Verstandskies napijn

Verstandskies napijn

Verstandskies napijn

Verstandskies napijn is niet fijn! Je kunt er maar een paar dingen tegen doen, maar het gaat normaal gesproken een dag of 2, 3 duren voor je er redelijk van hersteld bent. Vaak duurt het nog net iets langer voordat je echt helemaal af bent van de pijn en het ongemak, omdat de wond nu eenmaal tijd nodig heeft om te herstellen. Pas dan ook op met het eten van scherp voedsel, zoals bijvoorbeeld chips!

Verstandskies napijn

De napijn als een verstandskies getrokken is, valt absoluut te minimaliseren. Zorg er allereerst voor dat je het gaasje dat je op de wond krijgt lang laat zitten, minimaal een uur. Ga daarna niet direct iets eten of drinken, daarmee loop je het risico dat het korstje dat er nét opzit, weer loslaat en  het weer hevig begint te bloeden.

Zodra het gaatje eraf gaat, is het niet vreemd als het nog wat doorbloed. Het lijkt heel veel bloed, maar in werkelijkheid is het 80% speeksel en 20% bloed.

Wat je kunt doen om de verstandskies napijn te reduceren:

 • Houd een doek met daarin wat ijs(klontjes) tegen je wang. Druk niet te hard, maar zorg ervoor dat het koud blijft. Vind wel de juiste balans, want door de verdoving voel je misschien niet dat je het TE koud maakt
 • Neem nog vóór de verdoving is uitgewerkt 1 of 2 paracetamol. Het is eenvoudiger om de pijn te onderdrukken als hij nog weg is, dan dat je hem weer weg moet krijgen.
 • Zorg voor een lage bloeddruk in je hoofd; hang bijvoorbeeld niet voorover en span je niet te erg in.
 • Zorg voor afleiding! Ga een leuke film kijken, lees een spannend boek of doe je favoriete hobby! (zoals ik met mijn verstandskies napijn deze site bouw ;-P)
 • Praat niet te veel in het begin, hoe minder je je mond beweegt hoe eenvoudiger het bloed een korstje kan worden

Leuk dat je op zoek bent gegaan naar tips hoe je de napijn van je verstandskies kunt reducteren, maar ga vooral niet alle fora doorspitten en horrorverhalen van anderen lezen! Vergeet niet dat het juist de mensen met de grootste problemen hun ervaringen opschrijven. Als het allemaal soepel verliep, waarom zou je dat dan online zetten?

Heel veel sterkte!
Ohja, in Amerika gooien ze er een beetje drugs in, dat zorgt voor grappige video’s!

(oh, had ik al gezegd dat lachen ook pijnlijk kan zijn..?)


68 Responses to Verstandskies napijn

 1. fluisteraar

  ik ben gisteren naar de tandarts geweest en ook mijn verstandkies is eruit gehaald. ik was ook wel erg nerveus.ik moest het gaasje er 20 minuten op laten zitten en daarna kon ik het verwijderen. nu een dag later; het is net of je aan de kant waar je getrokken ben of dat het daar nog dik is. ook zijn de kiezen naast waar mijn verstandkies verwijderd is nog pijnlijk. ik heb niet ech tveel napijn gehad.nu moet ik zeggen dat het voor mij de eerste keer was dat ik getrokken ben. ik weet ook niet of er een medicijn in de verdoving zit. maar ik wens een ieder die nog een verstandkies moet laten trekken veel sterkte

  • Joke

   Ik verga ook van de pijn. Drie dagen geleden 2 kiezen getrokken en Sl terug geweest naar de tandarts. Advies: spoelen met waterstofperoxide. Heb niet het gevoel dat dit helpt. Slik veel pijnstillers en begin last van m’n maag te krijgen. Wat kan ik doen, ik eord gek van de pijn

 2. Esther

  Ik heb vorige week donderdag 2 verstandskiezen laten trekken in mn onderkaak en 2 boven.
  Ze hebben het onder narcose gedaa, omdat mijn wortels erg lang bleken te zijn.
  Ik heb zoveel pijn aan mijn onderkaak dat ik al 7 dagen niks kan eten, want ik krijg geen rietje op lepen mn mond is, zoveel pijn heb ik er aan.
  Heb nu een medicijnen gekregen Oxynorm wat 2x sterker is dan morfine, maar dat helpt helaas ook helemaal niks. Ik slik 15 paracetamol per dag en word er nu best ziek van.

  Morgen gelukkig terug naar het ziekenhuis en hopen dat zij mij kunnen vertellen hoelang dit gaat duren.

  • laurens

   ik heb ook last .heb 3 verstandskiezen laten verwijderen in ziekenhuis.en dit is mijn 7ste dag en heb erg last van slapen.het doet ongelooflijk veel pijn aan linkerkant van mijn kaak en het is dik is dat normaal. wie dat weet mail me even

 3. Cindy

  Bij mij zijn nu twee kiezen getrokken, boven en onder. Nu na een ruime week zit ik ook nog op vier ibuprofen per dag. Vooral de nachten zijn zwaar omdat dan alle druk er op komt. Het schijnt een goed teken te zijn omdat ook herstel voelbaar is. En nu de andere kant nog… En dat allemaal zodat ik een beugel kan nemen. ik hoop dat het de moeite waard is :~)

 4. Douwe

  Nauw, ik was toch wel wat gespannen vooraf, maar het trekken was snel gebeurt. Reden voor naar de kaakchirurg was vanwege mijn lange en kromme wortels. Het viel me reuze mee. Dank u dokter Baas! Wezelanden Zwolle

 5. Sabrina

  Mijn verstandskiezen zijn er zojuist uitgehaald. Ik kreeg gelijk een dikke wang maar door het direct koelen slonk het gelijk. De verdovingen, 6 stuks, voelde ik maar het viel mee. Nu een zakje Ibuprofen genomen en lekker op de bank blijven liggen. Ben benieuwd op de uitwerking van de verdoving

 6. linda

  De vorige keer dat ik onder mijn verstandskies liet trekken kreeg ik kaakbotontsteking. Reden hiervan was waarschijnlijk te snel weer wat eten en roken. Vandaag heb ik de andere kant beneden laten trekken. Ik heb het gaasje 30 min laten zitten en na 3 uur 2 x 500 mg paracetamol genomen. Vanavongd drink ik voor de zekerheid een maaltijd shake. En ik rook gelukkig niet meer. Tot nu toe voelt het alleen wat beurs aan. Ik denk dat je het beste even een hele dag niet moet eten, zodat er ook geen resten bij kunnen komen.

 7. Renee

  Ik heb afgelopen donderdag mijn 2 laatste verstandskiezen laten trekken in het ziekenhuis. De verdovingen vielen mee (was gewoon niet zo prettig maar pijn? Nee dat niet). Toen ik thuis kwam 2 uur lang om de 5 minuten moeten koelen en 1 paracetamol. Toen de verdoving uitgewerkt was heb ik weer kunnen eten en drinken. `S avonds gewoon frietjes kunnen eten en verder nergens meer last van. Geen horrorverhaal dus 🙂

 8. Luuk

  Ook ik was vandaag de klos. de bovenste 2 waren er al uit en de linksonder is 2 maand geleden gedaan. man wat een ellende heb ik daarmee gehad. pus, een dikke bult, pijnstillers die niet werkten. ik wil mensen niet bang praten maar heb er echt 3 week last van gehad.

  ik type dit met 1 hand, de andere ondersteunt een koelblok in een washandje op de nieuwe wond. Ik hoop echt dat het dit keer niet weer zo erg wordt:( leuk dat er speciaal een site over bestaat btw..

 9. webdesigner

  bedankt voor de tips op deze handige website

 10. Mel

  Ik was van tevoren al erg bang en zag enorm tegen de operatie op.Mijn verstandskies linksonder is afgelopen donderdag getrokken. Omdat mijn verstandskiezen dwars groeiden, moest hij gesneden en geboord worden. De operatie zelf viel mij reuze mee en zelfs vrijdag had ik nog weinig last. Zaterdag begon de pijn en zwelling erger te worden ondanks de ibuprofen en extra paracetamol. Na weinig slapen en met veel pijn ben ik zondag naar de tandarts gegaan, die heefkies mijn hechtingen verwijderd omdat ze te strak zaten en heeft de wond schoongespoe omdat deze was gaan ontsteken. 🙁 Verdere tip was om te spelen met waterstofperoxide ipv de mondspoeling die de kaakchirurg heeft gegeven. Nu heb ik vanaf 4 uur vanochtend weer wakker gelegen van de pijn. De kies rechtsonder moet eigenlijk nog verwijderd worden en ik had daar al een afspraak voor,maar maar die afspraak ga ik vandaag afzeggen. Het is me toch wel erg tegengevallen en ik wacht met die andere nog even een paar maandjes.

 11. bo

  vandaag mijn verstandskies rechts onder laten trekken nadat ik er een flink stuk vanaf gebeten had een maand of wat terug. tot twee keer toe moeten verdoven. maar eenmaal verdooft was de kies er binnen een minuutje uit.. stelde echt niks voor. verdoving is nu goed uitgewerkt en heb uit voorzorg paracetamol ingenomen. voel me niet anders dan anders gewoon mijn gebruikelijke dagelijkse dingen gedaan . hopen dat t zo blijft 🙂

 12. nela

  Ik heb mijn kies laten trekken, der zat een hele grote gat in en hij was dus onstoken.
  Nu zit ik al 5 dagen met hevige pijn…… Wat moet ik doen? Ik drink meer als 10 paracetamol per dag.
  En heb ook van de tandarts een medicijn gekregen wat ik moet innemen tegen infecties.
  Maar niks lijkt te helpen? De pijn is er nog..

 13. Miranda

  Heb al heel wat kiezen, tanden en 1 verstandskies laten trekken en heb nog geen enkele keer napijn gehad en ’s avonds gewoon mijn avond eten kunnen eten. Het is wel een aantal dagen beurs maar pijn heb ik nog nooit gehad na het trekken.

 14. salim

  Zit nu 6 dagen met dit pijn ik was bang naar de tandarts te gaan, ik dacht dat er iets ernstigs is gebeurt
  Maar nu ik dit allemaal gelezen heb ben ik gerustgesteld ondanks mijn pijn! Gewoon paar dagen of weken bikkelen en de pijn is weg

 15. Wouter

  Dag allemaal,

  Afgelopen vrijdagmiddag heb ik beide verstandskiezen aan de linkerkant laten trekken. Aanleiding was een ontsteking aan de verstandskies linksonder. Linksboven was er binnen een paar minuten uit. De verstandskies linksonder wilde de tandarts daarna gaan trekken maar had meteen hevige pijn. Hij gaf er een verdoving erbij maar dat hielp niets. Hij is toen doorgegaan met trekken wat ontzettend veel pijn deed. Nu 4 dagen later heb ik nog steeds een zeurende pijn met name in mijn onderkaak en proef en ruik nu een vieze geur. Zal de onsteking er nog zitten of zijn voedselresten in die wond er de oorzaak van ? Ik heb helemaal geen adviezen meegekregen wat wel en niet te doen na het trekken van de verstandskiezen. Slechte zaak. Wat moet ik nu doen ? Ik heb het idee dat er iets niet helemaal goed gaat. Voel me ook heel sloom, zeurderig en lusteloos. Soms is de pijn bijna weg en als ik dat denk komt ie even hard terug …. ! Waar kan ik bijv. zo’n flesje met spuitmond vinden waar ik de wond mee kan spoelen ?

  Wouter.

 16. Pako

  Afgelopen woensdag mijn verstandkies laten trekken. Deze begon erg pijn te doen omdat er een gat in zat .Ik heb twee verdovingen gekregen 1 aan de buitenkant en 1 pijnlijkere aan de binnenkant. Het trekken van de kies viel volgens mij een beetje tegen daar de wortel erg stevig zat. Al bij al heeft het een half uurtje geduurd op de pijnbank. Gisteravond zeer slecht geslapen ondanks de 5 paracetamol die ik had ingenomen. Vandaag ben ik de hele dag aan het koelen de pijn wordt er wel minder door. Zolang de wond nog niet helemaal is genezen blijft het een irritant gevoel aan de binnenkant van mijn wang / tandvlees.

 17. evelien

  Vorig jaar mijn eerste verstandkies laten wegsnijden op advies van de tandarts. Het viel me erg tegen, lang met pijn rond gelopen. Pijnstillers die ik had ontvangen op recept waren op en moest het doen met gewone ibuprofen en paracetamol. Omdat ik een onmogelijk gat had bleven er resten in zitten wat ging stinken (ja echt ranzig). Ik ben terug gegaan, ze hebben het schoongemaakt en ik kreeg een spuit mee om thuis te doen. Met deze ervaring heb ik de andere verstandskies zo lang mogelijk uitgesteld. Na toch pijn aan deze kies, heb ik deze nu na een jaar ook laten verwijderen. Ook deze kies moest worden weggesneden, geboord en gebroken omdat deze blijkbaar onmogelijk lag. Na 7 dagen doet het nog enorme pijn en nu maar wachten tot het overgaat…

  Het kan zijn dat je zenuw geraakt wordt. Dit kan een licht tintelend gevoel geven op je tong, dat trekt na een vrij lange tijd weg.
  Ook werd bij de apotheek mij verteld dat de werking van een ibuprofen (ook onstekingsremmend) wordt versterkt als je een paracetamol neemt.

 18. diane

  Gister aan het eind van de dag mijn verstandskiezen aan de linkerkant laten verwijderen
  nadat ik een week lang pijn had van de half doorgroeide verstandskiezen.
  Was erg bang voor de ingreep maar het viel mee.
  links boven was er zo uit. onder was even wroeten door een scheve wortel.
  vannacht slecht geslapen had veel pijn. Zeker wel 8 paracetamol genomen.
  straks als ik me dochter naar school heb gebracht maar even naar de drogist van die bruis ibrus halen. Schijnt ook goed te werken.
  Volgende week zaterdag ben ik jarig. Groot feest. Hoop dat de pyn dan weg is …

 19. rikkert

  Zou het normaal zijn dat ik nu, vier dagen na het trekken van mijn linkeronderverstandskies, nog zo’n pijn heb? Hoe lang blijft dat aanhouden? Ik ben gerustgesteld het is normaal. En er is slecht nieuws: het kan nog een tijdje zo door blijven gaan met de pijn.
  Betekent dus gewoon voorlopig door blijven gaan met de pijnstillers. Die heb ik echt nodig. Ik gebruik twee Paracetamol per keer waarvan een met codeïnefosfaat. Die laatste soort was duur maar een beetje extra pijnstilling is best welkom.

 20. Anne-Jan

  2 verstandskiezen getrokken.. Ging allemaal heel soepel met het trekken.. 1e 2 dagen goed gekoeld en regelmatig gespoeld met lauwe zoutoplossing.. pas op dag 3 begon de zwelling flink toe te nemen en de pijn werd er ook niet minder op. ik slikte 6 paracetemol per dag, slapen lukte niet heel erg en rookte daarom een jointje voor het slapen gaan. Uiteindelijk op dag 5 terug gegaan naar de kaakchirurg die het goed heeft schoongespoeld, wat overigens verschrikkelijk pijnlijk was. Ik zat tegen een ernstig abces aan en heb daarom antibiotica meegekregen. 3 dagen later was ik er weer helemaal bovenop.. Top gehandeld. Dus wees niet bang om je kaakchirurg te bellen wellicht is er snelle oplossing.

 21. Henk Boluijt

  Heb nu afgelopen maandag de derde verstandskies laten trekken.
  Ik weet uit ervaring dat het heel verschillend kan gaan. Eerste keer was de kies linksonder die lag dwars. Die is er met veel geweld uitgehaald. De eerste dagen werd de pijn wat minder, maar daarna nam die heel erg toe. Na enig aandringen kon ik weer bij de kaakchirurg langs die heeft toen ontdekt dat er nog wat dingetjes in de wond zaten die er, volgens hem, door moeder natuur vanzelf uitgewerkt zouden worden. Maar hij besloot moeder natuur een handje te helpen en heeft nog wat gedaan en toen werd de pijn minder.
  De tweede kies, rechtsonder en ook op zn kant, was ook een flinke operatie en ik zag er tegenop. Maar uiteindelijk viel het mee en ben ik diezelfde dag nog naar mn werk geweest (met een washandje met ijs).
  De derde heb ik afgelopen maandag gehad. Die is door de tandarts getrokken en toen ontstond er een gaatje tussen neusholte en mondholte. Met gaasje in mn mond vervolgens naar de kaakchirurg gegaan en die heeft het gaatje dichtgenaaid. Vervolgens ook antibiotica en pijnstillers meegekregen. Ik voel me een soort junk 😉 . Bioj vlagen pijn, heb net iets op de grond lopen zoeken (kruipend) dan voel je vervolgens meteen de pijn toenemen.
  Zo, ik wilde het ff kwijt.

  Maar kortom: het kan heel verschillend zijn, soms valt het heel erg mee, soms heel erg tegen.

 22. ingrid

  vandaag verstandskies laten trekken… was 23 jaar geleden al geprobeerd maar toen was hij afgebroken en onder mn tandvlees gegroeid. Daar zat ie best dacht ik maar ik kreeg een ontsteking onder mn tandvlees. Omdat ik nu al 46 ben heeft het kennelijk meer impact op mijn herstel. heb enorm veel pijn..kies ging er ook slecht uit bij de tandarts zelf. hij heeft moeten boren en sjorren. heb ondanks het icepack een heel dik gezicht en kan bijna niet slikken. ben bang dat ik nog niet mee klaar ben. voel mijn gezicht en hals ook n soort knetteren wanneer ik erover heen ga met vingers. pijn met trekken ging wel hoewel ik wel een soort pijnscheut in mijn hals had. heb ook zeker 5 hechtingen, waarvan er al 1 trekt…..

 23. Inge

  Het is nu dag drie na het trekken van mijn verstandskies rechtsonder. Hij zat ver achterin de kaak en diep, ik kreeg een ontsteking waardoor hij eruit moest. Wat een napijn, zorg dat je een voorraad pijnstillers in huis hebt. Ook kreeg ik een antibiotica kuur en een spoelmiddel, welke we daarna nog moesten ophalen bij de apotheek. De eerst twee dagen alleen maar op de bank gehangen, kon echt niks. Nu op dag drie, kan ik weer goed slikken, en een stukje brood eten. De eerste dagen soep, yoghurt, ei, echt zachte dingen. Kan m’n mond nog niet goed open krijgen, maar merk wel vooruitgang nu, gelukkig.

 24. Idskia

  Wat ontzettend fijn deze website!

  Ik ben ook een van de vele die zeer regelmatig met de tandarts en kaakchirurg te maken heeft. Ben als de dood voor de tandarts , maar sinds ik een nieuwe heb gaat het een stuk beter.

  Ben afgelopen 3 maanden 4 x bij de kaakchirurg geweest, om 3 verstandskiezen te laten trekken.
  vorig jaar nog 1 x geweest om een kies te laten trekken waar niets meer van over was, dit was voor mij het meest pijnlijkste wat ik heb ervaren.

  Maar wat mij 2 maand geleden overkwam had ik helemaal niet verwacht, na het trekken van een verstandskies boven, totaal geen pijn aan de plek zelf, maar de dag erna meteen weer terug naar het ziekenhuis omdat ik enorme nek en hoofdpijnen had, ik heb ook migraine maar dit was mij veel erger dan migraine ooit geweest is bij mij.
  Gelukkig werkte mijn pijn stilling snel want er was niets te zien aan de wond, dus waar dat vandaan kwam weet niemand.

  ik ben nu 2 weken terug weer geweest om een verstandskies onder te laten trekken (moest wel gedeeltelijk gesneden worden)
  heb hier weinig last van gehad, begin alleen nu van de kies die er naast zit wat last te krijgen als ik er op druk , met eten en dergelijke heb ik hier geen last van omdat ik boven geen kies heb die deze kies raakt.
  Ik weet nu niet zo goed meer wat ik moet doen, ben toevallig net naar de tandarts geweest om een vulling te laten vervangen, maar vraag me af of ik niet nog een keer moet bellen voor deze kies, als ik hem niet aanraak heb ik ook geen pijn, zou dit nog kunnen komen van de kies die getrokken is en dat deze kies gewoon even moet wennen aan de ruimte die die heeft gekregen ? Voelt een beetje als hoe tanden voelen waarneer je blokjesbeugel is aangetrokken.

 25. Arlette

  Hoi allemaal,

  Wat een fijne site! Ik heb afgelopen woensdagsochtend mijn verstandskies bij de kaakchirurg laten uitsnijden, heel gedoe en getrek en deze werdt in zessen geboord…Gelijk gekoeld met ijs, zelfs op de weg terug al. Ondanks het koelen heb ik nu (3e dag bijna) ontzettende pijn en mijn hoofd is veel meer gezwollen dan de voorgaande keer.(Toen ook eentje eruit laten snijden van de onderkaak). Mijn gezicht is zonder overdrijven enorm geworden,ik heb een soort tennisbal in mijn wang hangen en het is ook helemaal halverwege mijn mond getrokken en op mijn hals. Ik heb deze keer geen last van een vieze smaak (vorige keer had ik een ontsteking met wondvocht etc,te vies!) maar ik heb nu wel een XXL-gezicht en teveel pijn.Alleen als ik druk op mijn wang komt er bloed vrij in mijn mond,zou het een heel abces zijn? Wie heeft er enig idee?

  Ik hoopte zo dat ik nou eindelijk af was van alle ellende maar ik denk dat dit nog een staartje kan krijgen….

 26. wouter

  Hallo mensen heb 2 dagen geleden me verstand kies onder en boven aan de linker kant laten trekken de operatie viel reuze mee mijn moeder wilde graag mee want die keek er erg na op en was zenuwachtig na wat vragen gehad te hebben kreeg ik de verdoving wat reuze mee viel het is geen fijn gevoel maar doet zeker geen pijn na wat grapjes gemaakt te hebben met mijn moeder werd ik opgehaald om in Un kamer geopereerd kon worden wat ik al vertelden het stelde niks voor eenmaal thuis aangekomen heb ik Un pijnstiller ingenomen na 4 uurtjes was de verdoving uitgewerkt de eerste dag werd me wang opgezwollen en kreeg ik al gauw de bijnaam hamster face Door me familie :p ik zit nu in de 2 dag de pijn neemt soms toe en dan weer af wat ik doe is goed spoelen met lauw water met zout de opgezwollen wang word Un stuk minder en het begint soms super erg te jeuken wat een teken islam het geneest en dat merk ik ook wat je ook vaak hoort is dat je beste 5 dagen niet kan roken ik heb me er niet aan gehouden en rook wel maar stuk minder ik moet terug komen voor de rechte kant ik ben de helemaal niet bang voor ik merk dat ik langzaam genees oké ik heb pijn gehad dat is logies maar het was dragelijke pijn of is dragelijke pijn wil de mensen serge die nog moeten heel veel succes en strekte wensen voor mij viel het allemaal wel mee

 27. Monica

  It’s wornfdeul to have you on our side, haha!

 28. Eric

  Ook hier 4 stuks, een paar weken geleden de eerste twee (rechts) en een paar dagen geleden de tweede set (links). Ik heb het een jaar voor me uit zitten schuiven maar al met al is het reuze meegevallen. Voor de onderkaak moest er de laatste keer wel geboord worden om erbij te kunnen. De assistente van de kaakchirurg vertelde wat er gebeurde dat is wel prettig want een en ander kraakt en drukt wel redelijk. En na 20 min stond ik weer buiten (de eerste keer iets sneller dan de 2e keer).
  Toen de verdoving was uitgewerkt wel wat trekkend gevoel van de hechtingen. Maar voor beide keren was het de dag zelf even rustig aan en de dag erna weer gewoon naar mijn werk.
  Moraal van het verhaal, het kan reuze meevallen.

 29. Susan

  Ik heb er ook net twee laten trekken vanmiddag, rechts boven en onder. Had er niet bepaald zin in maar het viel heel erg mee. Ging erg soepel, niks boren ofzo. De verdoving werkt sinds een paar uur niet meer maar heb nergens last van. Ik heb wel ibuprofen genomen voordat de verdoving uitwerkte. Alleen mn mond gaat niet zo ver open. Het hoeft dus helemaal geen groot probleem te zin. Ben benieuwd hoe het morgen is maar ik kan denk ik gerust naar mn werk.

 30. Tinus

  Net 1 laat trekken. Verdoven en eruit halen was binnen 10 min gebeurd. Na anderhalf uur het watje eruit gehaald en een ibruprofen genomen. Ben benieuwd hoe het zo zal zijn als de verdoving uitgewerkt is.

 31. Marco

  Nadat ongeveer een jaar geleden linksonder met zeer veel tegenstand werd verwijderd was het afgelopen donderdag tijd voor rechtsonder. Ik keek er enorm tegen op omdat het de afgelopen keer 45 minuten had gekost bij de kaakchirurg. Rechtsonder lag gunstiger, dus zou de tandarts hem er wel eventjes uithalen, NOT!! Na me te hebben verdoofd en gerustgesteld te hebben, ging hij aan de slag. Een half uur en vele soorten gereedschap later, komt de beste man tot de conclusie dat het hem toch niet ging lukken. De verdoving werkte al niet heel goed en ik moest wachten tot ik naar het ziekenhuis gebracht kon worden. Na anderhalf uur bij de kaakchirurg (jaja, spoedgevallen gaan heel snel) in de wachtkamer te hebben gezeten, mocht ik meekomen voor een foto. Dichtbijten op een apparaat terwijl je kies half loshangt, verdoving die in de eerste plaats al niet goed werkt begint uit te werken en je bijna stikt in het bloed is hemels. Vervolgens nog een klein half uur gewacht voordat ik nieuwe verdovingen kreeg en daarna redelijk vlot aan de beurt was. De kies was volledig geluxeerd, ofwel was helemaal los van het bot, maar hij wilde er niet uit. Ook de kaakchirurg ging er dus optimistisch in, maar het viel vies tegen! De operatie zou volledig pijnloos moeten verlopen, maar zelfs 6 verdovingen konden niet voorkomen dat ik zwetend en trillend verging van de pijn. Nadat het volledige arsenaal aan gereedschap de revue was gepasseerd, zat het er ongeveer een uur later eindelijk op. Ik was heel flink geweest en had een sterk kaakbot was de conclusie. Vanwege de pijn bij en na de vorige verstandskies gevraagd of ik dit keer alvast van tevoren oxycodon mee kon krijgen. Na de operatie gelijk gekoeld en ruststand aangenomen. Toen het bloeden om 23u s’avonds nog niet was gestopt, besloten het ziekenhuis te bellen. Ik moest maar gewoon gaan slapen, verhoogd op mn linkerzij zodat ik niet in mijn eigen bloed zou stikken. Dat is gelukkig niet gebeurd, hoewel de handdoeken en lakens van wit naar rood zijn gegaan. Twee dagen later zijn mn oxy’s op, verga ik van de pijn en schrijf ik zelfs een verhaal op een website.. Zou het ziekenhuis ook op zondag open zijn voor extra morfine? 🙁

 32. Leah

  Na heel lang uitstellen en een hele grote angst voor de tandarts, ben ik uiteindelijk vriendelijk gedwongen door mijn vriend om toch maar mijn verstandskies links onder weg te laten halen.En daar zat ik dan drie dagen geleden hopeloos en bang in de beruchte stoel van de tandarts. Ik kreeg 1 verdoving waarbij zelfs mijn oor totaal verdoofd was en een extra verdoving precies onder mijn kies.(wat opzich best wel pijnlijk was) maar goed, ik moet zeggen dat mijn kies volledig pijnloos eruit is gehaald en het maximaal 5 minuten heeft geduurd. Ook al zat mijn verstandskies nog lekker half verstopt onder mijn tandvlees. Ik mag tot de conclusie komen dat ik echt heel erg veel geluk heb gehad(als ik zo de verhalen van hier lees)De verdoving werkte ongeveer 5 uur. In eerste instantie wilde ik dat de verdoving snel uitwerkte. Daarna baalde ik flink want wat doet me dat toch zeer zeg. De pijn trekt van mijn kaak richting mijn slaap en wist mij vooral de eerste twee dagen totaal geen houding te geven als de ibuprofen na 4 uur uit werkte. Wat een gedoe om een kies zeg. Dit echt nooit meer, wat mis ik de korstjes van mijn boterhammen, het lachen zonder pijn (het is nu dus echt “lachen als een boer met kiespijn haha!) en het gewoon rond lopen zonder die eeuwige steken in mijn kaak!

 33. Roos

  Na 1,5 jaar toch maar een afspraak gemaakt bij een kaakchirurg in het ziekenhuis.
  Ik ben afgelopen maandag geweest voor eigenlijk 1 kies. Op de foto zag de chirurg dat de er dicht bij de kies een zenuw liep een hij zei dat ik een beetje last zou krijgen omdat de zenuw zou gaan kneuzen. En hij adviseerde mij ook om gelijk de kies die daarboven lag weg te laten trekken. Nou doen zei ik gelijk, dan ben ik er ook maar vanaf. De chirurg begon gelijk met verdoven (wat ook pijnlijk was) heb naar liefs 7 spuiten gekregen. Ik moest daarna weer wachten omdat de verdoving moest inwerken. Ik werd na 15 min naar binnen geroepen. Doodsbang ging ik op de stoel zitten en de chirurg begon met de onderste kies. Voel je echt niets van Maar hij kreeg m met moeite eruit. Ik heb 4 hechtingen gekregen. Daarna de bovenste… nog geen minuut duurde dat. Nou ik blij omdat het heel snel voorbij was. En ik kreeg een recept mee..bruis brufen is echt een goeie. Thuis aangekomen ging ik maar liggen want ik was erg bang voor de napijn. En ja hoor het begon. Het is nu de 3e dag heb na de 2e dag een opgezwollen linker hoofd. Bonkende pijn. Kan niet eten… mond gaat niet goed open. Tanden krijg ik niet op elkaar… zit alleen maar aan de pijnstillers. Maar nu heb ik dus gelezen hier dat t lang kan duren. Afwachten maar.

 34. Sad

  Beste lezers,
  In december heb ik mijn verstandskies linksonder laten verwijderen. Dit verliep allemaal goed, zonder pijn! Alleen was ik een beetje eigenwijs en had ik niet de hele dag gekoeld. Hierdoor liep ik een week! lang met een geel/groen mega wang. 5 dagen geleden ging rechtsonder eruit, dit keer met complicaties. Bij de tweede verdoving voelde ik een fel tergende pijn in mijn tong. De zenuw was helaas geraakt. Niet wetende wat dat voor invloed zou hebben, ging ik naar huis. Gehele dag heb ik mijn wang gekoeld en hierdoor zie je vrijwel niks. Alleen nu voelt de helft van mijn tong nog steeds verdoofd/dik/ soort van verbrand. Daarbij komende is de pijn steeds heftiger geworden waardoor ik op 3×600 mg ibuprofen en 4×1000 mg paracetamol zit. Helaas komt de pijn er gewoon door heen. Straks mag ik gelukkig naar de kaakchirurg. Dan zal het wel goedkomen! Ik wens iedereen sterkte die een verstandskies moet laten trekken. Zo zie je maar weer dat het altijd heel anders kan lopen.

 35. chris

  Maandag 4 maart zijn bij mij aan de rechterkant m’n bovenste verstandskies getrokken en de onderste gesneden. Ik zag heel erg tegen de ingreep op maar die viel redelijk mee. Een heel grappige kaakchirurg hebben scheelt, had de verdoving niet eens door tot ik niet meer kon schaterlachen om z’n grappen. Trekken was zo gedaan maar het snijden duurde wel 20 minuten, er moest ook helemaal geboord worden. Ik was goed verdoofd maar al dat gesjor en getrek aan m’n hoofd was toch niet echt fijn. Volgens de kaakchirurg was ik een lastig geval met een kaak van diamant. Afijn, kreeg meteen een icepack mee om te koelen, pijnstillers en antibiotica meegekregen voor thuis en een spuitje om mee te spoelen. ’s Nachts wakker geworden met helse maagpijn, dikke vingers en onder de rode vlekken. Allergische reactie op de ibuprofen. Daar meteen mee gestopt en overgegaan op paracetamol wat prima ging. De dagen erna ging het qua pijn redelijk maar werd wel beroerd van de antibiotica (had nog nooit eerder ergens antibiotica voor gehad). Pas 5 dagen na de ingreep ging alles weer normaal functioneren. Toen heb ik ook voorzichtig de hechtingen er uit getrokken. Alles was nog wel gevoelig maar niet langer pijnlijk.

  Maandag 30 maart hetzelfde verhaal maar dan voor de linkerkant. Zag nu minder tegen de ingreep op omdat dat de vorige keer meeviel. Nu was het binnen 10 minuten klaar. Meteen met een icepack gekoeld, tot een paar uur na de ingreep. In plaats van ibuprofen nu paracetamol met codeïnefosfaat meegekregen. Het bleefs ’s nachts aardig bloeden waardoor er bloed in m’n maag kwam. Doordoor ging ik bloed en gal overgeven, niet echt een pretje. Omdat ik een zeer gevoelige maag heb bleef ik de dagen erna ook overgeven. Door de combinatie van overgeven en pijnstillers slikken heb ik nu ontstoken maagwandslijmvlies. Slik nu maagbeschermers en medicijnen daarvoor en dat gaat beter. De pijn in m’n mond viel mee. Na een paar dagen werd de pijn echter erger en ervoer ik ook een vieze smaak en stank in m’n mond. Omdat ik het niet vertrouwde (was echt bang voor ontsteking of abces) vrijdagochtend het ziekenhuis gebeld. Gelukkig kon ik een uur later al terecht, ze waren heel behulpzaam! Daar zijn de hechtingen er uit gehaald en is de wond schoongespoeld. Dit voelde niet echt fijn maar was niet heel pijnlijk. Gelukkig was het geen ontsteking. Had de dagen ervoor zelf te enthousiast gespoeld waardoor er veel wondvocht werd aangemaakt en dat kwam steeds uit de wond. Mag nu nog maar 1x per dag de wond uitspoelen. Ben blij dat ik langs ben geweest en weet dat het geen ontsteking is.

  Het doet nu nog steeds erg pijn, word er ’s nacht om de 2 à 3 uur wakker van. Overdag gaat het beter maar kan nog echt niet zonder paracetamol. Hoop niet dat dit overkomt als een horrorverhaal want heb meer last gehad van bijverschijnselen dan van de ingrepen zelf. Ben wel heel erg blij dat verstandskiezen niet kunnen terug groeien haha. Fijn dat er een site is om ervaringen op te delen! Nu weet ik dat ik niet de enige ben bij wie het niet vlekkeloos is verlopen en dat de pijn nog wel even kan aanhouden helaas. Ik wens iedereen succes met de ingreep ondergaan en met herstellen!

  ps: ik heb m’n verstandskiezen in het Zuwe Hofpoort ziekenhuis te Woerden laten verwijderen bij dokter Polsbroek.

 36. Meryem

  vrijdag 3 april heb ik mijn verstandskies eruit laten trekken. nou had ik de pijn al verwacht en vond het niet zo heel erg pijnlijk. Maar er is nu al 5 dagen verstrekken en de zwelling zakt niet weg waardoor ik ook niet goed kan eten, is dit normaal? kan ik verwachten dat de zwelling binnenkort weg zakt?

 37. heidi

  vorig jaar rechtsonder laten verwijderen, veel napijn en erg misselijk, hoofdpijn door de verdoving of de pijnstillers. Korstje wilde niet vormen en we zouden op vakantie aan dus een week amper gegeten.
  Links moet ook wat ik uitstelde maar morgen is het echt zover… ik zie er enorm tegenop! Alles al in huis, paracetamol, coldpack, ijsjes, vla en yoghurt en cup a soup haha dat was een week mijn eten en aankomende week ook denk ik, kijk nu al uit naar 20 juni, dan heb ik het achter de rug 🙂

 38. cynthia

  Gister 1 juli
  Alle 4 mijn verstandskiezen onder narcose laten verwijderen.
  links nu erg veel pijn en rechts valt daarin tegen wel mee.
  Beide wangen wat dik , enige wat ik kan eten is brinta,vla,gekookt eitje, geprakte banaan en drink ontbijt.
  gister veel bloedingen gehad..en vandaag 2 juli alleen in de avond even een korte bloeding.. misschien toch iets teveel gedaan vandaag…
  bruisende ibuprofen 3 maal daags en 4 maal daags paracetamol en 3 maal daag mond spoelen met een speciale water stofje, dat is niet erg lekker, maar werkt wel erg goed (houd ook ontstekingen tegen).
  Ene keer veel honger andere keer helemaal niet.
  Zou blij zijn als ik alles achter de rug heb, en weer lekker normaal kan eten.

 39. m

  Ik heb dinsdag mijn verstandskiezen laten verwijderen, alle 4 onder narcose. van de bovenste kiezen heb ik geen last, maar bij de onderste kiezen verga ik van de pijn.. Het is nu zaterdag nacht en kan nog niet fatsoenlijk eten of mijn tandenpoetsen.

  Ik gebruikte alleen ibu 400 4x en paracetamol 8x, en dit tot donderdag. Donderdag huisarts gebeld dat de pijn nog steeds ondragelijk is. Tramadol voorgeschreven, 3x en daarbij 3x paracetamol. Vrijdag avond alsnog veel pijn, huisartsenpost gebeld. Die zeiden je mag daarbij nog 3x ibu 400 bij de tramadol en paracetamol. Ik voel het nog steeds, ik denk dat er iets niet goed is..

  Maandag werk ook maar afgebeld, denk dat het verstandig is om eerst langs de tandarts te gaan.

  Het is niet rood, zwelling is heel erg afgenomen en zie geen abces of iets raars.. Ik ben best benieuwd of dit wel normaal is..

 40. milla

  Oh help.
  Ik ben angstpatient en ben zeer kleinzerig. En volgende week worden er 4 kiezen onder algehele narcose getrokken bij de kaakchirurg.
  Ik ben zo blij dat ik onder algehele narcose kan worden behandeld. Zag er daarom al minder tegen op.
  Waar ik echter nog niet bij stil heb gestaan, is pijn na het trekken. Het gaat dus niet om 1 maar om 4 kiezen. De laatste 2 rechts biven en de laatste 2 rechts onder. Zoals ik begreep,zit er 1 verstandskies bij.
  Nu ben ik ook nog iemand die vaak heftig op dingen kan reageren. Mijn lichaam heeft vaak last van bijwerkingen etc.
  Inmiddels heb ik nu slapeloze nachten vanwege mijn enorme angst voor de na-pijn.
  Ik lees overal over veel napijn. En dan gaat t vaak nog maar om 1 kies. Bij mij gaat het dus om 4 stuks.
  Ik zal mijn zorg ook nog melden bij de kaakchirurg maar die zal er verder ook weinig tegen kunnen doen.
  Ik ben nu echt enorm bang geworden en zie er zooooo tegen op. Ben ook erg bang dat de wond zal gaan ontsteken. Vooral ook omdat het om 2 grotere wonden zal gaan.

 41. edwin

  Ik heb eergisteren een verstandskies laten trekken (onderkaak). eerder heb ik twee andere verstandskiezen laten trekken. Bij mij waren alle verstandskiezen al jaren volgroeid en stonden ze normaal in mijn kaak.In dat geval kan de tandarts het zelf en zal de ingreep relatief meevallen. Tand 1 (bovenkaak) was er uit voordat ik het wist, ik dacht dat de tandarts nog bezig was met het zetten van een klem of iets dergelijks. Letterlijk binnen 10 seconden gebeurd dus. Dezelfde dag wat napijn, de volgende dag kon ik gewoon gaan werken. Tand 2 (ook bovenkaak) was er ook in 10 seconden uit, alleen ben ik achteraf wel behoorlijk beroerd geweest; geen pijn in mijn kaak, maar wel twee dagen zware griepverschijnselen en bijna 40 graden koorts. Vrijwel alleen maar geslapen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam: het verdedigt zich tegen een dreigende infectie. Tand 3 (onderkaak) was vervelender; de tandarts heeft ongeveer 10 minuten staan trekken en breken voor hij er uit was; het gaf niet zozeer pijn maar wel een heel ongemakkelijk gevoel. Daarna ook weer 2 dagen zware griep. De laatste tand daar wacht ik even mee. Tip: houd bij het plannen van de ingreep er rekening mee dat je in de 4 dagen erna mogelijk niks kan. Dus niet plannen voor een examen, in een periode dat je je op je werk niet ziekt kunt melden, een dag voor je op vakantie gaat etc. Het is echt (ook als alles relatief makkelijk gaat) best een zware ingreep.

 42. Britt D

  Hallo ik heb afgelopen donderdag verstandkies laten trekken. Ik was bang voor de pijn die ik zou gaan krijgen. De behandeling zelf was pijnloos. Toen ik thuis kwam gekoeld en pijnstiller ingenomen. Ik heb voor de rest helemaal geen pijn gehad. Sochtends als de pijnstiller is uitgewerkt trekt het iets maar het doet geen pijn. Geen horrorverhaal dit dus.

 43. Laura

  Twee dagen geleden 2 kiezen bovenin laten trekken om ruimte te maken voor een beugel.
  De verdoving, 4 prikken, vielen me mee. De wortels waren erg lang en zaten heel diep, dus de tandarts waarschuwde me al dat als de wortel afbrak ik alsnog naar de kaakchirurg zou moeten. Gelukkig heb ik een vakkundige tandarts, die netjes de kiezen in zijn geheel eruit trok. Maar dit ging niet zonder slag of stoot. Per kies was hij zeker een kwartier aan het sjokken, duwen en trekken . Gelukkig is ibuprofen een wondermiddel , dit meteen de eerst dag ingenomen en de pijn werd meteen minder. Nu twee dagen later vooral veel pijn aan mijn kaak, eten gaan ook niet echt lekker met aan beide kanten een gat. Tja je moet wat over hebben voor een mooi gebit ..

 44. anoniem

  Ik moet een verstandskies eruit laten snijden ik ben zoooo bang voor de tandarts latestaan voor de kaakchirurg! Ik ben zo bang voor het snijden

 45. Isa

  Hallo.

  Afgelopen woensdag 3 verstandskiezen laten verwijderen en 1 kies bij de kaakchirurg.
  Ik was erg bang, maar moet zeggen dat de ingreep meeviel. Na 16 spuiten was ik goed verdoofd.
  Ze gingen niet allemaal erg goed eruit.
  Maar al met al viel het mee.
  De dagen erna 3x brufen 600 gepakt.
  Maar sinds gisteren (dag 3) begin ik vreselijke pijn te krijgen. Die ik zelfs met brufen niet weg krijg. Ik slik er nu ook 2x 1000mg paracetamol bij.
  Lijkt alsof er een flinke druk op onderkaak staat met steken.
  Zou het een ontsteking zijn?
  Heb goed gekoeld na de ingreep en niet gerookt.
  Spoelen doe ik ook 2x per dag.
  Vraag me af of dit normAal is?

 46. Hanane

  Twee dagen terug een verstandskies weggehaald. Heb het jaren uitgesteld en weeet nu ook wel weer waarom. Echt verschrikkelijk wens dit niemand toe.
  Het is nu de tweede dag. Wang is nog steeds opgezwollen en neemt maar niet af 🙁
  Ik kan niks eten want ik kan mijn mond niet open doen. Dus ik houd het bij drinken.
  Ik moet wel zeggen dat het qua pijn nog wel meevalt, maar zo niet prettig met zn dikke bult.

 47. Pauline

  Het is dacht ik een site om de ‘goede’ dingen te melden na het trekken van kiezen, hoop dat dit niet te erg is anders maar niet lezen 🙂

  Vrijdag 5 febr. mijn laatste 3 kiezen laten trekken, was al een lange tijd niet meer bij de tandarts geweest. 7 ampullen verdoving gekregen, en nog voelde ik het. Dinsdag toch maar weer de tandarts gebeld zoveel pijn, bleek dat de laatste kies tegen mijn verstandskies aan had gezeten en die was ook gaan ontsteken, dus die moest er ook uit. Weer veel verdovingen, heb ook een kaakbotontsteking , na 2 uur op de slachtbank kan ik weer richting huis met een recept voor ibro 600 en antibiotica voor een week. Ben nu 2 dagen verder, krijg mijn mond nog niet open,dik ei in mijn wang, eten lukt niet goed, ja zachte dingen, maar met de pijnstillers bijna zonder pijn.
  Na de berichten hier gelezen te hebben moet ik moed houden,wat ik ook ga doen.

 48. Eduard

  Voor de mensen met pijn heeft het misschien zin om ook andere pijnstillers te proberen (uiteraard na de bijsluiters gelezen te hebben).

  Een pijnstiller met Naproxen (Aleve, Anaprox, Apranax, Naprosyne, Femex, Naprocoat, Naprovite, Nycopren, Naprelan, Teva, Topgen)

  Een pijnstiller met Diclofenac (let op maagproblemen)

  Deze zijn vrij te krijgen bij een drogist.

  Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om 600mg / 800mg en 1000mg Ibuprofen te nemen zonder dat je het van de dokter krijgt. De maximale dosseringen in de drogist liggen altijd een stuk lager dan de maximale dosseringen die verkrijgbaar zijn op doktersrecept. Daar is ook een reden voor, aangezien een dokter jouw medische dossier kent en het verhoogde risico bij een hogere doseringen goed kan inschatten en verhoogde doseringen natuurlijk zeker geen regel moeten worden. Maar kiespijn is een van de hevigste pijnen die er is, dus ik zou de eerste paar dagen niet te zuinig zijn.

 49. Viv

  6 dagen geleden heb ik mijn verstandskies laten weghalen bij de kaakchirurg. De kies rechts onderin, lag vrij diep en horizonaal waardoor deze in het ziekenhuis verwijderd moest worden. De verdoving verliep goed, in totaal drie prikjes rondom het tandvlees en de kies zelf. Aangezien mijn kaakgewricht erg gevoelig is en ik hier ook aan ben geholpen, heb ik dit van te voren aangegeven. De arts zelf en zijn assistente waren heel vriendelijk. Tijdens de ingreep werd de kies onderverdeeld in meerdere deeltjes. Hier moest flink aan worden getrokken waardoor er heel veel druk op mijn kaak ontstond. Dat was vervelend. De chirurg heeft toen besloten om de kies in nog meer deeltjes te trekken. Na de ingreep kreeg ik rondom mijn rechter wang flink voelbaar. Ik ben na 1 dag gestopt het slikken van de paracetamol met met de codeine, aangezien ik diezelfde avond echt niet lekker werd en ik de indruk kreeg dat aan deze vorm van pijnstilling lag. Ik slikte vanaf dag 2 om de vier uur 2 maal paracetamol. Hierna heb ik ook geen last meer gehad van duizeligheid en misselijkheid. Mijn wang is 3 dagen erg opgezwollen en gevoelig geweest. Regelmatig koelen, water met ijs drinken en poetsen (ook voorzichtig de hechtingen zelf) helpt! Daarnaast ook veel rust nemen, regelmatig spoelen en afleiding zoeken. Vandaag, dag 6 kreeg last van het wondje zelf. Het was erg gevoelig waardoor praten lastig was. Ik ben even langs het ziekenhuis geweest waar ze het wondje hebben gespoeld. Er kwamen toen wat restjes uit die ik niet weg kon krijgen met alleen poetsen en spoelen. Dat hielp erg, de druk is nu veel minder! Het gaat elke dag iets beter. Mijn volgende afspraak voor mijn linker kies onderin ga ik wel verzetten zodat ik wat meer tijd heb om goed te herstellen en ik er geen last van heb tijdens school.

 50. waterratje

  j.l maandag naar de mondhyginiste geweest deze heeft alles netjes schoongemaakt alleen in mijn linker kaak onder ging dit niet omdat ik hier zo n ontsteking was aan mijn verstandkies.
  j.l dinsdag naar de tandarts: deze heeft foto’s gemaakt en vond dat de verstandskies eruit moest ( was nog alleen de wortel want deze fungeerde nog alleen als steun voor brug ) Stuk van m n brug gezaagd en een extra pinnetje in de kieswortel gezet voor versteviging.
  Dinsdagavond na uitwerking van de verdoving begon de pijn al, maar aan de rechter kaak ???(2x2paracetamol en 2×2 ibuprofen genomen )
  Donderdag op n m werk gebeld omdat de pijn niet te houden was, gewoon doorgaan met slikken goed spoelen en e.t tandenpasta aan de kant waar het pijn deed erop smeren .
  Nu is het inmiddels zaterdagochtend en nog steeds veel pijn ondanks het slikken van heel veel pijnstillers vooral ín de nachten is de pijn onuitstaanbaar ……….

  • Kelly

   Hoe is het nu met je pijn? Bij mij duurt het ook al erg lang en ik slik me rot in ibuprofen en paracetamol…

 51. Nicckiee

  Ik ben vanmorgen vroeg bij de tandarts geweest voor het trekken van mijn verstandskies linksboven. Ik heb meerdere vullingen in mijn mond en tot dusver altijd zonder verdoving behandeld daarvoor. Het idee van een spuit in mijn mond leek mij niet fijn en ik vond het zonder verdoving altijd heel goed te doen. Echter laat je een kies niet trekken zonder verdoving lijkt mij, dus daar kwam de spuit. Wat een mini prikjes zeg! De naald is zo dun dat je er geen reet van voelt. Terwijl ik mij liet behandelen voor een gaatje werkte de verdoving tegelijkertijd mooi in. Voelt u dit, voelt u dat? Nog een klein beetje erbij en ik was klaar voor het trekken. Het zweet brak me uit, maar dat lijkt mij een normale reactie gezien je lichaam het natuurlijk ervaart als een soort aanval. Al snel werd ik rustiger, omdat ik werkelijk waar geen pijn voelde. Je hebt wel door dat er met een soort wipje en een tangetje wat druk komt op de kaak, maar meer ook niet. Op een gegeven moment dacht ik dat er een ander tangetje werd gepakt, maar het was al gepiept! Ik had wel het geluk dat mijn verstandskies volledig recht is doorgekomen, zodat hij door mijn eigen tandarts verwijderd kon worden en niet door een kaakchirurg. Over het algemeen beland je bij de kaakchirurg als de kies scheef ligt of nog verstopt zit en irriteert.
  Doordat de kies er mooi uitkwam hoefde er ook niets gehecht te worden. Alleen even een uurtje bijten op een soort propje van gaas om het wat te stelpen. Tijdens dit uurtje ben je nog voldoende verdoofd en voel je geen pijn. Daarna kan je eventueel paracetamol innemen mocht het nodig zijn.
  Ik moest wel heel even blijven liggen/zitten nog, omdat zo’n kies trekken toch een klap stress geeft op je lichaam waardoor je wat duizelig kan worden na de behandeling.
  Ik ben zo’n 2 uur later alweer op pad geweest en heb er zo goed als geen last van tot dusver.
  Laat je tandarts goed uitleggen wat hij doet en laat het over je heenkomen. Het is mij voor 200% meegevallen!

 52. Jurserv

  Veel gelezen op deze site veel aan de info gehad. Nu mijn verhaal.
  Vanmorgen om 9 uur moest ik me melden bij de inschrijf balie van het Umcg te Groningen. Toen door daar na poorweg 2 daar zat mijn grootste aangst de kaakchirurg. Om 9:15 foto laten maken dat is nog geen 2 min en klaar. Om +/- 9:30 werdt ik
  Geroepen naar de behandel kamer eerst goede uitleg gehad van de arts en samen met hem besloten omde verstandskies rechts boven er uit te halen. Verdoving gezet de eerste 2 prikken voelde die zijn erg gemeen de 3de vernam ik al niet meer omdat de verdoving toen al werkte. Toen met de arts naar de behandel kamer gelopen waar de kies er uit werdt gehaald eerst ff een praatje gemaakt met ze assistentes (maar lieft 3 om me heen) groen laken kreeg over me ogen vrij ademen kan nog prima. Toen deed de arts een testje of het gevoel weg was en het was compleet pijnloos. Daarna begonnen het trekken en 2 min later was het gedaan nog heel ff bij moeten komen in de stoel en toen op naar huis met een lading pijnstillers voor het geval dat.

  Conclusie het is niet fijn maar het is echt te doen en pijn tijdens het trekken heb ik niet gevoeld.
  Het personeel is echt heel begripvol ook voor zo angst haast als ik.

  De napijn valt me tot nu toe mee ik heb wel voor Het geval dat een zakje ibu genomen. Het is nu 4 uur geleden dat het trekken gebeurt is.

 53. Bern

  Afgelopen dinsdag 2 verstandskiezen laten trekken. Rechtsboven en onder, onder was onstoken. Bij de kaakchirurg verliep alles heel snel en soepel en ik kon zo weer naar huis. De rest van de dag ijs er op gehouden en rond een uurtje of acht kon ik gewoon weer eten. De wond netjes schoon gehouden met de spuit en voorzichtig gegeten.
  Nu, zondag, een paar dagen later, heb ik flinke steken en hierdoor slaap ik slecht. Ibuprofen komt me de neus uit en heb het gevoel dat ik er te veel van neem. De pijn zit voor in de onderkaak, bij het kaakgewricht en bij de “buurkies” van de onderste verstandskies. Ik vraag me af of die kies ook ontstoken is of dat alles gewoon nog steeds beurs is…

 54. Lilith

  Heb drie dagen geleden mijn verstandskiezen rechts laten trekken. En +/- twee maanden geleden de linker-kiezen.
  De eerste keer vroeg ik om verdoving zonder adrenaline (i.v.m.veiligheid en minder spanning.)
  Maar dat betekent ook dat het verdoven minder snel werkt, oftewel, je moet +/- 10 minuten wachten.
  Mijn chirurg gebruikte deze verdoving niet vaak, is na 4 minuten aan de slag gegaan en heeft mijn paniek en pijn afgedaan als ‘je voelt alleen heftige druk, dat ís geen pijn.’
  Na ongeveer 5 minuten (en veel pijn) waren we klaar en toen ik in de auto stapte, was de pijn plotsklaps verdwenen. De verdoving werkte toen dus pas goed.

  Licht verontwaardigde brief geschreven aan de chirurg, met de voorname wat we de volgende keer langer zouden wachten. En dat deden we, 10 minuten dit keer. Het ging véél beter, hoewel de onderste nog steeds erg veel pijn deed (beide bovenste kiezen heb ik níets, maar dat ook níets van gevoeld.)
  Uiteindelijk moest de onderste doormidden geboord worden en eruit gewrikt. Gelukkig was deze assistente wel vriendelijker dan de vorige (Assistente Suki, van Tergooi in Laren. De chirurg was J. Bosgra) maar het deed alsnog erg veel pijn. De napijn daarentegen was vrij licht, ik heb geen pijnstillers meer hoeven innemen na de eerste (die was 1 uur na de ingreep en ‘hield’ volgens het pakje 4 uur.)

 55. Robin

  Afgelopen Woendsdag was het zover mijn kies mocht er uit.
  na 20 minuten in de wachtkamer te hebben gezeten werd ik naar binnen geroepen en mocht gelijk plaats nemen in de stoel

  Ik werd meteen verdoofd en er werd uitgelegt wat er ging gebeuren, tijdens het wachten todat de verdoving ingewerkt was heb ik kennis gemaakt met de kaakchirurg echt een aardige man!

  samen met de kaarchirurg de foto’s bekeken en daarbij werd er besloten om ook de verstandkies die er naast zat ook te laten verwijderen want die zat weer in de weg.

  Na dat alles is klaar gelegd en de verdoving is ingewerkt ging de kaakchirurg aan de slag, de verstandkies ging er binnen 10 minuten uit maar de andere kies was een ander verhaal, het heeft wel 30 minuten geduurd om de kies eruit te halen.

  nu 6 dagen later en de pijn is meer en deel weg en mijn wang is bijna weer zo goed als vanouds, al met al viel het erg mee en tijdens de operatie heb ik niets gevoeld.

 56. Kelly

  Afgelopen vrijdag, nu bijna een week geleden, mijn verstandskies linksonder later trekken. De eerste dagen nergens last van, tot de nacht van zondag op maandag. Ik verging van de pijn en deed geen oog dicht. De 600mg ibuprofen welke ik op recept mee had gekregen heb ik de eerste dagen niet gebruikt maar vanaf maandag al drie per dag icm paracetamol. De pijn zit bij mij vooral in de bovenkaak doortrekkend naar het hoofd terwijl onder de kies juist is getrokken.
  Heb al twee keer met de kaakchirurgie gebeld en ben gister naar de atndarts geweest om ze te laten kijken. Ik krijg telkens te horen dat ik goed moet reinigen met zoutoplossing en rustig af moet wachten. Ik ga volgende week vrijdag op vakantie en maak me ontzettend zorgen. Zonder pijnstilling is de pijn niet te verdragen.
  Als ik maandag nog last heb moet ik de kaakchirurgie weer bellen dus ben benieuwd. Ik had niet verwacht dat er zo’n lange nasleep zou volgen waarbij ik me zo rot voel.

 57. Nory

  Ik heb een half jaar geleden mijn eerste verstandskies laten trekken. Linksboven. De kies was er binnen 15 min. uit en door de verdoving had ik bijna nergens last van. Ook nadat hij getrokken was niet heel veel problemen gehad. De hechtingen trokken wel erg en ben daardoor terug gekomen on de hechtingen te laten verwijderen. (het waren oplosbare hechtingen). Doordat ik mondspoelwater had gekregen op recept heb ik niet echt problemen gehad.

  De verstandskies die ik 3 dagen geleden heb laten trekken een een ander verhaal…. Hij was er binnen 5min. wel uit maar ik heb er ontzettend veel last van. De hechtingen trekken erg waardoor ik met slikken al problemen heb. Gisteren is één van de hechtingen ook iets gescheurd maar het zit nu wel een stuk beter. Doordat mijn andere kiezen nu opeens ruimte hebben heb ik daar ook last van. De hele linker helft van mijn hoofd is pijnlijk en mijn onderkaak heeft zo’n zeurende pijn. Pijnstillers werken niet en kan daardoor niet slapen. Iemand tips of bepaalde pijnstillers die wel goed werken? Ik kan wel een goede nachtrust gebruiken.

 58. Leonie

  Ik heb binnen 8 dagen beide kanten eruit laten halen. Ik heb 3 jaar geleden een beugel gehad en nu bleek dat mijn verstandskiezen overdwars groeiden. Veel mensen vertelden alleen de horror verhalen dus ik was rete zenuwachtig. Uiteindelijk bij de tandarts totaal in paniek geraakt maar heel goed en rustig behandeld door de tandarts. Ik mocht mijn oordopjes in doen met muziek zodat ik rustiger werd en uiteindelijk alles goed gegaan. Wel bleek mijn verstandskies vast te zitten onder mijn andere kies dus helaas moesten ze de verstandskies doormidden boren (door de verdoving voel je daar helemaal niks van) Ik heb ongeveer 2 dagen last gehad en daarna is de pijn helemaal weg gegaan. Nu 8 dagen later is ook de andere kant verwijderd maar hier bleek mijn verstandskies onder mijn kaakbot vast te zitten. Uiteindelijk is er precies hetzelfde gedaan als aan de andere kant. Nu weer ibuprofen zakjes net zoals de vorige keer maar nu helaas meer pijn dan de vorige keer. Na het trekken heb ik ook koorts gekregen maar de pijn houdt vanzelf op. Een aanrader is om meteen na het trekken of in mijn geval ingesneden meteen ijs erop te doen hierdoor is bij mij het dik worden van het gezicht heel erg meegevallen. En nog een tip luister niet naar alle horrorverhalen want mensen vertellen altijd alleen de erge dingen. Zelfs per mens kan het verschillen want mijn ene kant deed totaal geen pijn maar de andere kant helaas wel.

 59. Marlies

  Twee en een halve week geleden heb ik mijn rechter onderste verstandskies laten trekken, een jaar daarvoor links onder. Vorig jaar verliep alles eigenlijk perfect, ook de napijn was na een week wel weg. Nu heb ik echt nog steeds last. Overdag gaat het wel met ibuprofen en paracetamol, maar ’s nachts is soms niet te doen. Heeft iemand hier ervaring mee? De pijn lijkt niet uit de wond te komen (uitspuiten doet amper pijn) maar meer vanuit de de huid erom heen.

 60. Edith

  Afgelopen maandag is mijn verstandskies rechtsonder getrokken door mijn tandarts. Al een jaar geleden zijn we begonnen met de voorbereiding hiervoor aangezien ik ‘nogal’ angstig aangelegd ben en er eerst een kroon linksboven gezet is. De verstandskies rechtsonder zorgde voor problemen in het hele rechter onder gebied. Foto’s waren al gemaakt en de kies lag er goed voor. Geen zenuw die in de weg lag en mooi recht. Als kind is er ooit een kies bij mij getrokken, al weet ik niet eens meer waarvoor en daar had ik geen trauma van opgelopen dus zag er niet eens zo heel erg tegen op. Nu ben ik 52 jaar oud en dacht dit komt goed! De verdoving is nestjes gezet en eerst is de rest van mijn gebit goed nageken en waar nodig tandsteen verwijderd. Op de vraag of mijn lip al tintelde kon ik alleen maar ‘nee nog niet’ zeggen. Maar het is niet voor het eerst dat er een verdoving bij mij gezet was dus dacht komt wel goed. De tandarts is echt heel voorzichtig aan het wrikken gegaan, zo zegt mijn vriend want die moest mee voor de support. Voor mij voelde dat niet zo, het deed echt wel pijn. Maar je weet dan niet of dit zo hoort, of dat de verdoving toch nog niet helemaal ingeslagen was? De kies was er snel uit. Ik denk binnen een minuut of 5? De tandarts vriendelijk bedankt voor zijn goede werk en gevraagd wat ik nog kon verwachten en wanneer ik aan de bel moest trekken als het niet goed zou gaan. Hij adviseerde bij napijn een paracetamol te nemen en dat als ik echt niet meer kon slikken, ik terug moest komen. Ik moest niet meteen gaan spoelen want er moest zich een korstje vormen op de open wond. Ik ben niet gehecht. Eten en drinken is verder niets bijzonders over gezegd. Dus maar huiswaarts gegaan. Ik hoor mezelf nog zeggen tegen mijn vriend, nu gaat mijn lip tintelen!!! Toch een beetje te vroeg begonnen?
  Het ‘kloppen’ in mijn rechter onderkaak begon al redelijk snel en heb, zoals de tandarts adviseerde 1 paracetamol genomen. De pijn werd van kwaad tot erger en ik begon me een beetje zorgen te maken. ‘S nachts bijna niet geslapen van de pijn en me de volgende dag toch maar ziek gemeld op mijn werk. Vervolgens toch maar eens op internet gaan zoeken over napijn bij het verwijderen van een verstandskies. Daar kwam ik ‘gelukkig’ de nodige verhalen tegen over mensen die ook veel napijn hebben gehad en stelde me enigszins gerust. Inmiddels was het woensdag en slikte ik 6 paracetamol per dag en 1 diclofenac. Tot gisterenavond!! Ik wist niet meer waar ik het zoeken moest van de pijn, de pijnstillers werkte niet meer en ik had koorts. Ik ben op bed gaan liggen maar ook dat mocht niet baten. Toch weer naar beneden gegaan en op zoek gegaan naar nog meer pijnstillers! Ik ben dus over de aangegeven maximum dosis gegaan gisteren maar ik kon niet anders. Ik had zoveel pijn dat ik er echt ziek van was (misselijk) en bijna flauw viel! Misschien was ik ook wel misselijk van al die medicijnen want ik slik normaal niet zoveel van die troep. Maar mijn grootste vriend is nu toch wel Paracetemol! Ik was gisterenavond toch wel enigszins in paniek en ben maar weer oo internet gaan zoeken. Ik kwam op deze site en deze heeft me echt gerust gesteld. Echt top! Ik ervaar dit niet als horror verhalen maar meer saamhorigheid en geruststelling. Ik was echt slecht voorbereid en heb er veel te licht over gedacht. Ik zit nu op dag 4 en weet nu dat ik alsnog pijn kan krijgen. Vanochtend redelijk pijnvrij opgestaan maar neem nu geen risico meer en ga zo mijn eerste dosis pijnstillers weer nemen en doe vooral heel rustig aan. Nogmaals top site! En sterkte allen die dit ondergaan.

 61. M.

  Begin december ben ik naar de kaakchirurg gegaan om mijn verstandkiezen rechts onder en boven te trekken, omdat onder de kies problemen gaf en ik al meerdere malen onstekingen heb gehad en verpeste vakanties door de kies dacht ik eruit met dat ding. Ik zag er al 10 jaar tegenop (toen al geaviseerd de kiezen eruit te laten halen) en ik heb me gek gemaakt met horror verhalen (ook op deze site)
  Toen het zover was lag ik te shaken in de stoel, ik dacht nu gaat het gebeuren, trekken aan mn hoofd, bloed, boren, snijden en hechten….. nee hoor, een paar verdovingen (niet fijn maar essentieel) en binnen 10 sec was hij er boven uit. Onder zat hij nog iets onder een ”flapje” maar ook die was er binnen een paar tellen uit. geen gekraak of getrek, heel rustig en professioneel. Ibuprofen 600 en maagbeschermers mee gekregen, deze 2 dagen genomen uit voorzorg en ik dacht waar blijft die pijn waar ik op gerekend had… nou nergens.

  2 wkn later afspraak voor mijn kiezen link onder en boven, welke wel doorgebroken waren. Ook hier weer hetzelfde verhaal, verdoving, wat druk op je kies er ze waren eruit. Nu paracetamol mee gekregen en maar 2 tabletjes genomen toen ik thuis kwam. Beide keren gewoon warm gegeten, kindjes opgetild, paarden gereden…. ik zit nu nog met 1 hechting en natuurlijk de holtes die nog open zijn die spoel ik in ieder geval voor het slapen goed schoon en verder geen bijzonderheden.

  Mensen, laat je niet gek maken, ga naar een kundig iemand (Sint Jansdal Dr Vidra) en zet ook positieve ervaringen online want alleen enge pijnlijke ervaringen maken het voor mensen die nog moeten niet gezelliger!

  Salute!

 62. Linda

  Eergisteren mijn verstandskies laten trekken, rechtsonder. Het was een dwarsligger, niet doorgekomen. Na verdoven was het zo gepiept. Het viel me alles mee en ook de napijn is minimaal, ondanks dat de kaakchirurg zei dat ik er flink last van kon krijgen omdat het moeilijk was de kies te verwijderen.

 63. Joanne

  Afgelopen vrijdag heb ik mijn verstandskies linksonder laten trekken bij de kaakchirurg. Ik zag er erg tegen aan omdat ik in oktober mijn verstandskies rechtsonder heb laten trekken vanwege een ontsteking en de napijn toen was niet echt prettig. De kaakchirurg adviseerde toen wel dat het beter was om mijn verstandskies linksonder te laten trekken als die niet ontstoken was i.v.m. de napijn. Afgelopen vrijdag was het dus zo ver en het viel allemaal heel erg mee. Binnen 10 minuten stond ik weer buiten (inclusief verdoving, trekken en hechten). Eenmaal thuis ben ik gelijk begonnen met koelen. Ik had twee ice packs en deze wisselde ik telkens met elkaar af. Ik vond het erg fijn om te koelen, het stal de pijn en het voelde fijn aan. Een uur na de behandeling heb ik twee paracetamol genomen en voor de nacht heb ik een Advil ibuprofen genomen. Ik heb goed kunnen slapen en de dag na de behandeling heb ik rustig aan gedaan. Ik heb de zaterdag nog twee Advil ibuprofen genomen, maar daarna niks meer. Zondag heb ik helemaal nergens last meer van gehad. Het is mij allemaal super meegevallen.

 64. P.H.

  Ik heb een hoge pijngrens en geen angst voor een operatie, maar het is me zwaarder gevallen dan verwacht!

  Vrijdag) Ik voelde niets of nauwelijks van de 3-verdovingen en net zo min bij het in stukken zagen van de verstandskies.

  Zaterdag) Ibuprofen op tijd ingenomen en met de ice packs was er zelfs geen sprake van pijnen dan een stijve kaak.

  Zondag) Ik dacht al redelijk snel hersteld te zijn totdat een vieze smaak om de zoveel tijd kwam opzetten en een tennisbal om de hoek kwam kijken.

  Maandag) In de avond was de pijn niet te harden en Paracetamol was geen overbodige luxe om in slaap te komen.

  Dinsdag) Ik werd wakker alsof er niets aan de hand is en hoop maar dat het vanaf hier beter gaat.

  Ik heb alles volgens het boekje gedaan, maar bij 1. een 30-jarige wie een week vooraf werd behandeld aan 2. een infectie en 3. aan de onderkaak moet werden geopereerd kent een verhoogd risico op een ”Dry Socket”.

 65. Erwin

  Gistermiddag een verstandskies (rechtsboven) laten trekken. Tot nu toe totaal geen napijn, ik eet vrolijk en smakelijk. Ff oppassen met hete dingen en tandenpoetsen. En alles even over links kauwen. Ik snap niet zo goed waarom tandartsen soms aan beide kanten tegelijk verstandskiezen trekken, want dan wordt kauwen een heel stuk problematischer lijkt me. Maar van mijn kant dus absoluut geen horrorverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *