Welke verstandskies laat je trekken?

Op verstandskies.net vinden we het leuk om te weten welke verstandskiezen het meest getrokken worden. Daarom vragen we je aan te geven welke verstandskiezen bij jou getrokken zijn. Als er binnenkort verstandskies gaan trekken dan mag je dat ook vast invullen, immers gaat het om een totaalbeeld.

 

Bij mij persoonlijk zijn 3 verstandskiezen getrokken. Beide boven, en rechtsonder. Het was geen pretje en ik denk dat ik relatief meer last heb gehad dan anderen. Op de dag dat ik in de ellende zat van de laatste verstandskies die getrokken was besloot ik mijn tijd nuttig te besteden en lekker deze site op te zetten. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Welke verstandskies is bij jou getrokken?

Ik hoor graag van je in de comments welke verstandskies bij jou getrokken is. Als je dan toch reageert, laat dan direct even weten welke het meeste zeer heeft gedaan, en welke het minste.

En hoe lang had je er ongeveer last van?

Veel sterkte als je nog moet, of nu met een zeer bekkie zit!


10 Responses to Welke verstandskies laat je trekken?

 1. Lydia

  3 weken geleden is mijn verstandskies linksboven getrokken. Vandaag die van rechtsboven.
  Met een prima verdoving viel het trekken van kies 1 zeker mee. De napijn was minder. Ik dacht zelfs dat de boel begon te ontsteken. Spoelen met mondwater heeft goed geholpen.
  Vandaag kies nr. 2 eruit. Wat meer wrikken dan de vorige keer. Ik hoorde naar gevoel iets teveel gekraak in mijn mond. De tandarts vertelde dat er een paar splinters bovenaan waren blijven zitten. Maar dat kon geen kwaad. Zojuist preventief 2 paracetamol genomen en nu maar afwachten op de dingen die komen gaan.

 2. Sander

  Ik heb een afspraak gemaakt met de tandarts om een splinter te verwijderen die na het trekken van de verstandskies was blijven zitten, voor wie zijn rekening komt dit ?

  • Richard

   Het gaat hier in de regel om een complicatie bij een medische handeling. Deze komen in beginsel voor eigen rekening (of natuurlijk die van je verzekering, als je goed gedekt bent). Enkel als de arts verwijtbaar medisch fouten heeft gemaakt is het mogelijk om de schade te verhalen. Wel adviseer ik altijd om het gesprek aan te gaan met je arts over deze kosten. Het is natuurlijk nooit goede reclame dus hij kan ook coulant zijn hierover.

 3. Maryse Heylen

  Hallo ik ben bijna 20 en mijn onderste rechtse wijsheidstand was er door gekomen. De linkse ook bijna. Ik had geen plaats en heb wel wat last gehad van de doorkomende tand. 3 weken later had ik al een afspraak om ze er uit te laten halen. Ik heb gisteren rond 11u. Mijn 4 wijsheidstanden laten verwijderen bij chirurg jo adriaens in Mol. Alles is goed verlopen. Even onder volledige narcose, werd wakker en alles was klaar. Ze hebben wel wat kaakbot moeten slijpen omdat 1 tand schuin lag en duwde tegen de andere kies. Dus moesten ze bot weghalen om de tand recht te zetten en hem er zo te kunnen uithalen. De pijn en zwelling valt nog mee. Maar zal nog toenemen de eerste dagen. Eten gaat erg moeilijk. Van de 2 bovenste merk ik niet veel. Maar van de 2 onderste getrokken kiezen doet het wel meer pijn. Dikke wonde, pricies wat velletjes en veel draadjes. Al bij al valt het voorlopig nog mee. Ik ben benieuwd wanneer de wonde dicht is en ik me geen zorgen meer moet maken dat de bloedprop in de wonde los komt. Want ik heb geen idee wanneer het al iets of wat genezen zou zijn. Al weet ik wel dat na 10 dagen de draadjes zouden oplossen. X

  • Richard

   Hoi Maryse,
   Ik zie nu pas je reactie. De wond geneest normaal gesproken in zo’n 10 dagen. De hechtingen kunnen langer duren (tot wel 8 weken max). Ik heb bij mijn eerste verstandskies lange tijd gedacht dat ik een rijstkorrel in het “gat” had, maar het bleek gewoon de knoop van de hechting te zijn die daar in totaal zo’n 7 weken heeft gezeten.

 4. evelien

  Hallo. Ik ben 31 jaar. 11maart laat ik mijn verstandskies links onder trekken. Deze zit namenlijke hoger dan mijn andere kiezen. Ook is hier gisteren een foto van genomen om de stand van de wortels te bekijken. Resultaat de wortel bestaat uit 2 pinnetjes naar beneden, bij mij is er een pinnetje naar beneden en het andere dat langer is gaat ook naar beneden maar groeit onderaan de andere vast , te vergelijken met een Y. Dit geeft mij een beetje schrik gevoel voor het los krijgen van de tand. Bij normale kiezen die 15jaar geleden zijn verwijderd was het ook een zware klus omdat de wortels niet recht naar beneden groeien; mijn wortels maken rare krommingen. Dit zou erfelijk zijn. Ik hoor vele mensen zeggen oh op een klein half uurtje ben je buiten. Maar dat is wel bij tanden met gewone wortels. Ik krijg mijn mond ook niet ver open en heb schrik dat ik zo kotsneigingen ga hebben net zoals toen de tandarts een foto van de tand wou nemen. De tand ligt ook ver achteraan in mijn mond waardoor het ook niet makkelijk lijkt om met van alle instrumenten in te werken. Kan iemand mij geruststellen dat het zal meevallen onder plaatselijke verdoving? Ga ik de dagen nadien kunnen werken? Werk veel met het hoofd naar beneden en ben kinderbegeleider waardoor ik ook een heel actieve job heb. grtz

  • Richard

   Hoi Evelien,
   Ik heb een soortgelijke situatie (ik heb extreem lange wortels eraan zitten waardoor het trekken ook moeizaam is. Ik hoop dat bij jou alles naar wens is gegaan en goed is verlopen.

   In algemene zin (voor degenen die dit lezen). Als je twijfelt, vraag naar de optie voor een kaakchirurg. Ik loop zelf bij een hele grote tandkliniek die ook een kaakchirurg in huis hebben. Die is bij mij ook twee keer bij moeten springen. Ik vind het zelf een hele geruststellende gedachte dat een dergelijke back-up er is. Zelfs als de tandarts denkt het zelf te kunnen. Zeker als er twijfels zijn over hoe moeilijk of makkelijk het is.

   Je hebt normaal gesproken geen kotsneigingen van het trekken. Dit omdat de verdoving dit tegengaat. De arts komt er eigenlijk altijd wel bij. Wel kunnen je mondhoeken de eerste paar dagen wat gevoelig zijn (maar dat is te verwaarlozen bij de andere gevoeligheden die je hebt van de wond).

   Ik raad zeker af om de eerste 24 uur te werken. Na het trekken kan het voorkomen dat je lichte koorts hebt. Daarnaast is het een gevoelige wond die echt wat rust nodig heeft. Ook praten is in het begin lastig en pijnlijk. Na die eerste 24 uur zou het geen probleem meer hoeven te zijn. houd er wel rekening mee dat complicaties (bijv.infecties) vaker voorkomen. Het is je mond en je eten en drinken moet er toch langs een verse wond. Ik heb altijd aangegeven dat ik na de eerste 24 uur weer kon werken, maar dat mijn baas wel rekening moest houden dat ik door complicaties langer ziek kon zijn. Gelukkig is dit in mijn geval nooit nodig geweest (ik heb veel moeizame trekkingen gehad, maar uiteindelijk wel schone wonden.

   Mijn advies is dus om 1 werkdag vrij te regelen. Als je ’s middags aan de beurt bent, ga dan in de ochtend gewoon werken, maar blijf weg tot de volgende middag

 5. Richard

  Ik ben inmiddels 3 verstandskiezen en 1 normale kies armer. Links boven en onder ieder 1. rechtsonder zijn er nu (sinds vandaag) twee weg en rechtsboven zit ie er nog.

  Site-admin: Ik vind dit een hele goede site. Wel mis ik een stuk over de wondverzorging. bijv. dat je zolang het bloeden niet stopt (en een goede marge daarna) geen ibuprofin mag nemen (werkt bloedverdunnend en verhinderd de wondgenezing). Ook wat je moet doen bij nabloeden (op een stukje zakdoek buiten gedurende 15 minuten) en hoe lang het duurt voordat de wond geneest (ongeveer een week), de hechtingen opgelost zijn (soms kan dit wel 6-8 weken duren) en dat het beter is om de eerste week niet te roken of te drinken.

  Ook zie ik veel vragen die niet beantwoord worden. Wellicht is het zinvol om het systeem aan te passen zodat mensen kunnen aangeven dat ze een mail wensen te krijgen als iemand een vraag stelt.Ik zal (vooral voor later gebruik omdat het mosterd na de maaltijd is voor de vraagstellers) bovenstaande vragen zo goed als ik kan beantwoorden.

 6. Anne-Marie

  Precies één week geleden zijn 3 van mijn verstandskiezen verwijderd, de 4e was al 15 jaar geleden weg gehaald. Van de beide rechts verwijderde kiezen heb ik nu helemaal geen last meer, maar die ene links onder geeft nog steeds pijn in het kaakbot en ook het tandvlees is zeer gevoelig en pijnlijk daar. Misschien dat ik daar nog mee terug moet. Wat mij op viel, was dat er één kies met een ‘dubbele’ wortel uit kwam en twee kiezen met een enkele wortel (zoals bij een tand), maar dan wel een erg forse wortel.
  Is dat normaal? Of misschien erfelijk?

 7. Erwin

  Gistermiddag mijn eerste verstandskies laten trekken, rechtsboven. Vulling was er uit gevallen en kies was niet meer te redden. Tot nu toe totaal geen last van napijn, ik voel er echt helemaal niks van. De andere drie zitten er nog, zitten recht en niet in de weg. Lekker laten zitten dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *