Alle informatie die je moet weten als ze je verstandskies trekken

Gaan ze je verstandskies trekken, dan weet je bij voorbaat eigenlijk nooit wat je te wachten staat. Ik heb heel veel mensen gesproken en iedereen heeft weer een eigen verhaal. De een heeft helse pijnen gehad en is er letterlijk ziek van geworden met koorts, en de ander kon dezelfde middag gewoon weer werken en functioneren…

De voorbereiding bij je verstandskies trekken

verstandskies-trekken

verstandskies trekken

Het is niet onverstandig om de uren voordat ze je verstandskies trekken om je maag nog even goed te vullen. Zodra je verstandskies getrokken is zul je namelijk even geen voedsel meer naar binnenkrijgen. Eet daarentegen ook weer niet te veel, want zeker mensen met een zwakke maag kunnen het lastig krijgen tijdens het gesjor in je mond.

Denk er wel even aan dat je het een en ander aan voedsel in huis hebt. Verder is het niet onverstandig om:

 • De dag zelf vrij te nemen en de dag erna optioneel
 • Check of je voldoende paracetamol in huis hebt (geen aspirine, dat verdunt je bloed)
 • Als je nog paracetamol gaat kopen; er is tegenwoordig ook zuigtablet paracetamol, dat kan prettig zijn maar je moet niet te hard zuigen
 • Zorg dat je wat films of een goed boek hebt klaarliggen. Hoe meer afleiding na het verstandskies trekken, hoe beter

Verder hoef je, op je tandenpoetsen na, niet veel voor te bereiden.

Wat kun je van verstandskies trekken verwachten

Zoals al eerder gezegd, de ene persoon heeft er weinig last van en de andere persoon kan een aantal dagen niet functioneren. De basis ligt bij hoe eenvoudig de verstandskies eruit gaat. Normaal gesproken gaan de verstandskiezen van de onderkaak er lastiger uit dan de verstandskiezen van de bovenkaak (al gingen ze bij mij aan beide kanten er erg lastig uit). Ga er maar wel vanuit dat je wat verstandskies napijn kunt verwachten.

Allereerst start de tandarts of de kaakchirurg met de verdoving. Ja, een spuitje in je tandvlees. Zelf heb ik geen naaldvrees, het deed mij geen zeer hooguit was het een irritant gevoel. Na 2 of 3 prikjes moet je ongeveer een kwartiertje wachten voordat de verdoving echt goed werkt. Zodra dat zover is krijg je het een en ander aan afscherming voor je kleding, en begint de tandarts. Nu is het de vraag hoe eenvoudig je verstandskies eruit gaat. Bij de een is het in 15 seconden voor elkaar, maar ik ken ook verhalen dat het na een half uur nog niet was gelukt. Sterker nog, ik ken zelfs een verhaal dat de operatie gestaakt werd en de patient terug moest komen voor “deel 2”.

Ik zeg dat absoluut niet om je bang te maken. Maar ik wil beide mogelijkheden aanstippen, want als je straks door google’d en je een ander extreem verhaal vindt je de rest van verstandskies.net misschien ook niet meer gelooft 😉

trekken van verstandskies

trekken van verstandskies

Hoe kunnen ze je verstandskies trekken?

De tandarts kan van 4 technieken gebruik maken om het verstandskies trekken te voltooien:

 • wrikken
 • draaien
 • trekken
 • boren

Dankzij de verdoving voel je helemaal niets, behalve dat de tandarts flink aan je verstandskies aan het sjorren is. Een beetje gekraak kun je horen, maar alles is pijnvrij. Zodra de kies eruit is ben je eigenlijk direct klaar. Er wordt een stukje gaas op de wond gedaan om het bloeden tegen te houden. Dat stukje mag er na een half uur weer uit, maar het er langer in laten is niet onverstandig.

Iets naars dat mij de eerste keer overkwam: zodra de kies na 10 minuten sjorren er eindelijk uitkwam, liet de arts hem mijn keel inschieten. Al hoestend kreeg ik hem eruit, maar dat was echt niet fijn. De kans is klein dat jou dit overkomt, maar je kunt er maar op voorbereid zijn.

Als je meer info wilt over verstandskies trekken kun je ook eens op Google zoeken of Youtube.


11 Responses to Alle informatie die je moet weten als ze je verstandskies trekken

 1. anoniempje

  Ik ga mijn verstandskies laten trekken omdat ik gek word van de pijn. Hoop dat het bij mij gaat meevallen. De tandarts zegt dat ik er hooguit 1 dag last van heb

 2. Henk Boluijt

  Het is misschien ook wel handig om wat makkelijk eetbaar voedsel in huis te hebben. Zelf heb ik goede ervaring met mosterdsoep: daar hoef je niks in te kauwen, blijft ook niks hangen tussen je tande, en omdat je vaak een vieze smaak hebt in je mond na het trekken van de kies is een beetje scherpe smaak wel prettig.
  Verder kun je denken aan vla en banaan.

 3. Jane

  Na het trekken stond ik op de babyafdeling van de supermarkt, erg handig al die gepureerde potjes fruit 🙂

 4. Lan

  Ik heb dus 2 verstandskiezen laten trekken rechts boven en onder. Er werd bij mij aan de onderkant geboord omdat hij nog onderhuids was en schuin groeide. Alleen is de tandvlees (onder mijn ondertanden ) donkerrood/paars. Weten jullie wat het is? Bloeduitstorting van het boren en trekken misschien?
  Ook heb ik nog last van constante kleine bloedingen en het smaak zo vies! Is dit normaal? Ben terug gegaan voor een controle, maar de kaakchirurg zegt dat het normaal is en een goed teken. Ik vind het maar smerig.

 5. Mick

  Bedankt voor je informatieve website. Ik ben vanmiddag naar de tandarts geweest voor routine controle. Helaas kwam ik naar buiten met 3 verstandskiezen minder. Nu, een uur of 6 later doet het flink zeer aan de kant waar 2 kiezen getrokken zijn (de kant waar 1 kies getrokken is valt reuze mee). Nogmaals bedankt voor de tips, momenteel ben ik druk bezig met koelen. Keep up the good work!

 6. Sabrina

  Pff ik moet zo 3 verstandkiezen bij de kaak cirurig trekken ze zitten nog in mij kaak. Heb er last van en ben super bang van naalde ik durf echt niet naja kiezen opelkaar en toch maar gaan

 7. pater

  als je verstandskies of kies moet laten trekken Spoel je mond met propolis-tinctuur
  Helemaal geen pijn gehad om de 2a3 uur even goed op de wond laten trekken gorchelen
  Kun je bestellen bij valkse bijenhof

 8. Lilith

  Nou ik heb vandaag te horen gekregen; ‘Dat ze er, ohja, alle vier uitmoeten’ en ben met een doorverwijsbrief na 10 minuten de deur uitgezet.
  Ik heb alle opties al bekeken, maar ik heb PTSS en extreme angst voor naalden. En daarbij, héél handig, héél overgevoelig voor slaapmiddelen/verdovingen. Ik krijg er trips van. Geen goede trips.
  Dus nu zit in nét 2 maanden voor mijn PTSS-therapie in deze situatie, waarin het ene alternatief is om dus naalden-prikken te krijgen (vóórverdoven is dus 2 extra naalden) en het alternatief is volledige narcose, overgeleverd aan een vreemde, gekleed in alleen een dun ziekenhuishemd en een slipje (mijn PTSS komt niet van de oorlog, zegmaar.)
  En dan álsnog wordt je wakker met een naald in je arm, die ze erin steken zodra je wakker wordt.
  Of je kiest zónder kapje, maar dat is dus met twee naalden in je arm. Hoedanook, er zijn naalden.
  En ik heb de afgelopen 12 jaar géén bloedonderzoeken gehad of hoedanook anderzijds andere onderzoeken waarvoor een naald gebruikt moest worden.
  En heb dus nooit verdovingen kunnen gebruiken, ook bij de tandarts niet, omdat ik daarvan misselijk werd, ging overgeven (overigens ook angst voor overgeven, ik ga hyperventileren en stik er dan in) en ik krijg dus paniekaanvallen met een dissociatie (waarin ik van angst mijn armen en benen niet kan bewegen of tijdens de trip, niet beweeg, maar wel dénk dat ik ze beweeg.)

  Ik ga hier even heel lang over nadenken. Want ik weet het echt niet. Angsttandartsen hebben net zo goed naalden, precies hetzelfde verhaal, dat lost niets op.

 9. Jeremy

  Ach joh Lilith vette overdrijver, ik heb wel ergere dingen gehad dan een naald in mijn arm. Ik heb ooit een slang van 4cm breed en dik in mijn keel gehad die helemaal naar mijn maag heen ging, geen verdoving helemaal niks. Heb 4 minuten zitten kokhalsen en nu gaat alles prima met mij, bij dat onderzoek trekken ze ook 2 stukjes huid uit de maag weg en je kijkt mee op een scherm waar je ziet waar de buis loopt.

 10. Shadow Cath

  Ik heb na iets meer dan een jaar wrikken en porren en veel pijn zelf mijn verstands kies eruit gehaald , dankzij ons fijne zorg stelsel , maar goed wortels kompleet eigen lijk een gezonde kies , het gekke is dat het niet bloede en daar maak ik me ongerust over , want als het niet bloed kan er eventueel vuil achterblijven wel zit er een gat , wat ik dus wel ga uitspoelen met verdunde waterstof peroxide , ook komt er nu ook oorpijn opzetten , zal morgen wel de gespecialiseerde tandarts even bellen , al moet ik alsnog wachten tot juni 2018 voordat ik misschien door hun gezien kan worden , want door mijn botziekte oesteogenisis imperfecta vallen ook andere tanden en kiezen uit mijn mond , ik kan wel huilen

 11. kim

  Na al ruim 2 weken last te hebben van mijn kaak links onderin, de tandarts gebeld voor een afspraak.
  kon ik 12 juni terecht, aangezien ik verhuisd ben en dus een andere tandarts moest. heb ik me bij hun ingeschreven maar willen ze eerst een intakegesprek hebben en dat kan niet eerder. na duidelijk aangegeven te hebben dat ik dat niet normaal vindt nummer gekregen van de mondpolie (spoedtandarts)
  Gisteren hun gebeld en kon gelijk savond’s al terecht, blijkt dat mijn verstandskies scheef door komt en er zo snel mogelijk uit moet aangezien die al aan het ontsteken is, doorverwijs gekregen voor de kaakchirurg vanmorgen gelijk gebeld. kan ik pas 24 april terecht. morgen maar eens andere ziekenhuizen bellen want tot die tijd met pijn zitten zie ik echt niet zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *