje
  Geen pijnstillers genomen

  Dag 3

  Ontstekingsgevoel, wit laagje (korstvorming)
  Beetje gezwollen maar niet echt pijn
  Kies ernaast is een beetje gevoelloos en lijkt iets omhoog gekomen door de zwelling.

  Dag 4

  Wond is aan het dichttrekken en nog geen pijn
  Lekker alles eten 😀

  Sochtends beetje stijve kaak

  Viel best mee dus… goede tandarts met moderne techniek.

 61. miffie

  Hallo.
  Gisteren rechts onder verstandskies er eruit gehaald. Veel ibuprofen geslikt. Helpt slecht. Nu aan de paracetamol.
  hechting begint erg pijnlijk aan te voelen.
  Iemand tips?
  Zo te lezen ben ik ni et de enige waarbij het zo’n vreselijke pijn begint te doen. … gr my

 62. Sherryl

  Donderdag 18 juni verstandskies (rechts onder) weg gehaald. Na een uur liep ik de kamer uit, wat langer omdat ie diep, schuin, gedraaid en langs een zenuw lag.

  Dinsdag langs geweest vanwege symptonen ontsteking, een lichte ontsteking dus alleen schoongespoeld.

  Vandaag vrijdag (8 dagen) nog steeds veel pijn ondanks ibuprofen en paracetamol. Elke nacht om het uur wakker worden van de pijn… Trekt ook door naar m’n oor.

  Hebben ze een zenuw geraakt? Hoe lang hou ik nog pijn? Wat te doen om een hele nacht door te slapen…?

 63. Brinkie

  Ik heb vorige week dinsdag mijn rechter verstandskies aan de onder kant laten verwijderen en de week erna op donderdag (afgelopen donderdag) de onderste verstandskies aan de linker kant laten verwijderen. Ik denk dat ik met de 3 gewoon heel erg mazzel Had want na 3 dagen was de zwelling weg en kon ik weer wat normaler eten. En afgelopen donderdag kon ik zelfs die ander laten verwijderen. De eerste keer ging zo goed dat ik er niet tegen op zag. Helaas Is het nu zondag en heb ik hoofdpijn en last van pijn scheuten. Daarnaast heb ik ook last van een harde bult op mijn kaak. Deze Is erg gevoelig. Weet iemand wat dit Is? Hier maak ik me best zorgen om. Ik ga vrijdag op vakantie en ik hoop zo dat het dan beter gaat.

 64. Brinkie

  Ik heb vorige week dinsdag mijn rechter verstandskies aan de onder kant laten verwijderen en de week erna op donderdag (afgelopen donderdag) de onderste verstandskies aan de linker kant laten verwijderen. Ik denk dat ik met de eerste keer gewoon heel erg mazzel Had want na 3 dagen was de zwelling weg en kon ik weer wat normaler eten. En afgelopen donderdag kon ik zelfs die ander laten verwijderen. De eerste keer ging zo goed dat ik er niet tegen op zag. Helaas Is het nu zondag en heb ik hoofdpijn en last van pijn scheuten. Daarnaast heb ik ook last van een harde bult op mijn kaak. Deze Is erg gevoelig. Weet iemand wat dit Is? Hier maak ik me best zorgen om. Ik ga vrijdag op vakantie en ik hoop zo dat het dan beter gaat.

 65. Die Ene Gast

  4 dagen geleden verstandskies laten trekken en oh was da weer een pretjes. Dit is mijn tweede verstandskies die ik heb laten trekken, 2 jaar geleden ook al eentje, ook aan de bovenkaak.

  De dag na dat ik mijn 2e verstandskies liet trekken heb ik aan de onderkaak achterin een kies laten repareren (implantaat en alles), dus ja ik vroeg wel om dubbele pijn ofzo.. Maar goed, ik dacht laat ik het nu gewoon allemaal ef doen, dan ben ik er ook vanaf.

  Van het nieuwe implantaat heb ik vrij weinig last, het is eerder het gat waar ooit eens die verstandskies zat die mij soms nog wat pijn opleverd. Heb geen zwelling gehad, bij mijn eerste ook niet.

  Gewoon om de 8 uur 2 x 500mg paracetamol en de pijn is vrijwel weg =)

 66. Kelly

  Hallo.

  Ik ben maandag 24/08 geopereerd. Heb alle 4 mijn wijsheidstanden laten verwijderen onder narcose. Na de operatie toen ik terug op de kamer lag had ik een gevoel van : ‘ wauw ik heb amper pijn, hopelijk blijft dit zo!’ Tot ik thuis kwam… De pijn was niet te houden. En nu 2 dagen na de operatie kan ik met mezelf nog steeds geen weg, zoveel pijn heb ik. Voel mijn hart kloppen in de wonden en mijn kaak staat heel dik en blauw, ook krijg ik mijn mond bijna niet open.. Eten en drinken gaat zeer moeilijk en er kruipt enorm veel tijd in tegen ik iets binnen krijg. Ik hoop dat dit morgen beter is en dat ik niet zoveel last meer zal hebben als gisteren en vandaag, want dit gevoel van pijn is ondraaglijk. Mijn mond is droog en mijn tanden poetsen gaat al helemaal niet! Ik wens iedereen die dit nog laat doen het aller beste toe. De ene persoon heeft hiervan meer last dan de andere, maar eens deze helemaal is genezen zal ik nog zo blij zijn dat ze eruit zijn.

 67. Iris

  Nou, als ik dit zo lees valt het bij mij nog enigszins mee…

  Donderdag linksonder laten trekken (wegsnijden), zonder bijzonderheden. Goed volgestopt met ibuprofen en voorzien van een ijszak tegen mijn wang pijnloos naar huis. Na een uurtje al een boterham gegeten want ja ik had toch gewoon honger… Haha.

  Vrijdag en zaterdag thuis beetje gerommeld (rustig aan dus) en de dag goed doorgekomen met ’s ochtends en ’s avonds een zakje oplos ibuprofen. Dikke wang nog steeds maar prima te behappen.

  Zondag maar eens proberen zonder pijnstillers in de ochtend. Valt tegen! Toch maar weer zo’n zakje en later op de dag paracetamol. Zwelling niet meer zichtbaar voor buitenwereld, wel voelbaar bij kaak.

  Maandag (vandaag), weer zo’n tegenvallende dag: kan nog steeds niet zonder pijnstilling (paracetamol), heb nu, half 7 ’s avonds, 2 keer een dosis genomen. Alle dagen overigens norma gegeten, wel voornamelijk met rechterkant gekauwd.

  Het ergste vandaag is dat mijn kiezen aan de linkerkant niet meer op elkaar passen! Een van de ‘puntjes’ van mijn boventand komt precies tegen zo’n puntje van de onderkant aan. Aangezien ik een beugel heb gehad en alles dus mooi paste, is dat een heel raar gevoel voor mij. Ook pijnlijk want het voelt alsof de ondertand dieper in het tandvlees gedrukt wordt tijdens bijv eten. Hebben meer mensen hier last van??

 68. Sabrina

  Hoi hoi

  Ik heb afgelopen dinsdag in Alphen ad rijn onder algehele narcose met een mondkapje (omdat ik doodsbang ben voor infuus)

  En toen ik weg was deden ze het infuus erin
  Mijn linker 2 verstandskiezen laten weghalen

  De 1e dagen viel het me allemaal mee maar sinds gisteravond ineens lichte verhoging flink last vd zwelling die ik meteen de volgende dag kreeg
  Ik spoel me een ongeluk met water en zout en mondwater en koel de hele dag met een ice pack maar de zwelling neemt niet af

  Wanneer word die minder ik voel me er echt hondsberoerd door

 69. Gh.

  Vandaag bij de kaakchirurg afspraak gehad voor verwijdering van eerste twee kiezen.
  Helaas ging het niet helemaal goed. Rechtsboven kwam wel na veel aan trekken en duwen eruit.
  Maar rechtsonder werd maar niet verdoofd. Ik voelde de pijn toen hij begon te trekken, en viel helemaal weg. De minuten erna werd ik lijkbleek en ging ik heftig zweten. Mijn hartslag was niet meer in orde ook. Kortom het was vreselijk.
  De chirurg stopte gelijk met de behandeling. En zei dat het verstandig is de rest vd drie kiezen onder norcose weg te halen.
  Ik word dus binnenkort geopereerd.

  Wat ik wel na het verwijderen van een kies opmerkte is dat ondanks de plaatselijke verdoving, deze behandeling vrij brut en traumatisch is. Je voelt iemand keihard een deel van je lijf kapot maken en eruit trekken. Het kraakt en het breekt en je voelt het gewoon allemaal gebeuren. We leven in de 21e eeuw, dit hoor je mensen niet aan te doen vind ik. Ik begrijp echt niet dat er geen regels zijn om zoiets alleen onder algehele narcose te mogen doen.
  Ik vond het los vd pijn, mentaal een vrij heftige en traumatische ervaring.

 70. Sofie

  Beste iedereen,
  ik heb 5 dagen geleden mijn verstandskiezen rechtboven en rechtsonder laten verwijderen. Even kort mijn ervaring qua pijn: De verdoving is vervelend en sommige prikjes (je krijgt er meerdere) zijn gemeen, maar het is geen vreselijke pijn ofz. Het is echt wel te doen. Daarna krijg je het trekken. Je voelt daarbij vooral druk maar ook geen scherpe pijn of iets. Het is dus hooguit onprettig.

  Nu mijn vraag aan jullie: Ik had de eerste dag niet superveel pijn alleen het was vervelend om horizontaal te moeten liggen bij het slapen gaan (het ging dan meer pijn doen). Hebben jullie dat ook ervaren en weet iemand een oplossing, ik moet namelijk binnekort nog een keer voor de verstandskies linksonder en boven. Ook deed het veel pijn de eerste ochtend daarna en ik wil dat de volgende keer voorkomen. Ik weet alleen niet hoe want als ik de avond van te voren pijnstillers neem zijn die al uitgewerkt als ik wakker word?? Iemand ideeen? Wil dit echt niet nog een keer.
  Groetjes en sterkte voor iedereen,
  Sofie

 71. jonas

  Beste ik heb mijn verstandkiezen laten trekken , nu de wonde enz heb ik geen last meer van maar ik heb echter al 2 weken last boven mijn oog een slaap en kaak ik ben op het spoed geweest waar ze foto’s hebebn getrokken en zei zeggend at er een opening is tussen mijn synus en mondholte en dat de pijn hiervandoor komt en er wss een ontsteking opzit waarna ze me late openemen in het ziekenhuis daar moet ik bij de kaakchirug op gesprek en die zegt dat dit doodnormaal is en dat de mijn na 3 dagen zal verdwijnen nu ben ik 2 weken verder en de pijn is nog steeds hetzelfde iemand raad ?

 72. laura

  Wanneer ze jou verstandkies uithalen voel je echt niks!! na een een uurtje pas wel

 73. Ruben

  Ik heb gisteren (maandagmiddag) alle 4 mijn meisheidstanden laten trekken, wat staat mij te wachten de komende dagen? En hoelang mag ik niet roken?

 74. piet

  Een week geleden, vrijdag, verstandskies aan de onderkant eruit laten halen. De uren erna vrijwel geen pijn. De eerste en tweede dag na de ingreep opgezwollen wang, weinig pijn, alleen eten ging wel moeizaam. Wat last van de hechting, alla. Dinsdag een beetje zeurende pijn, maar sinds een paar dagen nu een gevoel alsof er een koud ijsje tegen mijn kiezen aangedrukt wordt. Niet ondraaglijk maar de ibuprofen waar ik eerst van dacht deze niet te gebruiken, wordt nu wel gebruikt. Wanneer is het over? 🙁

 75. F.c

  Dinsdag rechts onder wijsheidstand eruit getrokken en links boven, pak ongeveer om de 4u ibuprofen en 2x per dag antibiotica. De pijn is abnormaal, is ondertussen dag 5 blijkt niet te herstellen, telkens na ongeveer 4u begint de pijn opnieuw op te komen en als ik wacht tot 5uren om een te nemen is het niet meer uit te houden, ik kom al iedere nacht wakker van de pijn. Ik haat wijsheidstanden, geluk dat ik er maar 2 heb. Na ongeveer 25 ibuprofen 600 begin ik mij stillaan toch mottiger en mottiger te voelen begin ook licht te zweven in mijn hoofd en ben super gevoelig. Heb 1keer 8uren gewacht om een ibuprofen te nemen, de pijn straalde over heel mijn rechterkant tot bijna in mijn oog!, was een hel ik kon mijn hoofd tegen de muur kwakken, maandag toch eens bellen naar tandarts om te laten controleren. Ibuprofen is wel een wondermiddel ongeveer 45min tot een uur na inname voel je de pijn wegtrekken en dit is ongeveer 2 a 3 uur effectief. Heb geen vieze smaak in mijn mond en mijn adem ruikt ook normaal , je smaakt wel iets maar niet om te zeggen dat het vies smaakt, dus denk niet dat het een ontsteking is. Hoop echt dat de pijn eens wegtrekt want kom er geestelijk ziek van :s

 76. Dave

  Vorige week maandag mij verstandskies rechtsonder eruit laten snijden door de kaakchirurgh.
  Het verwijderen ging niet zonder slag of stoot, naderhand is de wond gehecht.
  T/m afgelopen weekend ging het redelijk goed, vanaf maandag van deze week keelonsteking erbij gekregen.
  Echt een drama,keelpijn, opgezwollen lymfeklieren en een zeer pijnlijke kaak.
  Vooral aan het einde van de dag en snachts veel pijn, niet te harden gewoon, wordt er helemaal gek van.
  Vandaag maar even met de kaakchirurgh , weinig trek in zo de feestdagen in te gaan bwaaah

 77. Dave

  Ik heb trouwens al van alles geprobeerd, neroxan, ibrupofen , diclofenac, paracetamol etc.(natuurlijk niet door elkaarheen gebruikt)
  Het helpt voor max 4 uren en dan komt de pijn dubbel en dwars weer terug.
  Volgende maand is de links onder aan de beurt, maar twijfel eraan deze te laten verwijderen.
  Wat een nasleep kan je hiervan hebben zeg.

 78. Wietse

  Hier 14-12 een verkeerde liggende verstandskies laten verwijderen door de kaakchirurg. Ging perfect tot vrijdag 18-12, toen kreeg ik bij de insnede van de kiezen daarvoor last van bloedingen. Na twee hechtingsoperaties en een operatie waarbij de bloedvaten zijn dichtgebrand in het weekend gaat het nu heel langzaam iets beter.
  Nog steeds licht bloedverlies iedere dag, slaap al wel weer beter en de pijn neemt af. Wel donkerrode bloedproppen aanwezig nog steeds…

 79. Madeline

  woensdag 6-1-2016 zijn mijn verstandskiezen aan de rechterkant getrokken, Verdoving zetten voelde ik amper wat van. De verstandskies boven was eruit voordat ik het wist. Onder zat wat vaster en was nog amper doorgekomen. Daar hebben ze wat meer aan moeten sjorren. de voorgeschreven pijnstillers heb ik niet aangenomen want k ben niet zo’n fan van de wat zwaardere middelen. Plus ik moest er toch al voorzichtig mee zijn in combinatie met een ander medicijn die ik slik. Om 11.10 verdoving gezet en om 12.00 uur stond ik weer buiten met een gaasje en een dikke wang. Om 13.00 uur 2 x paracetamol genomen en maar gewacht op de pijn. Die kwam niet. Om 17.00 weer 2 x paracetamol en dat om 22.00 weer herhaald. Tussendoor gekoeld en vloeibaar voedsel gegeten. Omdat ik normaal nogal veel eet in combinatie met mijn beroep (HONGER!).

  Afijn. Gistermorgen wakker geworden (ik had me voor de zekerheid al ziekgemeld voor het werk) werd ik wakker met een nog dikkere wang die blauw was, de hele dag niks anders gedaan dan vermalen en vloeibaar eten naar binnen werken en koelen. Alleen om 10.45 uur en 21.30 uur 1,5 paracetamol genomen voor de zekerheid maar nog steeds geen pijn. ( hele dag honger).

  Vanmorgen was de zwelling een stuk minder. Kaak dus minder stijf, mond kon bijna weer maximaal open. Gewoon dus normaal ontbijt gegeten en weer aan het werk. Was nog niet op oorlogssterkte omdat ik niet de normale hoeveelheid voedsel had binnengekregen. Rustig gewerkt (ik ben postbode) en de mond zo veel mogelijk dichtgehouden, vrijdag is de lichtste dag van de week. Geen pijnstillers geslikt want geen pijn

  Daarna geluncht en naar scouting. Nu zo avondeten eten (gestampte aardappelen met een hoop appelmoes want wil geen infectie), kiezen aan de rechterkant zijn iets gevoelig. Hechtingsgebied ziet er mooi uit,
  Wel bloedsmaak in de mond aan de rechterkant maar er is nergens vers bloed te bekennen

 80. JohanC

  3 uur geleden is bij mij rechts boven een verstandskies getrokken door de tandarts. Idee van tevoren was om zowel rechts als links te doen, maar omdat de rechter zo vast zat, zag de tandarts dat toch niet zitten. Er was verder ook geen noodzaak om de linker te trekken (rechts zat een flink gat in). De verdoving is zo goed als uitgewerkt en ik voel weinig tot geen pijn. Alleen een gapend gat waar eerst nog een kies zat, met daaromheen een paar hechtingen. Zit nu op mijn werk een soja yoghurt naar binnen te werken (blijkbaar mag je geen melkproducten). Tot nu toe valt het dus allemaal mee en hopelijk blijft dat ook zo!

 81. i

  mijn verstandskiezen zijn afgelopen woensdag getrokken. Alleen tijdens het verwijderen van mijn verstandskies links onder is mijn tongzenuw waarschijnlijk geraakt. mijn linkerzijde van mijn tong voelt nu verdooft aan. Hij tintelt en Brand wel erg . hebben meerdere mensen dit meegemaakt. en hoe lang duurde het voordat het hersteld was .

 82. Lauren

  Wat een drama lees ik hier, het gene waar ik me het meest aan ergerde was de verdoving die pas na 5 uur uitgewerkt was. Van de pijn had ik niet heel veel last, gewoon pijnstillers nemen en de 2e dag beginnen met het spoelen van een bepaalde mond spoeling (bij de apotheek kun je het krijgen). Ook heb ik op dag 2 gewoon een shoarma broodje naar binnen gewerkt 🙂

  Nu zit ik op dag 3 en voelt het alsof ik een beetje op m’n wang heb gebeten. Eten gaat goed maar wel sloom. Ik eet voornamelijk nog met m’n goede kant en poets die ook het best.

  Groetjes!

 83. Lauren

  Oja, ik heb geen 1 keer een dikke wang gekregen.

  Tactiek:
  Een heat and cold pack halen en hem zo vaak mogelijk op de wang leggen. Het helpt tegen de pijn en de zwelling, win win dus!

 84. Esje

  Ik heb gister mijn rechter achterste kies aan de bovenkant laten trekken.

  De pijn valt mee, wang is iets dik maar omdat er bij het trekken van de kies een gat is ontstaan tussen mond en kaakholte heeft de kaakchirurg een stukje wangvlies over de wond heen gehecht, gisteravond is er 1 hechting losgeschoten en daardoor moest ik vandaag weer terug naar de kaakchirurg. Er zijn 3 nieuwe hechtingen erbij gezet. Stond binnen 5 minuten weer buiten.

  Ik voel me wel aardig, kan niet echt eten ik leef op bouillon en appelmoes. Vanaf morgen mag ik spoelen.

  Voor iedereen die nog moet sterkte

 85. vieke

  Hey iedereen,
  Ik heb 2 weken geleden mijn onderste verstandskiezen laten trekken. Alles verliep vlot tot gisteren. Ineens een heel gezwollen kaak. Kan met moeite mijn mond helemaal open doen. Dit had ik niet de week ervoor.
  Iemand een idee of dit normaal is? Het is precies of er bevindt zich een harde bal in mijn kaak. Ik neem nog steeds ibuprofen en paracetamol.
  Morgen avond ga ik naar de specialist maar maak er mij zo zorgen om dat ik er paniek aanvallen van krijg. 🙁

  • Esje

   Hoi Vieke

   Ik kan me voorstellen dat je er niet zo gerust over bent.
   Misschien kan je poelen met gekookt afgekoeld zout water.

   En succes vanavond.

   • vieke

    Hey Esje,

    Ik ben dus naar de specialist geweest hij heeft de draadjes er uit gehaald en heeft mij hele zware antibiotica voorgeschreven.
    Ik spoelde mijn mond steeds na het eten.
    Vanaf vandaag is het de eerste dag dat mijn kaak al minder dik is. Er is hoop. De specialist had wel gezegd dat als het na de antibiotica niet beter ging dat hij de wonde terug open moest doen en er een wiek met antibiotica moest in steken. Ben al blij dat het vandaag wat beter gaat.

    Vele groetjes

 86. Esje

  Ik ben inmiddels een week verder, gelukkig gaat het een stuk beter met m. Mijn mond kan weer een beetje open en het eten gaat ook weer wat makkelijker.

  Volgende week moet ik terug komen om te kijken hoe het gaat, tot die tijd mag ik niet sporten en niet tillen. Hosten en niezen liever ook niet maar als het dan toch gebeurd met mond open en geen hand voor de mond er mag geen druk verschil komen tussen mond en kaakholte.

 87. Bartje

  Ben vanmorgen naar de kaakchirurg geweest voor het verwijderen van me 2 verstandskiezen die linksgelegen liggen. Het is inmiddels 18:00 en ik voel het lichtjes steken heb net een ibuprofen op van 600 mg. Hoop dat het qua pijn zo blijft. Eten gaat moeilijk eet enkel soep en heb een broodje met pindakaas gegeten door te soppen in watet en de korstjes eraf te knippen dit ging redelijk.

 88. Bartje

  Nu 2 dagen na de behandeling heb ik ontzettend last van me kaak, ik heb ook een flinke zwelling aan de linkerkant. Eten gaat moeilijk krijg haast niks binnen ik hou het maar op vloeibaar voedsel in de vorm van smoothies etc.

 89. BB

  Gisterochtend om 11.00 mijn rechter verstandskiezen laten trekken in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft.
  De kaakchirurg daar is mij heel goed bevallen, ze stelde me op m’n gemak. Na de verdovingen (die ik erg vond meevallen, want onder voelde ik niets, boven waren de prikken wel wat gevoeliger) was het eigenlijk binnen 5 minuten gebeurd. Onder werkte de verdoving uitstekend en voelde ik er helemaal niks van, boven was wat gevoeliger maar ik kan niet spreken van echte pijn. Na afloop kreeg ik een gaasje waar ik minstens een half uur op moest bijten om het bloeden te laten stoppen. Helaas ben ik de hele middag zoet geweest met die gaasjes omdat het bleef bloeden. Ook heb ik de hele middag met ijs op mn wang gezeten. Diezelfde avond was de zwelling bijna compleet weg en kon ik redelijk normaal praten. Ook het avondeten ging vrij aardig. Ik kon mijn mond niet helemaal open doen en sommige happen waren gevoelig, maar al met al mocht ik niet klagen. De volgende ochtend was de zwelling nog steeds weg en voelde ik niet heel erg veel pijn. Ik voel nog wel een lichte irritatie en ik merk dat ik voorzichtig moet zijn met praten en eten omdat anders de wond open schiet. Verder maak ik het goed en herken ik nog niet zoveel in klachten als lange zwelling, veel pijn en een gele/blauwe/rode wang. Komt dus allemaal goed mensen!

 90. BB

  UPDATE

  Het is inmiddels bijna een week geleden dat mijn verstandskiezen eruit zijn gehaald. Ik maak het gelukkig nog steeds erg goed! De zwelling is niet meer teruggekomen, heb nauwelijks pijn gehad en eten ging/gaat perfect. In de tussentijd ook naar de tandarts geweest voor de halfjaarlijkse controle en hij zei dat de wonden prima aan het genezen waren. Ik besef wel dat ik een van de weinigen ben waar het eigenlijk zo spoedig/pijnloos verloopt en hou daarom ook rekening dat het over 2 maanden heel anders kan zijn (ik moet over 2 maanden namelijk weer, dan voor de linker onder- en bovenkant). Ik heb namelijk vrienden die ook zeiden dat ze van 1 kant nauwelijks last hadden, maar dat de andere kant wel veel zeer deed. Gelukkig is dat pas over 2 maanden en hoef ik daar voorlopig nog niet aan te denken.

  Ik raad mensen aan je goed aan de tips van de kaakchirurg / tandarts te houden:
  – Doe rustig aan wat betreft sporten (ik heb ongeveer één week rust gehouden)
  – Gebruik de mondspoeling 2 x per dag (na het tandenpoetsen in de ochtend en in de avond) Echt doen!!
  Het voorkomt ontstekingen, en dus herstelt de wond sneller.
  – Voorkom dat je met je vingers in de buurt van de wond komt, kan ook leiden tot ontstekingen.

  Ik heb me tot nu toe trouw aan deze 3 tips gehouden en mijn herstel gaat voorspoedig! Hopelijk hebben jullie hier ook wat aan.

  Het enige waar ik last van heb is dat ik mijn smaak een klein beetje kwijt ben. Schijnt normaal te zijn na zulke verdovingen, maar is wel vervelend als je, net als ik, van eten houdt.

 91. L

  Hoi,

  Afgelopen maandagochtend m’n verstandskiezen aan rechts eruit laten halen. Ook bij mij lagen ze verkeerd en nog in de kaak dus kwam er wat boor- en sloopwerkzaamheden aan te pas.

  Maandag zelf zat de locale verdoving er nog de hele dag in. Weinig pijn verder, veel gekoeld.
  Dinsdag nog een verdoofde tong, veel pijn, koorts en een dikke hamsterwang. Om de 6 uur ibu 600 en in de tussenpozen 2×500 paracetamol.
  Vandaag, woensdagochtend, nog een verdoofd puntje van m’n tong, verhoging, en nog dikkere hamsterwang. Omdat er pus uit komt en het ging kloppen en rood werd ben ik begonnen aan 2 maal daags amoxicilline 500 mg. Het is nu 18 uur en volgens mij begint de zwelling af te nemen.

  Tips: Niet kauwen op de slechte kant! En niet met je tong voelen aan de wonden.
  Oh ja, en bedenk dat de meeste dingen die je voelt normaal zijn en er bij horen! Het is gewoon ff flink kut, maar zo lang je weet dat dat normaal is dan word je al een stuk rustiger.

 92. Maaike

  Hoi,

  Ik heb een beetje een rare vraag. Maar ik ga graag naar de bioscoop en eet daar normaal altijd popcorn. Nu is het zo dat vorige week donderdag (nu 8 dagen geleden) mijn verstandskies is getrokken. Ik vroeg mij af wanneer ik weer popcorn kan eten, aangezien de fliesjes in de wond kunnen komen. De wond (is al grotendeels geheelt) is gehecht geweest maar die hechting is er nu uit, waardoor er dus een gat zit (waar de popcorn in kan komen). Ook vroeg ik mij af hoe schadelijk dit kan zijn (kan de wond weer open gaan).

  Weet iemand hier een antwoord op?

  • BB

   Als je twijfelt zou ik het niet doen.
   Maar als je inmiddels aan beiden kanten alweer normaal kunt eten zonder dat het pijn doet / gevoelig is, dan kan je rustig popcorn eten. Wees wel voorzichtig met de harde stukjes en probeer de wond zoveel mogelijk te vermijden.

   Indien de wond open schiet, dan ben je verder van huis. Dan zal de wond weer helemaal opnieuw moeten genezen. Niet meer, niet minder. Wel betekent het dat je dan ook weer moet spoelen met mondspoeling omdat de kans op ontstekingen met een open wond aanwezig is.

 93. Anna

  Hoi hoi,
  Ook ik heb mijn verstandskies laten verwijderen bij de kaakchirurg. Het was rechtsonder en hij zat behoorlijk vast dus er was veel geduw en getrek. De eerste dag had ik helemaal niet zoveel last, heb zelfs normaal gegeten. Pas in de avond kwam de pijn opzetten. De 2 dagen erna waren het zwaarst. Ontzettend veel pijn, echt zo’n zeurende, kloppende pijn. Bijna ondragelijk. Ben nu inmiddels op dag 5 en het gaat al wat beter. De zwelling is iets minder en ik kan voorzichtig zachte dingen zoals pasta en rijst eten. Ook drinken gaat prima, al moet het soms met een rietje. Tandenpoeten kan heel voorzichtig. Ik merk wel dat ik bijna geen last meer heb van de wond, maar ik heb een hele dikke en karde bult op mijn kaak zitten die eigenlijk alle pijn veroorzaakt. Ik heb geen idee of het mogelijk is dat mijn kaak gebroken is, of gewoon zwaar gekneusd, maar als dit zo aanhoud ga ik maar eens even langs de dokter. Want ondanks dat de pijn iets minder is word ik nog wel lichtelijk gek van de pijn die er nog wel is.

  En dan te bedenken dat ergens dit jaar de linker er ook nog uit moet..

 94. Haelewaters kirsten

  Beste. Ik heb een week en 3 dage’ mijn wijsheidstanden laten trekken. Aan de linkse kant heb ik geen last maar aan de rechtse kant doet dit echt pijn. Is dit normaal? Grtjs

  • Onbekend

   Ja, dit is geen lichte ingreep en kan tot enkele weken duren dat je een vervelend gevoel hebt. Je tandvlees moet terug herstellen samen met het kaakbot. Stilletjes aan zal het beteren. Niks forceren en probeer de dingen te eten die niet te veel kracht vragen van je gebit. Zoals pasta, purree, …

 95. onbekend

  hallo
  ik heb 2 dagen geleden mijn
  links onder verstandkies laten trekken
  heb het bijna een jaar uitgesteld omdat ik doods benauwd ben voor de spuiten
  echter viel dit volkomen mee 4 spuitjes gekregen en daarna de verstandkies laten trekken binnen 10 minuten was de tandarts klaar echter wel de hele dag nog bloed in mn mond gehad maar de volgende dag was het weg ik heb na 2 uur 2 paracetamol genomen en totaal geen pijn gehad
  volgende dag ook totaal geen pijn je kunt wel voelen dat ze er zijn geweest
  na dag 3 nog steeds geen pijn en nix geen dikke wang
  dus er zijn ook goede ervaringen gelukkig
  maar die lees ik hier niet zo veel

 96. Onbekend

  Maandag zijn mijn 2 verstands kiezen links onder en boven er uit gehaald.
  Had alleen maandag last van pijn na de verdoving.
  Het enige waar ik nu last van heb is dat ik een hele vieze smaak in mijn mond hebt en mijn mond stinkt ook behoorlijk.
  En met het slapen blijft het speeksel maar uit mijn mond lopen en wordt mijn kussen helemaal nat 🙁

  • Werner

   vervelend is dat he,dat had ik ook,maar bij mij was het de eerste nacht. mijn kussen zat onder speeksel vermengd met bloed.
   vieze smaak en stank is vaak wel een infectie. ik had bij mij links onder het zelfde geval.wat bleek,er zaten dus een hoop voedsel resten verstopt in het gaatje wat niet gehecht was.na grondig wassen hiervan geen last meer van een vieze smaak of stank.

   mijn advies: kaak spuitje gebruiken,voorzichtig poetsen achterin en goed spoelen.

 97. Britt

  Gister 2 verstandskiezen laten trekken maar na een paar uur toch een boterham met gebakken ei gegeten.. ging prima de verdoving zat er nog een beetje in

  Savonds ook gewoon rijst met groenten gegeten.. de kip liet ik staan die was nog te taai.

 98. Anoniem

  ik heb afgelopen donderdag mijn 4 wijheidstanden laten trekken onder volledige narcose. Het is nu zondag, derde dag. Het gaat al beter maar ik heb nog steeds heel veel last. Ik dacht dat het vlotter ging genezen. Nog steeds heb ik veel last om te praten en te eten, ik probeer rustig mijn tanden te poetsen en ik neem nog steeds veel pijnstillers. Normaal gezien moet ik morgen al terug naar school maar omdat ik echt nog maar amper kan praten en mijn mond kan open doen denk ik dat ik nog een dag thuis ga blijven.
  Ik hoop dat het snel geneest zodat ik ten minste terug lekker kan eten! Heel veel beterschap iedereen!

 99. Rochelle

  Hallo ik ben rochelle
  Vorige week vrijdag heb ik 2 verstandskiezen laten trekken nou ik.moet eerlijk zijn ik ging door een hell heen
  Nu ben ik bij de 3e dag en mijn wang is nog aardig goed opgezwollen maar ik koel het wel elkedag is dit normaal dacht nu nog zo it ik is het is al wel blauw en geel

 100. Martijn

  Ik heb vorige week dinsdag 2 kiezen laten trekken. Nu begint het te bloeden. Kan dit van de hechtingen zijn??

 101. Ingrit

  Hoi.

  Ik heb vandaag 2 verstandskiezen laten trekken en heb echt helse pijn. Het blijft maar bloeden. En ik ben ook nog eens zwanger, kan dat verband hebben met elkaar???
  Wat kan je me aanraden?

  Groetjes.
  Ingrit

  • Gerben

   Ik heb gisteren 3 kiezen Laten trekken.. ik heb ook een nabloeding gehad. Ik heb toen weer een gaasje opgerold en daar een half uur zachtjes op gebeten, dan houdt de bloeding weer op.
   Heb wel veel pijn, vooral s,avonds… erg vervelend..

 102. Miriam

  Bij mij is gisteren een verstandskies getrokken. Deze was er na een kwartier uit.
  Het viel me erg mee. Kreeg wel een recept mee voor een hoge docering ibuprofen (600 mg, 3x per etmaal) en een antibioticakeur.
  Geen pijn tot nu toe. Ook vandaag geen bloeding meer. Ik eet voorzichtig (zacht voedsel) aan de andere kant van de mond. Mijn wang is ietsje dikker aan het worden waarvoor ik ieder uur een kwartier met een cold pack ga zitten.
  Ik poets voorzichtig de tanden en kiezen en spoel ook zachtjes zodat de wond zoveel mogelijk met rust gelaten wordt.
  Verder niets te klagen, hopelijk blijft het zo.

 103. Chan

  Afgelopen donderdag mijn verstandskies laten verwijderen hij lag dwars en schoof dus mijn tanden naar voren..hij moest er 2 jaar geleden al uit voor mijn beugel maar na 2 verstandskiezen had ik er toen geen tijd en zin meer voor .wat achteraf balen is sinds ik nu 5 dagen verder nog een pijnlijke bult op mijn kaak en wang heb en al 5 dagen helse nachten heb..( ben elders dan 2 jaar terug behandeld) pff geen energie meer..ik ben zo kapot dat ik twijfel of mijn zwelling wel al is verminderd of ik gewend ben geraakt aan mijn hamster face.. Ik weet iedergeval 1 ding dit nooit meer voor mij!

 104. Tamara

  Vanmiddag mijn verstandskies laten trekken linksboven. Vooraf (vooral door alle horrorverhalen) met toch wel enige schrik naar de afspraak uitgekeken. Tegen de tijd dat ik daar was, kreeg ik het spaans benauwd, maar gelukkig stelde de tandarts me gerust. Hij gaf aan dat als hij dacht dat het moeilijk zou gaan hij hem nooit zelf zou trekken en dat deze kies er zo uit zou zijn.

  12.15 was ik binnen en 12.30 stond ik buiten dus het was echt een fluitje van een cent. De verdoving deed geen pijn, 1 klein prikje gevoeld terwijl hij er een paar gezet heeft. Het wrikken aan de kies voelt even raar, maar na 20 seconden had hij hem er al uit (stond ook gewoon keurig recht). Om 15.00 was de verdoving uitgewerkt. Op advies 2 paracetamol gepakt, maar volgens de tandarts dacht hij dat dat zelfs niet nodig zou zijn. ’s middags gewoon boodschappen gedaan etc. Alleen het eten vanmiddag was even wat lastig omdat de boel toen nog verdoofd was. Vanavond heerlijk spaghetti gegeten en daarna even met de kids naar de kermis geweest. Het is nu 20.30 en ik heb werkelijk nergens last van. Ik voel dat er iets gedaan is en de wond is natuurlijk ook nog niet helemaal dicht, maar dat is dan ook alles. Dus al met al is het mij 200% meegevallen!! Misschien ook fijn om te lezen dat het bij sommige mensen echt allemaal heel erg mee valt.

 105. Louise

  Hoi!
  10 juli 4 wijsheidstanden verwijdert onder gehele narcose
  Om 9:00 binnen en 10:00 was ik klaar en om 13:00 mocht ik al naar huis.
  De eerste week was super! Heb de eerste 2 dagen continu ijs packs erop gelegd en dus nergens last van gehad! Nu een week later had ik pijn in de rechterkant maar die is al volledig weg. Sinds gisteren 17 juni heb ik ENORM veel pijn in mijn linker onderkaak, het staat ENORM dik en kan deze nacht (nu dus 🙁 ben al een heel uur wakker! ) er niet van slapen! Sinds 19:00 werken de pijnstillers paracetamol en dafalghan ook al niet meer Ik heb enorm veel last en denk aan een ontsteking, morgen bezoek bij tandarts en ik hoop toch dat het dan weg is maar mijn oren doen ook enorm veel pijn de pijnscheuten gaan zelfs door naar mijn nek/keel en mijn hoofd/slaap
  Wie oh wie kan mij helpen! Ik heb voorbije 2 dagen goed gespoeld en gekuist maar het helpt gewoon helemaal niet
  Ik kom gek! Was het maar nog zoals vorige week

 106. Jannik

  Ik heb alle wijsheidstanden laten trekken, vlak na de operatie een beetje lastop daarna eigenlijk gewoon niet meer. De tweede dag heb ik zelfs geen pijnstillers meer moeten nemen. Enkel als ik wil eten of mijn tanden wil poetsen heb ik pijn maar het is te doen. Ik heb ook nog een tip voor als je geen dikke wangen wil, de eerste 24 bijna altijd ijs leggen op je wang(en). De volgende dag heb je normaal wel een lichte zwelling maar veel minder erg dan dat ik van anderen heb gehoord.

 107. Remco

  Ik heb drie dagen geleden in totaal 6 tanden operatief laten verwijderen, onder gehele narcose. Toen ik bijkwam van de narcose voelde ik me heel erg misselijk en deed mijn kaken goed zeer. Ik kon niet eens zeggen dat het pijn deed, zo erg was het.

  Eenmaal thuisgekomen was zelfs een beetje water drinken een totale hel. Ik liet het maar wezen, want ook ibuprofen bruisgranulaat kon ik niet wegkrijgen. Ik kreeg ook last van mijn keel en ik dacht serieus dat ik gek werd.

  De tweede dag had ik nog erg veel last, maar ik kon een beetje water en een pijnstiller wegkrijgen. Ik begon deze dag ook met flink te koelen, waar ik dus al te laat mee was. Het hielp gelukkig wel.

  Vandaag is dus dag drie. Ik heb vanmorgen in mijn mond kunnen kijken hoe de wond erbij lag, zodat ik weet hoe lang het ongeveer gaat duren voordat de pijn wegtrekt. Dit zal zo’n 3/4 dagen nog duren voordat ik kan beginnen met mijn kaken weer verder open te krijgen. Het gaat steeds beter, en ik denk dat in twee weken alles is opgeknapt. Ik neem 3 maal daags een ibuprofen 600 bruiszakje, en daarnaast koel en spoel ik voorzichtig mijn mond.

  Oh ja, ik heb nog een vraagje… Kan het zo zijn dat mijn rechter onderkaak meer pijn doet dan de rest?

  Groetjes,
  Remco

 108. Bianca

  Heb vrijdag tand laten trekken en deze doe nu nog steeds pijn is dat normaal wanneer zou de pijn weg zijn

 109. Patrick

  Afgelopen woensdag 3 dagen geleden, twee verstandskiezen laten trekken, rechtsonder en rechtsboven. Één verstandskies was nog totaal niet door en de ander een beetje. Van degene die nog niet door was heb ik nu onzettend last. Heb constante pijn en een gezwollen wang. Ibuprofen 600 mg werkt zo rond de twee uur en dan moet ik het nog 6 uur vaak met veel pijn doen. Van de andere verstandskies geen last gehad en van de twee aan de linkerkant bij de vorige trekking ook totaal geen last gehad.

  Wil graag het volgende aan iedereen meegeven: wanneer je verstandskiezen nog niet doorgekomen zijn of wanneer ze niet verkeerd groeien en je er geen last van heb, haal ze niet weg! Voor velen die dit lezen zal het misschien te laat zijn maar geef het door aan vrienden en familie. Niet zomaar meegaan met de tandarts/kaakchirurg wanneer deze voorstelt om je verstandskiezen te laten verwijderen.

 110. Vonnie

  Hoi allen,
  Afgelopen dinsdag mijn laatste verstandskies linksonder bij de kaakchirurg laten verwijderen.
  Deze was niet zichtbaar en tastte de rest van mn gebit aan.
  5 verdovingsspuiten er in, waren allemaal gevoelig kan ik je vertellen…Van de behandeling zelf helemaal niets gevoeld en was binnen 15 gepieperd.

  Het is nu zondag(5dgn later) en wat valt dit vies tegen zeg met de napijn!!
  In januari 3 kiezen(waarvan 1 verstandskies) tegelijk laten trekken, maar dit doet 10x meer pijn.
  De pijn is niet eens de wond zelf, maar lijkt meer op zenuwpijn in mn wang en straalt door van mn oor tot onder mn tanden.
  En dit komt opeens heftig oplaaien, als het heftige weg is..dan is het vooral zeurderig.

  De 3x 600mg Ibu is niet voldoende, ik slik ook tussendoor nog paracetamol. En heb recept voor 2x daags Chloorhexidine 0,12% gekregen, tussendoor spoel ik ook met koude kamille thee en zoutwateroplossing.

  Uiteraard een dikke gezwollen wang, vooral aan de binnenkant met een aft in mn wang(daar zal ik wel op gebeten hebben) en één aft net onder mn tanden(daar kan ik nooit op gebeten hebben!?)
  Ook die pijnscheuten zijn niet normaal!

  Jammer dat ze dit dan weer niet vooraf vertellen, evenals bij mij ze niet hebben verteld te koelen en ik ook geen antibiotica recept uit voorzorg heb gekregen….want blijkbaar gebeurd het vaak dat het gaat ontsteken.

  Ik hoop voor degene die nog moeten dat alles meevalt en dat jullie wat aan onze verhalen hebben?
  Voor de rest sterkte allemaal!!

 111. Maddie

  Vonnie, ik heb nu precies hetzelfde als jij had. Maar bij mij zitten de aften aan de zijkant van mijn tong. Hie is het bij jou verder verlopen met de zenuwpijn? Ik had vannacht zo’n aanval en wist even echt niet hoe ik het had. Wat een intense pijn!
  De zwelling neemt nu (maandagmiddag rechts b + o getrokken) wel wat af. De wond ziet een beetje grijzig van afgestorven weefsel of zo maar zou geen kwaad kunnen.

 112. Marrit

  Afgelopen woensdag (nu zaterdag) heb ik mijn twee verstandskiezen rechts laten trekken.

  De twee links zijn om en om en onder begeleiding van een angsttandarts verwijderd, omdat ik panisch ben voor naalden en spuiten.

  Links boven heelde snel, uit voorzorg wel veel ibu 600 bruis gehad en zelfde voor links onder. Ik had meer last van de hechting die aan mn tandvlees trok, dan van wondpijn.

  Nu dus twee tegelijk. Onder lag scheef dus die moest eerst door midden gezaagd worden en na het trekken is de kaak in het gat nog even gepolijst (???). Uiteindelijk met een dik wang weggegaan en weer volop aan de ibu. Max 2400 mg. Eerste twee dagen ook deze hoeveelheid aangehouden. Derde dag weer even aan het werk, maar vroegtijdig naar huis gestuurd met een icepack tegen mn wang. Vannacht ontzettend veel last gekregen. Een van de twee hechtingen onder kwam los dus die heb ik eruit gehaald. Sinds 3 uur vannacht allemaal pijnscheuten en steken, ook na 400 mg ibu. Om 4 uur nog een beetje bruis erbij want ik zat jankend van de pijn op de bank, volgehouden tot 8 uur, weer een beetje bruis ibu en nu om 10 uur, weer een beetje. Anders is t niet vol te houden. Toch maar even de dokterswacht bellen vanmiddag om te zien of het ontstoken is..

 113. Ruby

  Gisteren rond 12 uur zijn onder narcose vanwege angst mijn linker verstandskies getrokken, links boven een gaatje gevuld en rechts onder mijn verstandskies getrokken. Had de hele week al nachtmerries en angstaanvallen. Ik sliep goed en werd goed wakker tijdens de narcose. Geen dikke wang en alleen pijn in mijn mondhoeken daar vaseline opgedaan en keel heel vaag. Ik kreeg een specialemedicijn waarvan ik de naam ben vergeten. Daarvan de eerste keer 2 met 2 paracetamols en na 8 uur 1 met 2 paracetamols en dat om de 8 uur herhalen. Ik had van het ziekenhuis gewoon de bus in mijn eentje gepakt en kwam goed thuis. Je mag namelijk een dag niet auto rijden onder narcose. Nazorg was slecht verteld maar ik google veel. Zo al gelezen dat ik 10 dagen beter niet mijn pony kan rijden. Er werd mij niet eens verteld of ik hechtingen heb en zo ja welke dan. Thuis had ik mijn eigen (niet vloeibare eten) genomen wat hartstikke goed ging. Ik moest 1 keer hard hoesten en toen voor de zekerheid een gaasje gezet met licht bloed verlies. Verder geen bloedverlies. Ik heb wel van de spanning en omdat ik bang ben niet kunnen slapen. Gelukkig is het weekend en zijn mijn kinderen zelfs maandag nog vrij. Inmiddels 7 uur sochtends en niks voelt dik en pijnlijk. Ik put me wat uit zodat ik straks kan slapen. Ik ga vandaag aan de waterijsjes en mijn mond 2 keer spoelen met afgekoeld gekookt water en wat zout. Ben erg benieuwd. Ben wel bang voor eventueel pijn die misschien nog komen gaat maar ik zal zeker een update geven.

 114. Robert

  Verstandskies staat niet voor wijsheidkies haha. 😉
  Maar omdat hij het verste weg staat.
  Ver Stand

 115. A.Vluttert

  Hallo, Op 11 februari 2020 mijn 2 kiezen en 6 tanden laten trekken onder volledige narcose in het ziekenhuis, om half 9 smorgens behandeld en om 10 uur was ik weer thuis, kreeg direkt een kunstgebit in.Heb veel pijn, en had alleen paracetamol.na 2 dagen kon ik naar de tandtechnicus en hij bekeek de drukplekken van mijn gebit in het tandvlees, mijn kunstgebit was te strak en heeft daardoor mijn tandvlees helemaal kapot gemaakt, had een vreselijke pijn, de tandtechnicus zei dat ik het gebit maar uit kon doen zodat de wonden bster konden genezen. Zo gezegt zo gedaan, en heb meteen de huisarts gebeld want ik kon de pijn niet meer verdragen en heb voor ibuprofen die pas de volgende dag werd bezorgd en Chloorhexidine om te spoelen gevraagt, ben door de hel gegaan van de pijn.Een week later weer terug naar de kaakchirurg, en hij zei er zit geen ontsteking maar een stukje kaakbot die er vanzelf uitgaat, laat het gebit er maar uit voor 2 weken en dan zijn de wonden wel genezen, slik nog steeds ibuprofen 400mg en 2x 500mg paracetamol voor 3x per dag, maar heb nog steeds pijn.De hechtingen van de kleine kies en 6 tanden zijn er nu uit, maar van die kies waarvan er nog een stukje kaakbot zit doet nog veel pijn, kan daar niks aan hebben.Kauw nu links en dat is zelfs gevoelig. Ik ben nu 1,5 week verder en de pijn blijft, was blij dat alles eruit ging nadat mijn tanden en kiezen aan het Wegrotten waren maar dit is echt niet meer leuk. Beter een bevalling doen wat ik 2x gehad heb dan 6 tanden en 2 kiezen laten trekken, want zoveel pijn 24-7 per dag Heb ik nooit meegemaakt en dat al 10 dagen, en het is nog niet voorbij.Sterkte en beterschap voor iedereen die dit nog gaan doen.

 116. Kawieta

  Het is al 2 weken dat ik mn kies heb laten uittrekken. En de tandvlees is nog steeds opgezwollen.
  Als ik te lang praat zwelt de tandvlees meer op.
  In het begin was de pijn wel heftig.
  De pijn is wel vermindert na een week. Maar de zwelling en de pijn is er nog steeds..
  Gebruikte ubrofen om de pijn t verlichten.
  Paracetamol hielp niet..

 117. Anoniem

  7 juli zijn er bij mij 3 verstandskiezen getrokken (ik had er maar 3). Dit is gebeurd onder sedatie omdat ik enorm bang ben voor de tandarts / naalden. Ik ben nog steeds heel blij dat dit mogelijk was. Ik kreeg een infuus ingediend en viel snel in slaap. Uiteindelijk werd ik wakker in een uitslaap kamer.
  Ik voelde wel een beetje pijn maar grotendeels was nog verdoofd. Koelcompres op me wangen. Ik moest het steeds afwisselen. Mijnwangen waren in de avond al wat dikker. Ik slikte om de drie uur medicatie. 2x 500 paracetamol en 400 ibuprofen, om en om. Dit deed ik in de nachten ook. Ik heb soep gegeten met een theelepel aangezien ik mijn mond niet goed kon openen.Overigens had ik ook een hele vieze smaak in mijn mond.

  Dag 2: verschrikkelijk opgezwollen en veel meer pijn. Slik nog steeds om de 3 uur medicatie.
  Praten en eten waren eigenlijk geen optie overdag.
  In de avond leek de pijn een beetje weg te trekken en kon ik soep eten. In de nacht wakker van de pijn. Dosis medicatie verhoogt naar 600 ibuprofen. De vieze smaak in mijn mond was ook nog steeds aanwezig.

  Dag 3: De zwelling neemt af (nog steeds heel dik/gevoelig). Ik heb vandaag weer soep gegeten met een theelepel en in de avond hele zachte rijst. Kauwen is zeker geen optie. Praten gaat minimaal. Ik slik nog steeds om de 3u medicatie. 2x 500 paracetamol en 600 ibuprofen. Vannacht wakker geworden omdat ik mijn wang stootte tegen mijn schouder, auw!!

  Dag 4: mijn wangen zijn nog steeds behoorlijk dik en gezwollen. Me mond kan iets verder open en praten lukt al stukken beter. Maar hele verhalen zal je niet horen uit mijn mond. Ik heb vandaag soep en spaghetti gegeten. Spaghetti heel klein gesneden en ik kauw er niet op. De vieze smaak in mijn mond is wel zo goed als verdwenen.

  Om wat voor reden dan ook doet de kant waar 1 kies werd weggesneden veel meer pijn dan aan de kant met twee kiezen. Alle kiezen waren maar voor een putje door gekomen. Er is dus aan alle kanten gesneden. Overigens heb ik soms het idee dat mijn hechting prikt in mijn wang. Of misschien hebben ze ook deels in mijn wang gesneden.. geen idee om eerlijk te zijn. Maar heb hier ook best veel last van.

  Ik spoel mijn mond trouwens met water en zout door de dag heen en met een voorgeschreven spoeling na het eten. Hopelijk wordt de pijn minder, want zonder medicatie is het niet vol te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *