Alle informatie die je moet weten als ze je verstandskies trekken

Gaan ze je verstandskies trekken, dan weet je bij voorbaat eigenlijk nooit wat je te wachten staat. Ik heb heel veel mensen gesproken en iedereen heeft weer een eigen verhaal. De een heeft helse pijnen gehad en is er letterlijk ziek van geworden met koorts, en de ander kon dezelfde middag gewoon weer werken en functioneren…

De voorbereiding bij je verstandskies trekken

verstandskies-trekken

verstandskies trekken

Het is niet onverstandig om de uren voordat ze je verstandskies trekken om je maag nog even goed te vullen. Zodra je verstandskies getrokken is zul je namelijk even geen voedsel meer naar binnenkrijgen. Eet daarentegen ook weer niet te veel, want zeker mensen met een zwakke maag kunnen het lastig krijgen tijdens het gesjor in je mond.

Denk er wel even aan dat je het een en ander aan voedsel in huis hebt. Verder is het niet onverstandig om:

  • De dag zelf vrij te nemen en de dag erna optioneel
  • Check of je voldoende paracetamol in huis hebt (geen aspirine, dat verdunt je bloed)
  • Als je nog paracetamol gaat kopen; er is tegenwoordig ook zuigtablet paracetamol, dat kan prettig zijn maar je moet niet te hard zuigen
  • Zorg dat je wat films of een goed boek hebt klaarliggen. Hoe meer afleiding na het verstandskies trekken, hoe beter

Verder hoef je, op je tandenpoetsen na, niet veel voor te bereiden.

Wat kun je van verstandskies trekken verwachten

Zoals al eerder gezegd, de ene persoon heeft er weinig last van en de andere persoon kan een aantal dagen niet functioneren. De basis ligt bij hoe eenvoudig de verstandskies eruit gaat. Normaal gesproken gaan de verstandskiezen van de onderkaak er lastiger uit dan de verstandskiezen van de bovenkaak (al gingen ze bij mij aan beide kanten er erg lastig uit). Ga er maar wel vanuit dat je wat verstandskies napijn kunt verwachten.

Allereerst start de tandarts of de kaakchirurg met de verdoving. Ja, een spuitje in je tandvlees. Zelf heb ik geen naaldvrees, het deed mij geen zeer hooguit was het een irritant gevoel. Na 2 of 3 prikjes moet je ongeveer een kwartiertje wachten voordat de verdoving echt goed werkt. Zodra dat zover is krijg je het een en ander aan afscherming voor je kleding, en begint de tandarts. Nu is het de vraag hoe eenvoudig je verstandskies eruit gaat. Bij de een is het in 15 seconden voor elkaar, maar ik ken ook verhalen dat het na een half uur nog niet was gelukt. Sterker nog, ik ken zelfs een verhaal dat de operatie gestaakt werd en de patient terug moest komen voor “deel 2”.

Ik zeg dat absoluut niet om je bang te maken. Maar ik wil beide mogelijkheden aanstippen, want als je straks door google’d en je een ander extreem verhaal vindt je de rest van verstandskies.net misschien ook niet meer gelooft šŸ˜‰

trekken van verstandskies

trekken van verstandskies

Hoe kunnen ze je verstandskies trekken?

De tandarts kan van 4 technieken gebruik maken om het verstandskies trekken te voltooien:

  • wrikken
  • draaien
  • trekken
  • boren

Dankzij de verdoving voel je helemaal niets, behalve dat de tandarts flink aan je verstandskies aan het sjorren is. Een beetje gekraak kun je horen, maar alles is pijnvrij. Zodra de kies eruit is ben je eigenlijk direct klaar. Er wordt een stukje gaas op de wond gedaan om het bloeden tegen te houden. Dat stukje mag er na een half uur weer uit, maar het er langer in laten is niet onverstandig.

Iets naars dat mij de eerste keer overkwam: zodra de kies na 10 minuten sjorren er eindelijk uitkwam, liet de arts hem mijn keel inschieten. Al hoestend kreeg ik hem eruit, maar dat was echt niet fijn. De kans is klein dat jou dit overkomt, maar je kunt er maar op voorbereid zijn.

Als je meer info wilt over verstandskies trekken kun je ook eens op Google zoeken of Youtube.


11 Responses to Alle informatie die je moet weten als ze je verstandskies trekken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.