Waarom verstandskies trekken

Een verstandskies trekken kan om meerdere redenen worden gedaan. In dit artikel lees je waarom verstandskiezen zoal worden getrokken?

Je verstandskies laten trekken is doorgaans geen pretje. Maar waarom worden verstandskiezen eigenlijk getrokken? Er zijn een aantal mogelijke redenen waarom de wijsheidstand eruit moet. Je kunt er zelf last van hebben, of de tandarts geeft preventief aan dat je er verstandig aan doet hem te laten trekken omdat hij problemen voorziet in de toekomst.verstandskies trekken waarom

De hoofdredenen waarom verstandskiezen getrokken worden heb ik hier verzameld. Gaan ze jouw verstandskies trekken om een andere reden, zet hem hieronder bij de reacties!

Verstandskies trekken vanwege ruimtegebrek

De meest voorkomende reden is er niet genoeg ruimte in je mond voor nog een extra kies. Door het ruimtegebrek bij de doorkomende kies zal er druk komen te ontstaan in je mond waardoor je last kunt krijgen.

De verstandskies duwt als het ware de oudere kiezen van hun plek af. Dat doet vaak pijn omdat er ook druk op de wortels komt te staan. Het is een zeurende en slepende pijn, waar je maar moeilijk van af komt. Laat in zo’n geval het beste de tandarts of kaakchirurg de verstandskies trekken, zodat de (onnodige) druk op je andere kiezen wegvalt.

Verkeerde ligging van de verstandskies

Soms ligt je verstandskies niet helemaal goed in je gebit. Hij groeit te veel naar links, naar rechts of de meest voorkomende richting: recht naar je andere kiezen! Soms is de kies niet eens zichtbaar, maar heb je er wel last van en doet het dankzij die verstandskies pijn. Als je verstandskies verkeerd ligt dan moet je meestal naar de kaakchirurg.

Gaatje(s) in de kies

Omdat je verstandskiezen helemaal achterin zitten en daarom wat moeilijker schoon te maken zijn, is de kans op een gaatje groter. Dit is ook vaak een doorslaggevende reden waarom ze een verstandskies trekken.

De verre ligging van de verstandskies maakt het moeilijk voor de tandarts om een gaatje te vullen. Daarom wordt in sommige gevallen preventief een verstandskies verwijderd, vooral om gaatjes te voorkomen.

Verstandskies trekken voor goed sluiten gebit

Sommige verstandskiezen groeien iets verder door dan de andere kiezen. Daardoor sluit je gebit op het niveau van de verstandskiezen, terwijl de rest van je kiezen nog niet op elkaar staan. Dat maakt niet alleen kauwen moeilijker, veel mensen ervaren dit ook als erg irritant. Na het trekken van de verstandskies kun je je gebit weer goed laten sluiten.

Mensen die hier last van hebben ervaren doorgaans geen pijn, maar wel irritatie! De verstandskies trekken is dan ook een prima oplossing, al wil de tandarts ook wel eens een bovenste laagje van de kies afslijpen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.