verstandskies trekken eten

Verstandskies-getrokken

Verstandskies is getrokken, wat kun je eten!?

Als je verstandskies getrokken is dan kan eten nog wel eens een probleem zijn. Om jezelf door de moeilijke tijden te helpen bij een verzwakt gebit, kun je bij voorbaat wat goede inkopen doen. Wat je bijvoorbeeld prima kunt eten, ook zonder verstandskiezen 😉

Ochtendeten nadat je verstandskiezen zijn getrokken:

 • Pap
 • Drinkontbijt
 • Smoothie (fruitsapje met yoghurt)
 • Yoghurtje
 • Zacht fruit, bijvoorbeeld een goed rijpe banaan
 • Soms zijn gezonde snacks prima te eten

Avondeten nadat je verstandskiezen zijn getrokken:

 • Tortellini
 • Ravioli
 • Toetjes, vla
 • Appelmoes
 • Soep

In het algemeen geldt dat het verstandig is om je eten niet te heet of te koud te eten. Dat geldt overigens ook voor drinken. Drink dus geen koud drankje, of hete koffie of hete thee. Al zal je daar waarschijnlijk uit jezelf al weinig behoefte aan hebben als je verstandskies net is getrokken. Ga daarom voor lauw bij in principe alles wat je eet of drinkt, ook al is het even iets minder lekker, de wond in je mond heeft daar het minste last van.

Een rietje kan je helpen bij het drinken (vooral de eerste uren nadat de kies is getrokken gaat dat lastig).

Heb je zelf tips voor wat je kunt eten, plaats ze hieronder!


29 Responses to verstandskies trekken eten

 1. Jenni

  fruit in de blender!! Dat is voedzaam en prima te eten als je verstandskies getrokken is

 2. jacques

  Regelmatig verwijder ik verstandskiezen, het probleem van napijn heeft te maken met verschillende omstandigheden.
  Als de kies uit de bovenkaak wordt verwijderd dan heb je meestal weinig last van na pijn en kun je de volgende dag na verwijdering alweer wat vaster voedsel eten.
  In de onderkaak ligt dit anders immers als je een kies trekt maak je een wond in de onderkaak kunnen voedselresten door de zwaartekracht in de wond blijven en samen met mondbacterien een infectie veroorzaken in de bovenkaak werkt de zwaartekracht mee.
  Een goede wondsluiting door een of meerdere hechtingen in een uitgebreid wondgebied is vaak niet mogelijk er blijven ruimtes over waar voedselresten doorheen penetreren.
  Het eten van bijvoorbeeld rijst, nootjes of ander korrelig voedsel is dan ook absoluut uit den boze.
  Het komt regelmatig voor dat de napijn aanvankelijk verdwijnt maar na een paar dagen of weken weer terug komt dan hebben wij te maken met een infectie van de wond.
  De infectie van de wond komt voornamelijk voor in de onderkaak en zal dan door de tandarts worden uitgespoeld met een verdunde waterstofperoxide oplossing.
  Veelal wordt een plastic spoelspuitje meegegeven om zelf met zout water, 1 theelepel op een kopje water, de wond uit te spoelen na het eten.

  • Hennie

   Dag Jacques, bij mij is mijn tongzenuw gekneusd bij de verwijdering. Heb jij ideeen hoe ik het herstel kan bevorderen?

   Groeten Hennie

 3. Armel

  witte boterhammen met leverworst of jam, de korstjes uiteraard niet!

 4. Jason

  3 tanden (1 wijsheidstand) laten trekken

  Ik kon nog vrij goed eten na de operatie.
  Zelfs …

  – sandwiches of zachte melkbroodjes
  – alles wat smeerbaar is (smeerkaas, confituur, …)
  – iets moeilijker maar toch: zwan worstjes
  – sumiri salade
  – tonijn salade
  – ei salade
  – iets moeilijker maar toch: cheeseburgers van goed gemalen kippenvlees
  – …

 5. Axelle

  Drie dagen geleden zijn mijn 4 wijsheidstanden getrokken onder lokale verdoving.
  Mijn maaltijden bestaan vooral uit yoghurtjes, ijs of koude pasta in fijne stukjes.
  Daarnet een potje tiramissu opgegeten, maar heb toch veel zin in warm eten (

 6. anoniem

  Mijn verstandskies rechts onder is er net uit en ik mag dus geen warma soep?

 7. Anoniempje

  Ik heb 2 dagen geleden 4 kiezen getrokken gekregen voor mijn beugel
  Nu is mijn probleem ik durf niet te eten want ik ben bang dat er etensresten in het wondje terecht komen en vind het uiteraard ook heel erg vies wat kan ik het beste eten om dit te vernomen ??

 8. Benny

  Ik heb deze week dinsdag 4 tanden laten uitrekken na de 3de dag voelde ik geen pijn meer maar ik kan nog steeds niet zo goed kauwen want als ik kauw op de plaats waar mijn tanden uit zijn doet het nog veel pijn want daar zitten draadjes rond , wanner gaat de pijn dan weg om terug goed te kunne kauwen ?

 9. Benny

  Na 3 tanden te hebben uitgetrokken heb ik nog steeds last om te eten wanneer ik eet op de plaats waar mijn tand is uit getrokken is geweest doet het geel veel pijn ik kan niet deftig eten weet er iemand hoe dit komt is al een week nu na dat ik mijn tanden heb uitgetrokken

 10. Gina

  Hallo

  Het is nu zeven dagen geleden dat ik me 4 verstandskiezen heb laten trekken onder gehele narcose. Heb nog moeite met slikken en kan nog steeds niks eten de zwelling van me wangen moesten na 4/5 dagen weg zijn maar is nog niet weg

 11. Maaike

  Hoi,

  Ik heb een beetje een rare vraag. Maar ik ga graag naar de bioscoop en eet daar normaal altijd popcorn. Nu is het zo dat vorige week donderdag (nu 8 dagen geleden) mijn verstandskies is getrokken. Ik vroeg mij af wanneer ik weer popcorn kan eten, aangezien de fliesjes in de wond kunnen komen. De wond (is al grotendeels geheelt) is gehecht geweest maar die hechting is er nu uit, waardoor er dus een gat zit (waar de popcorn in kan komen). Ook vroeg ik mij af hoe schadelijk dit kan zijn (kan de wond weer open gaan).

  Weet iemand hier een antwoord op?

  • wendy

   ik zou de popcorn voorlopig even laten! als het in de wond komt en het gaat ontsteken ben je verder van huis!

 12. wendy

  al mijn verstandskiezen zijn verwijderd paar jaar terug. ik kon echt bijna niks eten was er ook goed ziek van, beetje beetje ging was appelmoes en zacht gekookt eitje of bouillon.

  hoi maaike, die popcorn zou ik voorlopig even niet doen, als het is de wond komt en het gaat ontsteken ben je verder van huis!

 13. SuperAwesome

  Ik heb 4 dagen geleden 4 wijsheidstande getrokken en geen pijn niks nu 4de dag eet ik spahgetti morge iets harder en zo verder

  • SuperAwesome

   Ik spoel altijd met ice thee zonder bruis nii te hard zoda alle stukkjes er zo uit zijn

 14. Ingrid van Belleghem

  Verstandskies getrokken 10 dagen geleden en nu kan ik haast niet eten krijg mijn mond bijna niet meer open ben doodmoe en heb hoofdpijn wat nu?

 15. Angela

  Ik heb destijds 2 keer 2 verstandskiezen late namiddag verwijderen en had vrij wel geen na pijn beide keren. Ook redelijk gewoon kunnen eten daarna. Uiteraard niet gelijk hele harden dingen maar wel macaroni, aardappels etc. Wat ik wel erg naar vond was de enorme putlucht die in mijn mond bleef hangen dagen lang. Maar dat schijnt heel normaal te zijn. Oud gestold bloed enzo.

 16. Angela

  Domme automatische correctie …. late namiddag verwijderen… is gewoon laten verwijderen.

 17. Tante Tineke

  Nooi t zuigen op en een rietje!!Na verwijdering verstandskies ging na drinken met een rietje de wond open.

 18. Rick

  Heb gister 2 verstandskiezen laten trekken links boven en links onder, maar wij hebben een soort traditie om kippenvleugels te eten op maandag. Nu liggen die van mij in de koelkast voor later.
  Hoeveel dagen zou ik minimaal moeten wachten om zoiets weer te kunnen eten?

 19. Willemien

  Ik heb afgelopen dinsdag 14 Februari 2017 3 kiezen laten trekken. 1 verstandskies en 2 andere. Ze zijn er uitgesneden vanwege een kaak ziekte. Alles is gehecht. Vandaag donderdag 16 Februari heb ik alweer warm eten gegeten. Spinazie a la creme met aardappels en ei lekker door elkaar heen stampen en je hoeft alleen maar te slikken. Snoepjes eet ik ook allang vanaf gisteren.
  En chocolade. Is allemaal prima te doen. Wel is spoelen heel belangrijk. Ik spoel met zou want ik kan niet tegen mond water. En verder op tijd je medicatie nemen mocht dat nodig zijn. Verder niet te druk maken t komt allemaal goed. Ik ben net 29 en krijg al een kunstgebit. Het kan veel erger en qua eten en drinken. Gewoon doen waar je zin in heb en voor zover als dat kan en daarna goed spoelen! Toitoi!!!

 20. Debby

  Hoi bij mij word er aankomende dinsdag 2 verstandskiezen getrokken eentje links boven en rechts onder,
  Heeft er iemand tips wat ik het beste kan eten en drinken en wat ik het beste kan doen tegen pijn ?

 21. Cathleen boldewijn

  Ik hb mijn verstandkies ook laten uitrekkn .dus maandag 28 en nu nog pijn me wangen en slikkn gaat ook moeilijk.wat nu kan iemnd me helpn.

 22. Val

  Hoi, afgelopen woensdag heb ik 3 verstandskiezen laten trekken/snijden bij de kaakchirurg onder algehele nacose vanwege grote angst voor de tandarts. De eerste 2 dagen vielen reuze mee. Nu is het dag 5 en ik ga kapot van de pijn. Kan niet zonder pijnstillers en ben heel bang dat het mis is. De wond onder is een beetje rood en klopt als een gek. Ook heb ik echt de vieste smaak ever in mijn mond, ik heb er gewoon van moeten overgeven zo vies is het. Ik spoel met mondwater, ik poets,ik spoel met zout lauw water en niets helpt tegen die vieze smaak. Iemand een tip?
  En oja normaal eten ho maar ik durf het ook niet. Ik hou echt van eten ik word gewoon jaloers als ik andere zie eten op dit moment. Ik heb de afgelopen dagen misschien 6 danoontjes, 2 sneeen brood en 2 wafels op en wat soep. Gaat die angst over?

 23. Maaike

  Hallo, ik heb gister 4 vertandkiezen laten trekken. Ik durf echt niks te eten.. behalve appelmoes. Alles wordt afgeraden maar dit ga ik natuurlijk nooit volhouden. Wanneer kan ik soep eten? Hoelang duurt het überhaupt voordat het genezen is?

 24. Maaike

  Je kan soep eten,vla yogurt, noedels enz ik ben naar aantal dagen overgegaan op spinazie al crème. Ohja en brinta

 25. Erwin

  Gistermiddag een verstandskies (rechtsboven) laten trekken. Twee dagen eerder was de vulling er uit gevallen en die was dermate groot dat de tandarts het zinloos vond om hem te repareren. Tandarts heeft een foto gemaakt van mijn kaak, hij zat er gelukkig kaarsrecht in. Wond bloedde na een half uur al niet meer, totaal geen napijn tot nu toe. Gisteravond gewoon warm gegeten (aardappels, groente en vlees), gisteravond een paar chocolade paaseitjes genuttigd en vanmorgen twee boterhammetjes met een lauw kopje thee. Gewoon ff oppassen met tandenpoetsen, alles over links kauwen en geen hete dingen drinken. Appeltje eitje in mijn geval, ik zit nu aan de lauwe koffie.

 26. Joy

  Mag ik noedels als je verstandskiezen er uit zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *